شیر آلات

0
876
شیرآلات
شیرآلات

شیر آلات

شیر آلات ( شیر ) چیست؟ شير آلات  یا شیر وسيله ای است معمولا فلزی كه از آن برای باز و بست و تنظيم جريان مايعات و گازها استفاده می شود. شيرآلات به دو گروه بهداشتی كه همان شيرآلات ساختمانی و خانگی هستند و شيرآلات صنعتی تقسيم می شود. ترجمه واژه شيرآلات بهداشتي به انگليسی، faucet یا sanitary taps و شيرآلات صنعتی، industrial valve مي باشد. امروزه شيرآلات نه تنها وسيله ای برای استفاده راحت تر از آب، بلكه وسيله ای برای استفاده بهينه از آب در جهت رفع معضل كم آبی در جهان به شمار می آيد.

تاریخچه شیرآلات به دوران باستان بر می گردد. ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، از لوله کشی و شیرآلات برای هدایت آب به فواره ها و خانه های خصوصی استفاده می شد، بطور مثال در قصر سلطنتی مینوآن (Minoan) در جزیره کرِت (Crte) علاوه بر لوله های سفالینه برای لوله کشی و آبیاری، شیرهای نصب شده ای از جنس طلا، نقره و سنگ مرمر نیز وجود داشت. بین سال های ۱۰۰۰ قبل از میلاد تا ۴۷۶ بعد از میلاد استفاده از لوله ها ی سربی و شیرهای مرمرین و نقره ای در حمام های خصوصی و عمومی رونق گرفت. در قرن چهارم میلادی نیز رومیان از لوله کشی و شیرآلات برای هدایت آب به ۱۱حمام عمومی، ۸۵۶ حمام خصوصی و ۱۳۵۲ فواره و آب انبار استفاده می کردند.

در گذشته، شیر آب سرد و گرم خروجی واحدی  نداشتند و آب خروجی از عَلَم مستقل هر کدام یا بسیار سرد بود و یا بسیار گرم. در سال ۱۹۷۳ میلادی (۱۳۱۶ شمسی)، آلموئن، دانشجوی ساکن شهر سیاتل واشنگتن، دست خود را زیر آب جوش خروجی از عَلَم آب گرم سوزاند. در نتیجه این حادثه ایده طراحی شیرآلات کلاسیک امروزی (که آب سرد و گرم بطور همزمان از یک علم خارج می شود) در ذهن او شکل گرفت. طرح اولیه او مورد قبول واقع نشد و بین سال های ۱۹۴۰میلادی (۱۳۱۹ شمسی) و ۱۹۴۵میلادی (۱۳۲۴ شمسی) او موفق شد یک شیر کلاسیک مقبول با عملکرد مناسب طراحی کند. بالاخره مردم میتوانستند دمای آب خروجی از شیر را تنظیم کنند تا به دمای دلخواه خود برسند.

شیرآلات
شیرآلات

واژه شیر (شیرآلات) از کجا آمده است؟

از آنجا كه در دوران باستان، پادشاهان شير جنگل را نماد قدرت می پنداشتند، مهار كردن چنين موجودی نشانه توان كنترل و قدرت بی اندازه به حساب می آمد. در نتيجه برای تزئين بناها و آب نماها از سرِ شير يا كل بدن او استفاده می كردند. حتی پس از ساخت شير آب فلزی نيز، روند تزئین اهرم باز و بسته كردن آب با سر شیر همچنان ادامه یافت. احتمالا، بر روی اهرم اولين شيرهايی كه وارد ايران شدند نيز سر شير قرار داشته و مردم بجای اينكه برای قطع و وصل جریان آب از جمله “اهرم را بچرخان” استفاده كنند، می گفتند (شير را ببند یا  باز كن). اين اصطلاح با وجود حذف قسمت تزئينی به شكل شير از شيرهای آب، تا به امروز استفاده می شود.

