تعمیر فاضلاب
تعمیر فاضلاب ساختمان کار مهم و اساسی است، نقشه ی لوله کشی ساختمان یکی از مواردی هست که در سیستم لوله کشب ساختمان اهمیت بسیاری دارد. اگر لوله کشی فاضلاب اشتباه باشد، صدمات آن برای ساختمان جبران ناپذیر است.
در تمام واحدهای مسکونی برای مصرف آب روزانه مانند شستشو، آشامیدن و … لوله کشی آب ساختمان اهمیت بسیار بالایی دارد. و از طریق این لوله کشی است که رساندن آب به داخل ساختمان را امکان پذیر می کند و مواد زائد و آب کثیف و آلوده را به سمت فاضلاب با کمک لوله کشی فاضلاب این کار به آسانی انجام می پذیرد.
مشکلات در لوله کشی فاضلاب باعث نگرانی ساکنین خواهد شد. در نتیجه نقشه لوله کشی فاضلاب ساختمان با توجه به تعداد طبقات و قطر لوله ها و اتصالات و بسیاری از موارد دیگر باید بررسی و عیب یابی شود.
لوله کشی فاضلاب ساختمان
به آب مصرف شده و کثیف و آلوده شده فاضلاب می گویند.
یکی از سیستم های مکانیکی اجرا شده در واحدهای مسکونی و صنعتی برای خارج کردن فاضلاب از ساختمان به فاضلاب انجام می شود. در صورتی که نقشه لوله کشی فاضلاب ساختمان به درستی انجام نشود، می تواند باعث زیان های غیر قابل جبران شود و آلودگی محیطی بسیاری به وجود می آید.
در هنگام نقشه ی لوله کشی فاضلاب ساختمان به منظور جلوگیری از ورود گازهای بد بو، و خطرناک موجود در فاضلاب توسط باکتری های مختلف، سیفون و لوله های تهویه در آن تعبیه می شود. در انتخاب درست لوله ی فاضلاب باید بسیار دقت کرد، زیرا این موارد به لوازم بهداشتی ساختمان مربوط می شود. پس از انجام کار لوله کشی ساختمان باید ۶ اتمسفر تحت فشار تست شود. زیرو روی لوله های فاضلاب باید ۳۰ سانت ماسه نرم و یا خاک نرم ریخته شود.
کلیه لوازم بهداشتی مانند دستشویی و ظرف شویی، توالت، باید دارای سیفون و لوله های اتصالی و مجهز به شتر گلویی باشند. پس از اجرای کامل لوله کشی فاصلاب و قبل از نصب لوازم بهداشتی، برای اطمینان بیشتر و آب بندی بودن کلیه اتصالات لازم است دهانه لوله ها را بسته و از بالاترین دهانه پر از آب شود و به مدت ۵ ساعت آزمایش شود.
نکته مهم:
خیلی از بوهایی که از فاضلاب به درون منزل و ساختمان نفوذ می کند، دلیل آن از عدم اجرای صحیح نقشه ی لوله کشی فاضلاب ساختمان می باشد.
شاخه های فاضلاب
لوله افقی فاضلاب که تمام مواد داخل فاضلاب و لوازم بهداشتی در ساختمان به آن می ریزد و این لوله فاضلاب را به سمت لوله ای که وارد فاضلاب می شود می رساند که به آن لوله قائم هم گفته می شود.
لوله قائم فاضلاب لوله ای به شکل قائم است، که فاضلاب را از شاخه ای جمع می کند و در پایین ترین طبقه به لوله افقی اصلی می رساند، و مواد وارد چاه فاضلاب می شوند.
لوله های هواکش:
شبکه هواکشی مجموعه ای از لوله کشی فاضلاب ساختمان است که برای شکل گیری و ارتباط شبکه لوله کشی فاضلاب با جریان هوای آزاد و حفظ آب و هوا سیفون در مقابل فشار معکوس و یا فشارسیفون انجام می شود.
سیفون ها:
سیفون یک نوع وسیله ای است که با نگه داشتن مقداری آب در مسیر عبور فاضلاب که از پخش شدن هوای آلوده و گازهای موجود در داخل شبکه لوله کشی فاضلاب جلوگیری می کند و هیچ گونه اثری بر جریان عادی فاضلاب ساختمان ندارد.
