برقکشی ساختمان
برقکشی ساختمان فعالیتی است بهمنظور تأمین انرژی الکتریسیته به محل مورد نظر که بهصورت تک فاز یا سه فاز و یا با ولتاژها و آمپرهای مختلف مورد نیاز است انجام میشود. برقکشی ساختمان یک کار مهم در ساختمانسازی است که باید با دقت و طبق نقشهی اولیه انجام شود. به همین دلیل مهندسان برق به سیمکشی برق خانه اهمیت زیادی میدهند و مهارت، تخصص و تجربه در اجرای آن نقشی تعیینکننده دارند.
بهطورکلی سیمکشی ساختمان به دو صورت کلی روکار و توکار انجام میشود:
الف.سیمکشی به روش روکار: برای انجام پروژه به صورت روکار باید سیمها را از روی گچ دیوار عبور داد که معمولا به جهت حفظ زیبایی، نظم و امنیت از یک لوله برق مخصوص یا داکت استفاده میگردد. بدیهی است که در برقکشی ساختمان بهصورت روکار سیمها دیده میشوند و یکی از ضعفهای این روش همین در معرض دید بودن است که تا حد زیادی از زیبایی و ظرافت میکاهد اما از طرفی در مواقعی که مشکلی به وجود بیاید، میتوان بهراحتی عیبیابی نمود؛ زیرا دسترسی به سیمها و سایر اجزا آسان و سریع است.
ب.سیمکشی به روش توکار: این روش امروزه بسیار متداول هست و شیوهای معقول و قابلقبول و قابلاجرا برای تمامی پروژههای ساختمانی اعم از مسکونی، تجاری، اداری، تفریحی و …. هست. این روش برقکشی ساختمان با حفظ زیبایی و ظرافت کمک میکند تا نتیجهی نهایی ضمن حفظ امنیت و نظم موردقبول کارفرما واقع شود، درحالیکه تمامی استانداردها و قوانین در آن به بهترین شکل رعایت شده است. برای این کار موقعیت سنجی پروژه بسیار اهمیت دارد؛
سیمکشی کامل یک ساختمان دارای مراحل متعددی هست که هر مرحله از کار طی زمان خاصی انجام میشود.
سیمکشی استاندارد ساختمان چه مراحلی دارد؟
۱- نقشه
قبل از هر کاری برای سیمکشی یک ساختمان نیاز به یک نقشه یا طرح کلی از ساختمان داریم که این نقشه میتواند از سوی شما و یا مهندس برق مربوطه ارائه شود.
۲- اندازه و خط تراز
پس از تعیین نقشه باید برای کلیدها و پریزها جهت آماده کردن برای کندهکاری خط تراز کشیده شود. طبق استاندارهای برق ساختمان فاصلهی کلیدها و پریزها از کف را اندازهگیری کرده و بهوسیله شنگ طراز ( البته امروزه از لیزر هم برای این کار استفاده میشود) دو سر هر دیوار را نشانهگذاری میکنیم سپس بهوسیله ریسمان رنگ یک خط سراسری میکشیم. به این ترتیب اندازهها دقیق و کلیدها و پریزها هر کدام در سطحی کاملا استاندارد روی دیوار قرار میگیرند.
۳- کندهکاریها
هنگامی که نقشه و طرح کلی شما آماده و خط تراز اجرا شد باید مکانهایی که میخواهیم لولهها و قوطیهای برق را جا دهیم کنده شوند. این کار به روش سنتی با استفاده از تیشههای برقکاری و چکش و قلم انجام میگرفت ولی اکنون با پیشرفت صنعت دستگاههای پیشرفتهای برای این کار تولیدشدهاند؛ که عبارتاند از:
الف- شیار زن: این دستگاه بسیار کارآمد میتواند در کندن جای لولهها و قوطیها بسیار با دقت عمل کرده و تنها مکان موردنیاز برای جا دادن آنها را بکند.
ب- بتن کن یا هیلتی: این دستگاه یک چکش برقی قوی است که میتواند بتن و آجر را بهراحتی بکند و برای مواردی که نیاز به کندن بتن و آجر داریم میتوانیم از آن بهره ببریم.
۴-قوطی گذاری
در محلهایی که کندهکاریشده و از قبل در نظر گرفتهشده است به تعداد کافی قوطی قرار میدهیم و با گچ محکم میکنیم و باید قوطیها را همسطح گچ دیوار نصب نمود و همتراز با خط ترازمان نیز باشد
۵- لولهگذاری
لولههای برق معبر سیمهای برق، تلفن و آنتن به مکانهای مختلف ساختمان میباشند و پس از قوطی گذاری باید لولههای برق در جای خود محکم شوند. تعداد و روش لولهگذاری به نقشه اصلی بستگی دارد. انواع مختلفی از لولههای برق موجود میباشند که میتوان به لولههای فلزی، گالوانیزه و همچنین فراگیرترین آنها یعنی لولههای P.V.C اشاره کرد.