 شیرآلات چیست؟

شیر آلات عبارتند از مجموعه‌ای از قطع کننده‌ها که در انتهای خطوط لوله‌های آب نصب می‌شوند و عمل قطع و وصل کردن جریان آب و تنظیم شدت جریان و ترکیب آب سرد و گرم را با هم به عهده دارند.

شیرآلات
شیرآلات

کاربردها

علاوه بر قطع و وصل جریان آب و تنظیم جریان و ترکیب آب سرد و گرم با هم، کاربرد دیگر شیرآلات بهداشتی، از لحاظ زیبایی و نمای داخلی می‌باشد که امروزه به اولویت اول تبدیل شده است و نکته بعدی صرفه‌جویی در مصرف آب می‌باشد.

جنس مناسب شیرآلات بهداشتی

به‌طور کلی شیرآلات بهداشتی دارای  دو بخش عمده یعنی پوسته داخلی (پایه اصلی شیر) و پوشش خارجی می باشد که در بخش داخلی تولیدکنندگان با توجه به سفارش‌هایی که دارند معمولا  آلیاژ برنج یا سرب خشک استفاده می‌شود. این در حالی می باشد که رعایت مسائل بهداشتی باعث شده اکثر تولیدکنندگان امروزه از خیر سرب خشک گذشته و بیشتر به استفاده از آلیاژ برنج فکر کنند، چون سرب در صورتی که آبکاری شیر بخوبی انجام نشود در مقابل آب به مرور زمان حل می‌شود و آلودگی‌های خطرناکی برای افراد ایجاد می‌کند. در بخش خارجی یا همان پوشش خارجی شیرهای ساختمانی نیز که توجه اکثر ما را به خود جلب می‌کند، معمولا کارخانه‌ها از فلزاتی همچون برنج، برنز، مس یا استیل استفاده می‌کنند که معمول‌ترین نوع آبکاری استیل می باشد و دیگر فلزات برای سفارش‌های خاص و منحصربه‌فرد استفاده می‌شوند. اما بهترین نوع آبکاری در بازار به PVD معروف می باشد.

جنس شیر آلات  شیرآلات از دو جنس آلیاژهای برنج یا سرب خشک ساخته می‌شوند و تنها  روکش‌های آنهاست که تفاوت‌های ظاهری در آنها ایجاد می‌کند. از میان این دو جنس برنج بهتر از سرب خشک عمل می‌کند. زیرا سرب پس از مدتی دچار خوردگی شده و علاوه بر آن از نظر بهداشتی نیز زیانهایی را در پی خواهد داشت.  به همین دلیل این نوع شیرآلات از نظر استاندارد مورد تایید نیستند و غیر بهداشتی محسوب می‌شوند.

شیرآلات
شیرآلات

مطابق استاندارد ۶۶۷۹ و ۱۵۴۶ کلیه قسمت‌های فلزی بکار رفته در ساخت شیرآلات بهداشتی (به استثنای دستگیره) از آلیاژ برنج باید باشند.

در هر صورت قطعات در تماس با آب نباید از آلیاژ برنجی با بیش از ۲/۵ درصد سرب باشند. انواع روکش‌هایی که برای شیرآلات کاربرد بیشتری دارند عبارتند از: برنج، برنز، مس و استیل که از میان آنها اگر استیل استنلس اصل باشد، از دیگر اجناس بهتر است. چرا که هم مقاومت بهتری در برابر پوسیدگی دارد و هم به خاطر ظاهرش کمتر لکه‌های آب را نشان می‌دهد و از لحاظ زیبایی هم مناسب‌تر است، سایر موار هم مثل برنز یا مس تنها آبکاری برنز و مس هستند و بیشتر جنبه تنوع بخشی دارند و شاید به خاطر رنگ زرد یا قرمزی که دارند حس نوستالژیک به خریداران بدهد.