لوله افقی یا اصلی:
این نوع لوله در پایین ترین قسمت شبکه لوله کشی فاضلاب ساختمان قرار دارد. وظیفه ی آن هدایت فاضلاب ساختمان را که از لوله های قائم یا لوازم بهداشتی پایین ترین طبقه ریخته می شود را بر عهده دارد.
نکاتی درباره ی نقشه لوله کشی فاصلاب ساختمان
۱- رعایت کردن شیب لازم در مسیر لوله های فاضلاب
۲- در مسیر ورودی فاضلاب مانند روشویی، ماشین لباس شویی و ظرف شویی به جز این مواردی که نام برده شد، بقیه لوله ها از اتصالات ۴۵ درجه به جای ۹۰ درجه استفاده شود.
۳- در هنگام استفاده از لوله و اتصالات حتما دقت کنید که ترک یا شکستگی نداشته باشد.
۴- حتما لوله و اتصالات را از سیم یا بست ببندید.
۵- در لوله کشی فاضلاب حتما از چسب مخصوص لوله استفاده کنید. و به صورت کافی این چسب ها را به لوله ها بزنید.
۶- تمام سیفون های استفاده شده در مسیر فاضلاب دارای هواکش باشند.
۷- قطر لوله ی فاضلاب بزرگتر از ۲ اینچ و نت بزرگتر از ۱۲ و نیم اینچ باشد و اتصالات از نوع پلی اتیلن جوشی و جنس لوله ها کوچکتر از این موارد باشد.
۸- لوله گالوانیزه نباید در هیچ حالتی در کف و زیر کف لوله کشی شود.
۹- اجرای نقشه کشی لوله ی فاضلاب باید طبق نقشه انجام شود.
۱۰- آزمایش اولیه لوله کشی با آب باید به مدت ۱۵ دقیقه و تحت فشار ۶ متر ستون آب باشد.
۱۱- اتصال کل وسایل بهداشتی به شبکه فاضلاب باید با سیفون برقرار باشد.
۱۲- ارتفاع مجاز در نصب سر لوله های فاضلاب دستشویی و آشپزخانه ۴۰ سانتی متر از کف انجام شود.
۱۳- لوله کشی هوا کش برای خروج گازها از چاه به بالاترین نقطه ساختمان باید ادامه داشته باشد.
۱۴- دریچه های بازدید باید در فضایی قرار گیرد که امکان دسترسی به آن در هر لحظه امکان پذیر باشد.
۱۵- لوله کشی آب باران و هر نوع فاضلاب دیگر نباید به هیچ وجه با هم در یک چاه ریخته شود.
۱۶- بعد از نصب توالت ایرانی حتما دهانه ی ورودی فاضلاب پوشانده شود تا پروژه تمام شود.
انواع لوله های فاضلاب
انواع مختلفی از لوله ها برای لوله کشی فاضلاب در بازار موجود می باشد، تنوع بسیاری دارند اما شما بهترین و با کیفیت ترین را انتخاب کنید.
☆ لوله های چدنی
☆ لوله های پلیکا ( نیمه قوی و قوی)
☆ لوله های گالوانیزه
☆ لوله های پلی اتیلن
☆ لوله های پوش فیت
☆ لوله های پلی وینیل کلراید
☆ لوله های چدنی
در گذشته برای لوله کشی ساختمان از این نوع لوله استفاده می کردند. اما الان به دلیل سنگین بودن این لوله ها، پر هزینه بود، زمان بر بودن در اجرا، جرم گیر بودن و کوچک شدن سایز داخلی لوله دیگر از این نوع لوله ها برای فاضلاب استفاده نمی شود.
☆ لوله پلیکا
این لوله ها سبک هستند، اتصالاتشان ارزان است، در اجرا کم هزینه اند، سرعت بالایی در هنگام اجرا دارند. امروزه بیشتر از این لوله ها استفاده می شود.
☆ لوله گالوانیزه
برای خارج کردن فاضلاب لوازم بهداشتی کوچک از این نوع لوله ها استفاده می شود، این لوله از فولاد نرم ساخته شده، و در مقابل اسیدها و زنگ زدگی مقاوم است.
☆ لوله های پلی اتیلن
این لوله ها با سه چگالی متفاوت ساخته می شوند، کم ، متوسط ، زیاد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارد. البته نوع سوم که چگالی بالایی دارد، دارای وزن زیادی است ولی در عوض از دو نوع دیگر مقاومت ،سختی، زبری و قابلیت بالاتری دارد.