۶- سیمکشی
یکی از مهمترین قسمتهای برق ساختمان سیمکشی هست. در این مرحله سیمکشی کامل یک واحد مسکونی انجام میشود و سیمهای برق و تلفن و آنتن و غیره از لولههای مختلف عبور داده و به قوطیهای مشخصشده امتداد میدهیم. عبور سیمهای برق از لولهها امکانپذیر نیست مگر اینکه از یک وسیله مخصوص به نام فنر سیمکشی استفاده شود و به این شکل عمل میشود که ابتدا فنر را از لولهها عبور داده سپس سیمها را به انتهای فنر وصل کرده و سر دیگر فنر را میکشیم. نمونههای فلزی و نوع مرغوب پلاستیکی فنرها در بازار موجود هست.
در این مرحله به کمک فنر سیمکشی داخل لولهها سیم میکشیم باید در مرحله لولهگذاری به تعداد کافی لوله گذاشته باشیم تا سیمهای تلفن٬ برق٬اعلام حریق٬ آیفون٬ آنتن و… را جداگانه از لولههای مجزا عبور داد
۷- سیم بندی
سیمکشی باید سیمها را تقسیمبندی کرد و به هر کلید و یا پریز برق رساند و سیمهای روشناییها را در قوطی مربوطه قرارداد که به این مرحله سیم بندی میگویند. سیم بندیها بسیار مهم میباشند زیرا اگر در این مرحله اشتباهی صورت گیرد باعث اتصالی و اشکال در سیستم خواهد شد…
۸-نصبیات
مرحله نهایی سیمکشی برق ساختمان نصب هست. در این مرحله کلیدها , پریزها , سرپیچ ها, آیفون و فیوزها نصب و برای برق دادن به واحد مسکونی آماده میشوند. در این مرحله باید سعی شود تمامی نصبیات با دقت و ظرافت نصب شوند زیرا این کار در تائید مهارت و سلیقه کار شما نزد مشتری بسیار مؤثر خواهد بود. در این مرحله برای نصب حبایی ها , چراغهای دیواری , فنها , آیفون و همینطور تجهیزات موردنیاز در سیستم هوشمند باید از دریل استفاده شود.
سیمکشی هوشمند چیست؟
یکی از علتهای نامگذاری ساختمان هوشمند به این دلیل است که سیمکشی ساختمان بایستی بهصورت هوشمند انجامشده باشد ساختمان مسکونی که توسط برقکاری هوشمند کنترل شود، خانه هوشمند محسوب میشود. در خانه هوشمند، کنترل سیستم روشنایی، تهویه و تنظیم دمای داخل خانه توسط کنترل از راه دور امکانپذیر است. برقکاری هوشمند، یکی از راههای صرفهجویی در مصرف انرژی نیز هست. سنسورهای نوری که بهمحض کم یا زیادشدن نور محیط، بتواند شدت روشنایی فضا را تنظیم کند؛ یا حسگری که نسبت به کاهش رطوبت گلدانها واکنش داشته باشد و بهطور خودکار بتواند گیاه را آبیاری کند، نمونههای بارز خانه هوشمند هستند. برقکاری هوشمند نیز مانند راهاندازی سیستم برقکاری عادی برای ساختمان، نیاز به تهیه نقشه از کل ساختمان دارد. برای سیستم هوشمند، باید مکانهایی برای تعبیه کلیدهای لمسی و دیجیتالی، سنسورهای حرکتی و نوری و همچنین سیستمهای صوتی و تصویری در نظر گرفته شود. در برقکاری هوشمند، سیمهای برق مستقیماً به جعبه یا تابلو برق متصل میشود و برای هر یک از سنسورها باید سیم مجزا نصب گردد؛ بنابراین در برقکاری هوشمند یک ساختمان تعداد بیشتری سیم مصرف خواهد شد.
برقکشی هوشمند چه مزیتهای خاصی دارد؟
- سیستمهای ایمنی و حفاظتی: بخش ایمنی و اطفاء حریق، درب ورود و خروج، دوربینهای مداربسته، حفاظت از برقگرفتگی و نشتی آب را میتوان توسط برقکاری هوشمند کنترل کرد.
- روشنایی ساختمان: سیستم برق ساختمان در مکانهای مختلف از قبیل ورودی ساختمان، سالن، اتاقها و … را میتوان با روش برقکاری هوشمند کنترل کرد. همچنین امکان تنظیم میزان و شدت نور توسط این سیستم، امکانپذیر هست.
- سیستمهای ارتباطی، صوتی و تصویری: در برخی اماکن اداری نیاز به نصب تجهیزات نمایش اسلاید یا دیتاشو است. برای این کار باید سیمکشی برق مخصوص این دستگاه اجرا شود. در نصب آیفون تصویری نیز از این نوع خدمات برقکاری استفاده میشود. کنترل وسایل برقی مانند کولرگازی، پکیج، سیستمهای تهویه بیمارستانها و … نیز از خدمات برق هوشمند بهرهمندمی باشند.