کلیه مواد مورد مصرف در ساخت شیرآلات بهداشتی که در تماس با آب هستند، باید از جنسی انتخاب شوند که در مقابل آب تا دمای ۹۰ درجه سانتیگراد و محیط استفاده مقاوم بوده و حین مصرف هیچگونه خوردگی نسبت به سایر قطعات مورد استفاده در شیر نداشته باشند. همچنین نباید سمی بوده و هیچگونه تغییر در کیفیت ظاهر و رنگ، بو و طعم آب آشامیدنی مصرفی ایجاد کنند. در ضمن نباید منجر به رشد باکتری‌ها و به خطر انداختن سلامت انسان شوند. سطوح خارجی آب کروم داده شده و پوشش نیکل کروم باید مطابق الزامات استانداردهای بندهای ۲-۲ و ۶-۲ استاندارد شماره ۶۶۷۹ باشند. بعد از جنس فلز مورد استفاده در شیرآلات، آبکاری دارای اهمیت فراوان است که می‌تواند در مقاومت شیر تاثیر بسزایی داشته باشد و هرچه کیفیت آبکاری بهتر باشد شیرآلات دیرتر فرسوده می‌شوند.

انواع شیرآلات

۱– شیرآلات ساده

شیری است که تنها برای کنترل جریان آب نصب می‌شود و عمل مخلوط کردن آب سرد و گرم مانند  شیرهای مخلوط را انجام  نمی‌دهند. این شیرها دارای اجزای زیر هستند که با بیشتر شیرهای دیگر، مشابه می‌باشند.

شیرآلات
شیرآلات

▪ بدنه

▪ دیسک: که در شیرهای توپی و مخروطی همان توپ یا استوانه مخروطی است.

▪ نشیمنگاه: که محل نشستن دیسک و یا واسط بدنه و دیسک یا همان واشر است. اغلب از جنس نرمی ساخته می‌شود تا کار آب‌بندی را انجام دهد.

▪ دسته و فلکه: فلکه یا دسته به دیسک وصل می‌شود. معمولا با چرخاندن فلکه شیر باز یا بسته می‌شود.

۲- شیرآلات پدالی

بهترین انتخاب برای اماکن عمومی شیرهای پدالی یا غیر لمسی به دلیل عدم نیاز به انرژی مانند برق  و باتری در قیاس با  شیرهای الکترونیکی است. اما آنها هم در هنگام استفاده با مشکلاتی مواجه‌اند. در مدلهای جدید شیرهای پدالی قابلیت‌هایی مانند تنظیم مقدار و دمای آب سرد و گرم و پدال جمع‌شونده جهت سهولت نظافت در نظر گرفته شده و بر مزیت‌های آن افزوده شده است. این شیرها در مکانهایی مانند مدارس، بیمارستانها، کلیه مراکز پزشکی، هتل‌ها، مساجد، رستوران‌ها و … قابل استفاده‌اند. از دیگر مزایای انواع پدالی و چشمی عدم تماس دست با شیر است که مانع انتقال بیماریهای واگیردار عفونی و پوستی می‌شود و به خاطر سرعت قطع آب در میزان مصرف آب و حتی انرژی نیز صرفه‌جویی می‌شود. از این رو برای اماکن عمومی بهترین انتخاب هستند.

۳- شیر پیسوار (Piece ware)

شیر ساده‌ای است که معمولا قبل از اتصال لوله‌های آب سرد و گرم به شیرهای مخلوط  نصب می‌گردد. در واقع رابط بین لوله‌کشی و شیر مخلوط است و هدف از نصب آن این است که در صورت خرابی شیرهای مخلوط با بستن آنها بتوان جریان آب را قطع کرده و به تعمیر و یا تعویض آنها پرداخت. شیرهای پیسوار معمولا یا از جنس برنجی با آب کاری نیکل کروم هستند و یا از جنس پلاستیک‌های فشرده‌اند و البته امروزه بیشتر از شیرهای پیسوار فیلتردار که دارای فیلتری از جنس استنلس استیل هستند استفاده می‌شود تا از ورود اجسام خارجی به داخل شیر مخلوط جلوگیری شود و از کارتریج شیر اهرمی محافظت شود. محل دیگر شیرهای پیسوار برای پر کردن سیفون توالت فرنگی یا شرقی است.