☆ لوله های پوش ویت
از نظر کیفیت از پولیکا قوی تر هستند. این لوله ها را به صورت سه پایه برش می زنند.
☆ لوله های پلی ونیل کلراید یا ( pvc)
این لوله ها با دو جنس فشار قوی و فشار ضعیف در بازار موجود می باشد.
از معایب این لوله ها این است شکننده هستند و در برابر سرما و گرما مقاومت کمی دارند.
چگونه نشت یابی لوله های فاضلاب انجام می شود؟
این را بدانید که با نزدیک شدن به محل نشت، صدای آب بلندتر می شود. در مرحله اول باید توسط روش های مخصوص، محل دقیق نشت و ترکیدگی لوله تعیین می شود. محل دقیق نشت در نشت یابی آکوستیک به نقطه ای گفته می شود که صدای نشتی آب در آنجا بیشتر است.
روش های مختلف رفع نشتی لوله فاضلاب
یکی از بهترین روش های مناسب برای تعمیر نشتی لوله های فاضلاب استفاده از نوار فایبرگلاس پلی اورتان و خمیر اپوکسی است.
☆ نوار فایبرگلاس
برای استفاده از این نوار ابتدای باید آن را با آب خیس کنید و سپس به طول حداقل 5 سانتی متر دور محل ترک یا نشتی لوله بپیچید. به مدت 30 الی 40 دقیقه صبر کنید تا نوار فایبرگلاس سفت و محکم شود. البته این نکته را بدانید، استفاده از نوار فیبرگلاس برای رفع نشتی برای درازمدت اصلا مناسب نیست. استفاده از نوار چسب لاستیکی برای اینکه بتوانید دور محل نشتی را بپوشانید.
☆ نوار چسب لاستیکی
با استفاده از چسب لاستیکی می توانید برای مدت زمان کوتاهی محل نشتی را حل کنید. از مزیت خوب چسب لاستیکی این است که می توانید هر چند دوری که بخواهید بر روی شکاف لوله بپیچید.
توصیه مهم: استفاده از چسب لاستیکی برای محل های تنگ، که فضای لازم برای پیچیدن چسب وجود نداره مناسب نمی باشد.
تعمیر توالت فرنگی و ایرانی چگونه انجام می شود؟
چاه بازکنی و لوله باز کنی به دو روش انجام می شود. هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خود را دارند و هیچ وقت نمی توان گفت که کدام بهتر است.زیرا هر کدام جایگاه خود را دارند و باید بررسی شود که وضعیت گرفتگی ، نوع توالت ، مسیر فاضلاب و .. به چه صورت است تا بتوان روش مناسبی جهت رفع گرفتگی توالت یا سینگ ظرفشویی پیدا کرد.ما اینجا هر کدام از این دو روش را توضیح داده و مقایسه می کنیم
الف) لوله بازکنی با فنر چاه بازکنی
در این روش ، یک دستگاه حاوی چندین متر فنر فلزی به همراه تعمیرکار توالت است. روش کار این دستگاه به این صورت است که فنر را به داخل سیفون هدایت کرده و همزمان که آن را به سمت جلو هدایت می کند ، به صورت دورانی ( مانند دلر و مته ) آن را می چرخاند تا گرفتگی را بشکافد . معمولا آشغال های گیر کرده و عامل گرفتگی ، یا به سمت چاه فاضلاب یا فاضلاب شهری هدایت می شوند و یا اینکه به نوع فنر گیر کرده و بیرون کشیده می شوند.
مزایا
☆ گرفتگی های با آشغال های زیاد و سخت را بهتر باز می کند.
☆ به اتصالات لوله کشی فاضلاب آسیبی نمی رساند.
☆ نیازی به بسته بودن مسیر لوله کشی از لحاظ خروج هوا نیست
☆ ارزان تر است . تقریبا قیمت آن نصف روش فشار هواست.
☆ کار لایروبی مسیر لوله کشی را نیز انجام می دهد تا گرفتگی بعدی اتفاق نیفتد.
معایب
☆ گر گرفتگی در مسیر طولانی باشد نیاز به چندین متر فنر برای باز کردن آن است، روش تراکم و فشار هوا کمی تمیز تر است.