۴- شیرآلات اهرمی

شیرهای اهرمی خود به دو مدل ایستاده و دیواری تقسیم می‌شوند که نوع ایستاده معمولا در  روشویی و سینک ظرف‌شویی  استفاده می‌شود و نوع دیواری در حمام و توالت مورد استفاده است. البته گاهی از نوع دیواری نیز در روشویی و سینک ظرفشویی استفاده می‌شود. در شیرهای اهرمی به جای مغزی از یک کارتریج استفاده می‌شود. کارتریج‌ها در دو نوع پلاستیکی و سرامیکی موجود هستند که نوع سرامیکی آن مرغوب‌تر است و محصول کشورهای اروپایی به خصوص اسپانیا و ایتالیا مطلوب‌تر می‌باشد. نوع پلاستیکی آنها از رینگ‌های پلاستیکی o شکل درون یک کارتریج استوانه‌ای برای کنترل جریان آب استفاده می‌کند. برخی شیرها و سردوش‌ها نیز به چراغ‌های LED مجهزند که جنبه تزئینی دارد. در این نوع شیرها بر اساس دمای آب رنگ چراغ‌های LED تغییر می‌کند و این چراغ‌ها انرژی خود را از فشار آب بدست آورده و نیاز به برق و باتری ندارند. برخی شیرها هم مجهز به سیستم نمایش دمای آب هستند. در ساخت این شیرها استاندارد ۶۶۷۹ موسسه استاندارد ایران باید رعایت گردد.

شیرآلات
شیرآلات

▪ شیرآلات ایستاده مناسب برای آشپزخانه ها

فناوری تولید شیرآلات بهداشتی اگرچه اساسی مشابه گذشته دارد، اما با توجه به طرح‌ها و تقاضای بازار، امروزه متفاوت از گذشته شده‌اند. به‌عنوان مثال در تقسیم‌بندی انواع شیرآلات دیواری و ایستاده هم‌اکنون در کمتر آشپزخانه‌ ها شیرهای دیواری را خواهیم دید مگر این‌که به سفارش مشتری این نوع شیر استفاده شده باشد، آن هم برای همخوانی با دیگر تزئینات ساختمان می باشد. بنابراین عرف بازار هم‌اکنون این‌گونه می باشد که شیرهای ایستاده دارای کاربردی دو منظوره در بخش‌های مختلف ساختمان می باشند به‌طوری که هم در آشپزخانه کاربرد دارند و هم در روشویی سرویس بهداشتی، اما مدل‌های دیواری معمولا برای سرویس بهداشتی استفاده خواهند شد و خبری از آنها در تزئینات معمول آشپزخانه‌های مدرن امروزی نیست.

کارشناسان می‌گویند در مدل‌های دیواری با توجه به این‌که محل خروج آب با ارتفاعی زیاد نسبت به سینک ظرفشویی نصب خواهد شد، معمولا مورد استقبال قرار نمی‌گیرند مگر در مواردی خاص ، پس به طور کلی نوع ایستاده معمولاً در روشویی و سینک ظرف‌شویی استفاده می‌شود و نوع دیواری در حمام و توالت مورد استفاده می باشد.

۵- شیرآلات چشمی برای صرفه جویی بیشتر در مصرف آب

در برخی شیرهای الکترونیکی با استفاده از وبلاتور که هوا را داخل آب کرده و آب را بصورت حباب بیرون می‌ریزد، صرفه جویی بیشتری در مصرف آب می‌شود. البته با نصب سرشیرهای مختلف و ترکیب هوا و آب در انواع دیگر شیرآلات نیز  می‌توان مصرف آب را کاهش داد. اساس کار شیرآلات الکترونیکی بر  مبنای ارسال و دریافت نور مادون قرمز می‌باشد یعنی کاملاً الکترونیکی بوده و بدون تماس دست و تنها با قرار دادن دست مصرف کننده در میدان دید سنسورهای مادون قرمز شروع به کار می‌کنند.

همچنین قابلیت استفاده همزمان از برق و باتری را دارند و در صورت قطع برق از باتری استفاده می‌کنند. در صورتی که یک جسم ثابت در مقابل سنسور قرار گیرد بعد از یک مدت زمان مشخص مثلاً ۴۵ ثانیه جریان آب قطع می‌شود. همچنین جهت صرفه‌جویی در مصرف آب سردوش‌هایی نیز در بازار موجود می باشد که با ترکیب آب و هوا و کنترل جریان خروجی آب و حالت‌های مختلف پاشش می‌تواند تا ۵۰% مصرف آب را کم کنند. این مدل از شیر آلات برای فضاهایی عمومی و روشویی ها بسیار مناسب می باشد.

انواع شیرآلات صنعتی

هر زمینه کاری ابزارآلات مخصوص به خود را دارد که استفاده از این ابزارها برای انجام کار، گاهی اوقات جهت راحتی و گاهی هم الزامیست، شیرآلات صنعتی از جمله ابزارهای ضروری در صنعت  هستند، بطور خلاصه در تعریف می توان گفت شیر صنعتی وسیله مکانیکی که طی یک فرآیند فشار و جریان سیال را کنترل می کند و همواره در خط لوله ها  و شبکه‌ های لوله‌ کشی و محیط‌ های صنعتی به کار می‌رود، که خود دارای انواع گوناگون برای کاربردهای مختلف است.

اجزا اصلی ساختمان یک شیرآلات صنعتی شامل موارد زیر می باشد:

۱– بدنه : محفظه ای توخالی جهت عبور سیال

۲- کلاهک یا درپوش: مکمل مجموعه بدنه

۳– عملگر(Actuator) شامل سه نوع:دستی(آچاری)،گیربکسی، شیر‌‌‌‌های با عملگر اتوماتیک

۴– Hand wheel:  باز و بسته کردن شیر با چرخیدن آن توسط دست

۵– مهره هندویل: سفت شدن هندویل توسط آننشان دهنده موقعیت

۶– عضو مسدود کننده جریان: قطع و وصل،تنظیم و یا کنترل جریان

۷- حلقه یا محل آب بندی : آب بندی کردن شیر با این سطوح در داخل بدنه در اثر تماس با عضو مسدود کننده جریان

۸- ساقه : انتقال نیرو از طرف اپراتور به عضو مسدود کننده جریان

۹– طناب های آب بند: آب بندی دور ساقه

۱۰– واشر: استفاده به هنگام متصل شدن اعضا با اتصال فلنجی

۱۱– گلند: قرار گرفتن این بوش های دو پله‌ای در بالای پکینگ‌ها برای فشرده سازی آنها

۱۲– فنرها

هدف اصلی شیر آلات صنعتی

هدف اصلی برای استفاده از شیرآلات صنعتی مواردی چون  کنترل یا آزاد کردن فشار سیال، قطع و وصل کردن جریان، تغییر مسیر سیال، جلوگیری از برگشت جریان سیال و نیز تنظیم و کنترل جریان می باشد.

انواع شیر آلات صنعتی

▪ شیرهای توپی

▪ شیرهای ایمنی

▪ شیرهای کروی

▪ شیرهای کشویی

▪ شیرهای یکطرفه

▪ شیرهای کنترل

▪ شیرهای سوزنی

▪ شیرهای تنفسی

▪ شیرهای مخروطی

▪ شیرهای دیافراگمی

هدف اصلی شیر آلات صنعتی

هدف اصلی برای استفاده از شیرآلات صنعتی مواردی چون  کنترل یا آزاد کردن فشار سیال، قطع و وصل کردن جریان، تغییر مسیر سیال، جلوگیری از برگشت جریان سیال و نیز تنظیم و کنترل جریان می باشد.

شیرآلات
شیرآلات

شیرهای توپی

شیر توپی وسیله ای است به همراه یک دریچه کروی که امکان کنترل جریان را بصورت باز/بسته (صفر/یک)را فراهم می کنند.توپی شیر دارای مجرا بصورت ورودی و خروجی در مرکز آن میباشد.