ب) لوله بازکنی و چاه بازکنی با دستگاه تراکم و فشار هوا
در این روش دستگاهی به همراه تعمیرکار و سرویسکار توالت است که فشار هوای شدیدی را در خود جمع کرده و به یکباره آن را به داخل سیفون و مسیر لوله کشی فاضلاب می کند و با این روش باعث باز شدن گرفتگی توالت می شود.این دستگاه معمولا برای جاهایی استفاده می شود که فنر لوله بازکنی راه گشا نبوده و می خواهیم روش دیگری را انتخاب کنیم.
مزایا
☆ وقتی از فنر لوله بازکنی نا امید شده اید به این فکر نمی کنید که مجبورید مسیر لوله کشی را بشکافید و سیفون یا لوله کشی را تعویض کنید و هزینه های گزافی جهت تخریب و نوسازی کنید. یک روزنه امیدی به نام دستگاه تراکم و فشار هوا وجود دارد که البته بسیار راه گشا است با توجه به قدرت زیاد آن، هر تعداد گرفتگی در مسیرهای مختلف باشد، باز می کند.
معایب
☆ هزینه به مراتب بالاتری به نسبت فنر لوله بازکنی دارد. برای عملکرد بهتر، باید گرفتگی در نزدیکی سیفون باشد تا از خروج هوای فشرده از مسیرهای دیگر لوله کشی اجتناب شود. مانند فنر ، باعث لایروبی مسیر نمی شود و فقط گرفتگی را باز می کند. ممکن است باعث از هم گسیختگی اتصالات لوله کشی فاضلاب شود.
نشت یابی لوله با دستگاه روش جدید
امروزه نشست هر لوله ای را با دستگاه به راحتی می توانند نشان دهند. با دستگاه های مجهز به دوربین و سنسورهای فوق حساس می توانید به سرعت محل دقیق نشت مشخص و اقدام به رفع آن مینمایند.
دستگاه نشت یابی لوله آب عمدتا در ایران به صورت صوتی یافت می شوند. به این صورت که با امواج صوتی سعی در تشخیص محل ترکیدگی لوله آب می کنند.
همانطور که می دانید حرکت آب باعث ایجاد امواج صوتی می شود.وقتی که لوله ای دچار ترکیدگی شود، آب با شدت از لوله خارج می شود. مهم نیست که مقدار آب خارج شده از لوله چقدر باشد. ممکن است سوراخی بسیار بسیار ریز در لوله ایجاد شده باشد و میزان آبی که از لوله نشت می کند بسیار کم باشد.
اندازه سوراخ و مقدار ترکیدگی لوله مهم نیست ، مهم این است که آب با شدت از لوله خارج شود ( و نه قطره قطره) این شدت باعث ایچاد صوت می شود که با گوش انسان قابل شنیدن نیست . دستگاه تشخیص نشت و ترکیدگی لوله به این صورت کار می کند که محل صوت را از روی شدت کم یا زیاد شدن آن پیدا می کند.وقتی نم و رطوبت ایجاد شده در ساختمان حاصل است نشت قطره قطره آب باشد باید به تجربه کارشناسان تکیه کنید.زیرا راهکار دیگری برای یافتن محل ترکیدگی لوله آب وجود ندارد.
عمقی که دستگاه ها صوتی تشخیص می دهند تا حدود ۴۰ سانتی متر است. بنابراین نباید انتظار تشخیص ترکیدگی لوله در اعماق بیشتر از ۴۰سانتی متر را از این دستگاه ها داشت. مگر اینکه میزان نشت لوله بسیار قابل توجه باشد و صوتی که ایجاد می کند از اعماق با دستگاه قابل تشخیص باشد.بنابراین این دستگاه ها برای یافتن محل نشت در ساختمان ها قابل استفاده است و برای نشت های صنعتی و … روش های دیگری وجود دارد.
در پایان
سیستم لوله کشی فاضلاب برای ساختمان بخصوص ساختمانهای چند طبقه اگر روی اصول و نقشه از پیش طراحی شده انجام نشود، می تواند خسارتهای هزینه بری را متحمل صاحب خانه و ناراحتی افراد ساختمان شود. یک سیستم خوب فاضلاب شهری می تواند حس امنیت را برای ساکنین فراهم آورد.
بسیار مفید و عالی هستید
ممنون ازتون
بسیار عالی
مطلب خوب و مفیدی بود
ممنون ممهندسی ساز