شیرهای ایمنی یا ( اطمینان)

شیرهای ایمنی، اطمینان فشار يا PSV يكی از تجهيزات ايمنی در صنعت است. كه مانع از قرار گرفتن لوله ها، شيرآلات، مخازن تحت فشار و… در شرايط فشاری بيش از فشار طراحی می شود. بنابراين انتخاب PSV بسيار مهم بوده و بايد با احتياط كامل صورت پذيرد.

شیرهای کروی

شیر های کروی  همان طور که از اسم آن پیداست ظاهری کاملا کروی دارد به گونه ای است که مایع از نقطه ورود به شیر تا خروج از آن ۱۸۰ درجه تغییر جهت می دهد در واقع ساختمان داخلیشیرآلات صنعتی کروی باعث این تغییر می شود. شیرهای کروی  نیازی نیست که بصورت کامل باز باشند و این مزیت مهمی برای آن است چرا که در این حالت فرسوده نمی شوند مزیت دیگر این است که شیر کروی فرسودگی اش خیلی کمتر از شیر کشویی است.

شیرهای کشویی

شیرهای کشویی از شیر آلات کشویی بیشتر در محل هایی استفاده می شود که بخواهند جریان سیال را به طور کامل باز و بسته کنند، از خواص شیرآلات صنعتی کشویی می توان به کم  بودن افت فشار در طول آن اشاره کرد و این امر موجب می شود در سر راه لوله های طویل مورد استفاده قرار می گیرند.

شیرهای یکطرفه

شیرهای یک‌طرفه به شیرهایی گفته می‌شود که که از برگشت جریان در سیستم خطوط لوله جلوگیری می‌کنند. این شیرها معمولا به عنوان شیرهای Non-return valve یا به اختصار NRV هم شناخته می‌شوند.

فشار سیال ورودی دیسک را بلند کرده و باعث باز شدن شیر می‌شود. جریان در برگشت نیز باعث چسبیدن دیسک به نشیمن‌گاه و بسته شدن شیر می‌شود. چک ولوها باعث می‌شوند جریان کاملا بدون مانع باشد. هر گاه فشار خروجی از فشار ورودی بیشتر شد شیر به صورت اتوماتیک بسته می‌شود. البته نحوه عملکرد دقیق آن‌ها متفاوت بوده و بستگی به مکانیزم شیر دارد.

شیرهای کنترل

اصول کار شیرهای کنترل از آن دسته اطلاعاتی می باشد که مهندسین ابزاردقیق و اتوماسیون صنعتی باید با آن آشنا باشند تا بتوانند از این تجهیز ابزاردقیق در پروژه های خود استفاده نماینند،شير كنترل وسيله ای ست که با اعمال نيرويی غير از نيروی دست عمل مي نمايد و ميزان جريان سيال را در يك سيستم كنترل فرايندی تنظيم مي كند، شير كنترل شامل يك شير است كه به يك مكانيزم محركه actuator که توانائی تغيير عنصر کنترل کننده سيال را دارد متصل مي باشد .اين تغيير بر مبنای سيگنالی است كه از سيستم كنترل دريافت ميشود.

  شیرهای سوزنی

شیرهای سوزنی (needle valve) در ساختار شبیه شیر کروی است با این تفاوت که به  جای دیسک دارای یک قطعه مخروطی شکل بلند شبیه به یک سوزن در انتهای میله اصلی شیر می باشد همین قطعه مخروطی شکل باعث می گردد که سطح نشستن در شیر کمتر از شیر کروی گردد . شیر سوزنی در مسیرهای عمدتا نصب می گردند که قرار است در این مسیر کار کنترل دبی جریان انجام پذیرد . شیر سوزنی به خاطر داشتن رزوه های ریز روی دسته که باعث می شود حرکت سوزن شیر به ازای چرخش دسته کم باشد و در نتیجه دقت عمل شیر در کنترل جریان زیاد می شود.

شیرهای تنفسی

شیرهای تنفسی  دستگاهی محافظ است که بروی نازل روی سرپوش ثابت یک مخزن ذخیره نصب می شود. هدف اصلی از استفاده از شیر تنفسی محافظت مخزن در مقابل انفجار و یا مچالگی مخزن است. یک مخزن با سرپوش ثابت بدون امکان باز شدن کنترل شده در صورت افزایش فشار ناشی از پمپاژ مایع به درون مخزن یا فشار بخار ناشی از تغییرات دمایی می تواند منفجر شود. مچالگی مخزن هم در صورت کاهش سطح مایع درون مخزن و یا کاهش فشار بخار به زیر فشار اتمسفر رخ می دهد. در این حالت خلاء مخزن باید از طریق بازشدن کنترل شده بهبود یابد. به طور خلاصه مخزن باید برای جلوگیری از انفجار توانایی تنفس داشته باشد به همین دلیل این شیر را شیر تنفسی می نامند. انتخاب شیر تنفسی باید براساس استاندار موسسه نفت آمریکا API ۲۰۰۰ یا سایر استانداردهای کارا در این زمینه صورت گیرد.

شیرهای مخروطی

شیرهای مخروطی اغلب بعنوان شیر تخلیه درانتهای خطوط انتقال، خروجی سدها و نیروگاه های آبی بعنوان تخلیه كنارگذر استفاده می شود.در كنار شیرهای سوزنی میراب شیر تخلیه مخروط ثابت نیز بعنوان شیر مستهلك كننده انرژی، قطع و وصل و تنظیم در انتهای خطوط مخازن ذخیره نقش بزرگی را بعهده دارد. با این شیر می توان مقدار جریان عبوری سیال را بمدت طولانی ثابت نگاه داشت و یا در مواقع ضروری مانند وقوع سیلاب مقدار سیال عبوری از آن را زیاد نموده تا دیواره های سد تحت تنش كمتری قرار گیرند. از این رو لازم است ساختمان شیر در شرایط فوق برای جلوگیری از وقوع پدیده كاویتاسیون و در نتیجه ایجاد ارتعاشات و آسیب به ساختمان ها از شرایط محكم و استواری برخوردار باشد. سرعت بالای جریان می تواند اشیا موجود در شیب سدها مانند سنگ و چوب و غیره را با خود حركت داده و به بدنه شیر آسیب برسد با این وجود طراحی ساختمان این شیر بگونه ائی است كه این اشیا  براحتی از داخل شیر عبور می نمایند و وجود این اشیا مانع باز و بسته شدن شیر نخواهند شد.

شیرهای دیافراگمی

شیرهای دیافراگم یک نوع ولو با حرکت خطی می باشد که به منظور قطع و وصل جریان و همچنین تنظیم آن قابل استفاده است. دلیل انتخاب این نام برای این مدل از شیرها صنعتی وجود یک دیسک انعطاف پذیر در وسط شیر می باشد. در واقع این دیسک به صورت یک دیافراگم بوده که می تواند جنس­های مختلفی داشته باشد.

این نوع از شیرهای همانند Pinch Clamp ها که در واقع یک نوع گیره فشاری هستند عمل می کنند. دیافراگم قابل انعطاف توسط یک پیچ و مهره به عضو فشارنده و یا Compressor متصل شده است. بنابراین همزمان با چرخاندن دستگیره، کمپرسور به بالا و پایین حرکت می کند بنابراین دیافراگمی که به آن متصل می باشد نیز به بالا و پایین حرکت می کند. در این گونه از شیر آلات به علت نوع دیافراگم و بونت امکان بروز نشتی به اطراف صفر است.

گفتار پایانی

یکی از وسایلی که ممکن است بعضی از افراد هنگام خرید به آن‌ها توجه نکنند، شیرآلات است. درصورتی که اگر شیرآلات با دقت کافی انتخاب نشوند، هنگام نصب مشکلات زیادی را به همراه دارند و یا حتی بعد از مدتی دچار نشتی می‌شوند و زنگ می‌زنند. خرید شیرآلات نیازمند داشتن اطلاعات زیاد در مورد این وسیله است، که حتما قبل از اقدام به کار باید کسب کرد.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید