اجرای نمای خشک
اجرای نمای خشک :نمای خشک چیست؟ در سیستم نمای خشک برای اتصال المان ها به یکدیگر از ملات استفاده نمیشود. برای اتصال المان های مخصوصی که در این سیستم به کار میروند، از تجهیزات فلزی مانند ریل استفاده میشود صنعت نمای خشک امروزه زیبایی و نوع طراحی نماهای ساختمان نشان دهنده رتبه کاری، نوع فعالیت و حتی طرز فکر، ایده ها و نقطه نظرات مدیران آن مؤسسه و سازمان می باشد. از این رو مدیران ارشد شرکت ها علاوه بر روش های نوین تبلیغات می کوشند تا نوع، محل و بویژه نمای ساختمان مرکزی سازمان خود را به گونه ای طراحی و انتخاب نمایند تا نشان دهنده نوع و اهمیت فعالیت آنها باشد.
سیستم های مدرن نماسازی که با نصب سنگ به روش خشک در دهه ۷۰ میلادی برای اولین بار در کشور آمریکا جهت ساختمان های بلند مرتبه طراحی و مورد استفاده قرار گرفت یکی از روش های جدید و قابل انطباق با استانداردهای جدید ساختمانی بود که این روشها از دهه ۸۰ شمسی در ایران اجرا شد که طی سالهای گذشته تاکنون پیشرفت های زیادی در این زمینه حاصل شده است و این شرکت توانسته است با بومی نمودن این تکنولوژی ها، نوآوری های زیادی را در این زمینه بدست آورد و در حال حاضر انواع مصالح مدرن دنیا را بصورت کاملا مهندسی با انواع روش های ده گانه خویش طراحی و اجرا می نماید.
با توجه به صنعتی شدن روز افزون تمامی بخش های زندگی در دنیای امروزی و درگیر بودن تمام افراد با این مقوله و همچنین حس زیبایی شناسی انسان، علم معماری و طراحی ساختمان نیز طی دهه های پایانی قرن بیستم تاکنون با شتابی روز افزون دچار تحول گشته است و به سمت صنعتی شدن پیش می رود که بطور مشخص نمای ساختمان ها نیز تأثیر زیادی را پذیرا بوده که ایجاد و توسعه انواع روش های خشک و مدرن در نماسازی نیز از جمله آنها است که البته سیستم های خشک واجد مزایای بسیار زیادی است که در ادامه در مورد آنها بحث خواهد شد.
مزایا و ویژگی های روش نمای خشک
۱ – کاهش زمان اجرا
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان، زمان نقش اساسی و بسیار مهمی را در این صنعت ایفا می نماید و روشهایی که توسط متخصصین ساختمان طراحی و پیشنهاد شده اند همگی با این فاکتور مهم سنجیده و شاید بتوان گفت که با محک این فاکتور مهم ماندگار شده و یا از بین رفته اند. با اندکی تأمل درمی یابیم که اجرای نما به روش خشک می تواند تا ۵۰ درصد از زمان اجرا را کاهش دهد و حتی تأثیرات منفی دمای محیطی را به حدود صفر برساند و بخاطر عدم وجود ملات و روشهای سنتی با امکان فعال نمودن چندین جبهه کاری بطور همزمان در بخشهای بالادست و پایین کار بیش از پیش بر سرعت اجرا افزود و البته موارد دیگری مانند استفاده از اکیپ های آموزش دیده بجای نیروهای سنتی و غیر فنی و فاقد آموزش لازم در روشهای قدیمی و سنتی و همچنین استفاده از ابزار و ماشین آلات صنعتی در انجام کارها در روشهای مدرن ضمن تأثیر مستقیمی که بر زمان اجرا و جلوگیری از دوباره کاری های احتمالی خواهند داشت قطعا در افزایش کیفیت اجرا نیز تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. البته از دیگر مزایای روش های خشک که تأثیر زیادی بر زمان اتمام پروژه ها دارد امکان شروع نما با فاصله ای اندک از پایان یافتن اسکلت ساختمان می باشد.
۲- کیفیت بالا
اجرای نمای خشک با انواع مصالح اعم از سنگ، سرامیک، تراکوتا، و چوب و … به روش صنعتی که نتیجه سالها تجربه، مطالعه و تحقیق و بررسی انواع روشهای مشابه خارجی در کشورهای مختلف می باشد در حال حاضر توسط شرکت رونین پارس با پیشینه ای بیش از ۱۵ سال اجرا می گردد و می تواند کلید حل بسیاری از مشکلات حل نشدنی نمای انواع ساختمان ها باشد که مهندسین و متخصصین و مدیران محترم می توانند با طراحی و اجرای این روش در ساختمان ها از هر نوع سنگ، سرامیک و شیشه و غیره در هر سایز، ضخامت و رنگ استفاده نمایند.
۳- هماهنگی رفتار مصالح در مقابل تغییرات دمایی
سال هاست که اجرای نما در داخل و خارج ساختمان توسط افراد فاقد آموزش های لازم با ملات ماسه و سیمان صورت می گیرد که جدای از تحمیل وزن بالایی به ساختمان که با توجه به اهمیت مقاوم بودن ساختمان ها در برابر نیروی زلزله و رابطه مستقیم نیروی جانبی زلزله با وزن ساختمان ها با توجه به متفاوت بودن ضریب انتقال حرارتی و همچنین متفاوت بودن میزان انبساط و انقباض بخش ملات پشت سنگ یا سرامیک و … نسبت به خود مصالح بیرونی نما و بخش سفت کاری موجود ، می بینیم که با گذشت زمان نه چندان طولانی، سنگها جدا شده و حتی اسکوپ های سیمی نیز از افتادن آنها جلوگیری نمی کند.
۴- طراحی مهندسی و کاهش پرت مصالح
با توجه به طراحی فنی و مهندسی دقیق نما اعم از زیرسازی و طراحی دقیق ابعاد و پلاک های مورد نظر برای هر پروژه با توجه به بازشوها، ارتفاع ساختمان، کاربری و دیگر موارد تأثیرگذار و امکان سفارش دقیق سنگها و مصالح مصرفی ضمن کاهش پرت و زمان اجرا، تأثیر بسزایی بر کیفیت اجرا باقی خواهد گذارد.
۵- تولید صنعتی مصالح مصرفی با تولید صنعتی مقاطع زیرسازی نما
اعم از پروفیل های آهنی، آلومینیومی یا گالوانیزه و استیل و همچنین مصالح رویه نما، قطعا امکان خطای انسانی در بخش های مختلف اعم از درصد اختلاط ملات و … به شدت کاهش خواهد یافت و لذا تاثیر بسزایی بر افزایش کیفیت خواهد داشت.
۶- قابلیت تنظیم و رگلاژ یکی از مشکلاتی که در روش های سنتی
معمولاً شاهد هستیم، و این مشکلات وجود دارد. ایجاد درزهای غیر همسطح است که بعد از دوغاب ریزی بدلیل جابجایی سنگ و غیره و خارج شدن از رگلاژ اولیه صورت می گیرد و معمولا هم بدون تخریب قابل اصلاح نیست ولی در روش های اجرای خشک بدلیل آنکه در اجرا از مواد سخت شونده ) ملات ( استفاده نمی شود می توان در حین اجرا و حتی پس از اتمام کار به سادگی نسبت به رگلاژ خطاهای احتمالی حتی در حد میلیمتر اقدام نمود و حتی طی سال های بهره برداری نیز امکان جابجایی و اصلاح تک تک سنگ ها یا سرامیک ها و … فراهم می باشد.
۶- کاهش قیمت تمام شده
کاهش وزن و حجم اسکلت و فونداسیون ۸۰ کیلوگرم از وزن به ازای هر مترمربع از سطح نمای اجرا شده نسبت به روش دوغابی که تأثیر زیادی بر کاهش حدود ۱۰۰ نیروی زلزله خواهد داشت و اگر در ابتدای طراحی ساختمان، نما بصورت خشک دیده شود با کاهش قابل توجه در وزن ساختمان، نه تنها قیمت تمام شده افزایش پیدا نمی کند بلکه با کاهش وزن اسکلت و فونداسیون در قیمت نهایی نیز تأثیر کاهنده مهمی باقی خواهد گذاشت.
۸- کاهش هزینه ترمیم، افزایش عمر مفید و امکان بازیافت مصالح
توجه به این نکته ضروری است که نماهای معمولی بعد از چند سال قطعا نیازمند ترمیم و ایجاد گیرداری مجدد می باشند و این خود، یعنی تحمیل هزینه ای اضافی که کارفرما بعد از مدتی باید برای نما متحمل گردد و در انتهای کار با توجه به عمر مفید کارهای دوغابی ۱۵ سال می باشد باید تمامی لایه ملات و همچنین سنگ مربوطه را تخریب نمود و این بدان معنی است که اگر هزینه ای که حدود ۱۰ برای اجرای نماهای دوغابی صرف می شود بعد از اتمام کار ساختمان، باید بصورت کامل آن را مستهلک شده تلقی کرد.
لیکن در اجرای نماها ی خشک، با توجه به نصب به روش صنعتی ، با گذشت زمان نیازی به ترمیم و هزینه نگهداری نمی باشد و درصورت آسیب دیدگی، هر کدام از پلاک ها قابل اصلاح و تعویض می باشد و نیاز به تخریب یا اصلاح کلی نیست و حتی پس از گذشت عمر مفید آن ) بالای ۵۰ سال ( می توان تمامی مصالح مصرف شده را اعم از فلزات زیرسازی ) آهنی یا آلومینیومی ( و از همه مهمتر خود سنگ یا سرامیک مصرفی را بازیافت نموده و هر کدام از این مصالح را در مکانها و محل های دیگری بسته به نوع کاربری، استفاده نمود و این بدان معنی است که تمامی هزینه هایی که برای اجرای این نما صورت می گیرد بعد از پایان کار ساختمان، با لحاظ درصد استانداردی از استهلاک مصالح ، به کارفرما باز خواهد گشت.
۹- منطبق بودن با آخرین استادنداردهای ملی و جهانی
۱۰- کاهش وزن و انطباق با آیین نامه های زلزله
همانطور که قبلا بیان شد، کاهش وزن ساختمان رابطه مستقیمی بر کاهش نیروی زلزله بر ساختمان ها دارد و در جهت تذکرات و نکات ویژه آیین نامه زلزله ایران ) ۲۸۰۰ ( و دیگر آیین نامه های زلزله دنیا خواهد بود و طراحی زیرسازی و مصالح هر نما بر اساس اصول طراحی استاندارد و منطبق با شرایط مندرج در آیین نامه ۲۸۰۰ ایران و اتصال به سازه اصلی ساختمان می باشد، بدان معنی که در هنگام وقوع زلزله، حرکات بخش نما و متعلقات مربوطه بصورت جداگانه با تغییر مکان جانبی سازه صورت می گیرد و این موضوع مانع ورقه شدن نما و سقوط قطعات آن مشابه نمای دوغابی خواهد شد و لذا باعث کاهش تلفات انسانی و دیگر خسارات ناشی از سقوط نما خواهد شد.
۱۱- امکان اجرای عایق حرارتی و صوتی
امکان اجرای عایق حرارتی و صوت با ایجاد فاصله ای که سطح بیرونی نما با بدنه اصلی ساختمان ایجاد می نماید ضمن آنکه وجود هوا در این فاصله نقش عایق صوتی و حرارتی را خواهد داشت، می توان با محاسبات انجام شده نسبت به محل احداث ساختمان از نظر آب و هوایی مطابق استاندارد های مربوطه ) مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان ایران ( عایق حرارتی و صوتی مناسبی را در نظر گرفت و به راحتی نصب نمود و حتی از این فضا می توان برای عبور سیستم تاسیسات مکانیکی و برقی نیز استفاده نمود.
اجرا و نصب انواع نمای خشک
۱- اجرای سرامیک خشک(Visible) اجرای سرامیک پرسلانی به روش نمایان
در این روش تایل های سرامیک خشک پرسلانی بوسیله قطعات کلیپس استینل لس استیل ، بر روی ریل های آلومینیومی زیرسازی در فواصل مشخص شده متصل می گردند. رنگ کلیپس ها با رنگ سرامیک انتخابیبوسیله رنگ پلی استر با روش الکتروستاتیکی یکسان می گردد و در محل اتصال سرامیک به ریل نیز ، لاستیک های ضربه گیربا کیفیت بالا جهت جلوگیری از لغزش سرا قرار می گیرند.
▪ سیستم کیل : اتصالات این سیستم در حقیقت اتصالات مکانیکی مخفی بدون نیاز به چسب هستند که برای پوشش دادن نما به وسیله انواع مصالح گوناگون به وجود آمده اند. این سیستم در صنعت ساختمان، به طور گسترده جهت پوشش نما، دیوار های داخلی و خارجی و حتی سطوح بام (در معرض باران) استفاده می شود
در این روش سرامیک خشک پرسلانی از طریق اتصالات آلومینیومی مخصوصی به نام کلمپبر روی ریل های آلومینیومی افقی مخصوص این سیستم متصل می شوند
▪ سیستم شیاری: در این روش ابتدا بر قسمت پشت سرامیک ها توسط دستگاه شیارزن شیارهایی ایجاد می شود. توسط دستگاه شیارزن ، شیارهای ویژه ای در دو جهت معکوس ایجاد می شود و سپس کلمپ ها به وسیله برجستگی هایی که دارند توسط چسب مخصوص داخل این شیارها کاملا محکم می شوند. سپس سرامیک ها از طریق کلمپ بر روی ریل مستقر شده و به وسیله پیچی که بر روی کلمپ تعبیه شده است در محل خود رگلاژ می شوند. سیستم شیاری سیستمی مقرون به صرفه و مخفی است که در پشت سرامیک ها شیار خورده می شود و سرامیک ها توسط رانر افقی به زیرسازی متصل می شوند ، اما سرامیک به علت شیاری که خورده ، ضعیف می شود و نسبت به سیستم کلیپسی از ایمنی کمتری برخوردار است.
۲- اجرای سنگ خشک : در گذشته برای نصب نماهای ساختمان صرفاً از از روشهای ملاتی متشکل از سیمان و ماسه و آب استفاده می شد. اما امروزه برای ایمن تر کردن نما, کاهش زمان اجرا , کیفیت بالاتر و صرفه جویی در مصرف آب , و سبک بودن بار مرده روش های نصب خشک تا حدی جایگزین روش سنتی دو غابی شدند.
▪ نصب سنگ در نمای خشک به سه روش کلی قابل اجرا می باشد .
☆ با استفاده از بست های پین دار که در این روش ضخامت سنگ های مورد استفاده حداقل ۲٫۵ سانتیمتر میباشد .
☆ با استفاده از انکر های مخصوص به صورت انکر از پشت که در این روش ضخامت سنگ را تا ۱٫۵ سانتیمتر می توان کاهش داد.
☆ سیستم نمایان، که در این روش اتصالات نمایان می باشد.
جزئیات زیرسازی در هر سیستم با توجه به نوع سازه اصلی ساختمان و محاسبات سازه ای نما کاملا متفاوت می باشد.
۳- اجرای ورق های کامپوزیت
اجرای ورق های کامپوزیت دارای قابلیت های زیر می باشد:
ورق های کامپوزیت دارای وزن کمی حدود ۸-۵ کیلوگرم در هر مترمربع می باشند که در مقایسه با دیگر سبکی وزن مصالح از قبیل سنگ، شیشه و سیمان دارای پایین ترین وزن ممکن می باشد. با بررسی های بعمل آمده نمای کامپوزیت آلومینیوم حدود ۹۰% سبک تر از سنگ گرانیت، ۸۵% سبک تر از سیمان، ۷۵% سبک تر از شیشه و ۵۰% سبک تر از ورق معمولی است.( کاهش وزن سازه باعث کاهش ضریب زلزله در محاسبات می باشد . )
فضای خالی پشت ورق های کامپوزیت باعث ایجاد خاصیت آکوستیک می شود. بعنوان مثال وقتی خواص آکوستیک از یک ورق کامپوزیت در یک ساختمان با دیوارهای ساخته شده از بتن سبک استفاده می شود خاصیت عایق بودن صوت آن و برابر می شود. شکل پذیری بوسیله ابزار زوایای مختلف با لبه تیز تا۱۳۵ درجه را می توان با این ورقها ایجاد کرد در حالیکه برای مصالح رایج دیگر فاقد سیمان، سنگ و شیشه این امر امکان پذیر نمی باشد.
با توجه به وجود تنوع رنگ ورق ها طراحان می توانند از رنگ های بسیار متنوع و مختلف از جمله رنگ تنوع رنگ های متالیک در طرحهای خود استفاده کنند. برای رنگ کردن پانل ها از سیستمهای بسیار پیشرفته و با کیفیت بالا استفاده شده است تا رنگ مورد نظر بالاترین کیفیت و بهینه ترین مقاومت را در برابر شرایط نامساعد جوی و آلودگی های صنعتی داشته باشد. این خواص به وسیله پوشش های فلورایدی یا PVDF تأمین شده اند.
از لحاظ مقاومت در برابر آتش سوزی این مصالح در بسیاری از کشورها بعنوان مقاومت در برابر آتش سوزی مصالح ضد احتراق شناخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد و پس از آتش سوزی نیز برای محیط زیست آلودگی ایجاد نمی کند زیرا تمامی مواد بکار رفته در ساخت آن بدون CFC هستند.
با توجه به اینکه این ورق ها بصورت ثابت به نمای ساختمان متصل نمی شوند، هنگام عملکرد غیر یکپارچه در زلزله وقوع زلزله ورق ها در جای خود حرکت کرده و امکان فرو ریختن آن به حدأقل می رسد.
از ویژگی های نمای کامپوزیت، امکان آب بندی آن می باشد به گونه ای که امکان نفوذ آب به زیر امکان آب بندی نما وجود نداشته باشد و آب ناشی از باران برف پس از هدایت به شیارهای تعبیه شده از محل معینی خارج می شوند. همچنین این ورق ها در مقابل خوردگی ناشی از آب و هوا و باران های اسیدی کاملا مقاوم است و عوامل جوی هیچگونه تأثیری به زیبائی و کیفیت نما نخواهد داشت.
از دیگر ویژگی های این ورق ها تمیز ماندن آن است. دلیل این امر نوع رنگ مصرفی است که بی نیازی به شستشو در اثر جریان هوا الکتریسیته ساکن در ورق ایجاد نمی شود که گرد و غبار معلق در هوا جذب نشده لذا سطح آن تمیز مانده و هرگونه گرد و غبار احتمالی نیز با اولین باران از روی سطح کاملاً شسته می شود.
در صورت بروز هرگونه مشکل در یکی از پانل ها به دلایل مختلف، این قابلیت وجود دارد که قابلیت تعویض پانل ها بتوان بدون خرابی کل نما تنها پانل آسیب دیده را عوض کرده و یک پانل نو جایگزین آن کرد.
اجرای نمای چوب ترووود
ترمووود چیست؟
استفاده از چوب در ساختمان از سالیان پیش مرسوم بوده است ، با این حال خصوصیات فیزیکی چوب محدودیت هایی در اجرا به ویژه در فضای باز ایجاد میکند ، با گذشت زمان انسان متوجه شد که حرارت دادن به چوب باعث افزایش دوام آن خواهد شد ، در حقیقت چوب ترمو یا همان ترمووود از طریق حرارت دادن به چوب در دمای زیر یکصد و هشتاد درجه سانتی گراد تحت شرایط خاص و با
زمانی حدود ۵۰ تا ۱۰۰ ساعت بسته به نوع چوب اولیه ایجاد میشود ، در پروسه حرارت دادن اکسیژن از محیط حذف میشود تا امکان سوختن چوب از بین برود
فرآیند ترمو کردن چوب نما شیوه های گوناگونی دارد که در آنها از روغن ، بخار آب و غیره استفاده میشود که در تمامی این فرایندها سه مرحله خشک کردن ، حرارت دهی و خنک سازی انجام میگرد ، برندهای عرضه کننده چوب فضای باز عمدتا فنلاندی هستند .
ترموود بسته به نوع و کیفیت در مقابل شرایط جوی نظیر رطوبت و اشعه فرابنفش خورشید از خود مقاومت نشان میدهد و طول عمری چندین برابر چوب معمولی دارد و عناصر شیمیایی که باعث فساد و نابودی چوب شناخته میشوند طی پروسه حرارت دهی از بین میروند ، هرچه پروسه ترمو طبیعی تر باشد ، ترمووود بدست آمده دوام بیشتری خواهد داشت و با معماری پایدار ارتباط بیشتری برقرار میکند
سیستم نصب ترمووود
عموما نصب چوب ترمو به دو صورت زیر سازی چوبی و یا استفاده از کلیپس میباشد ، که در حالت اول زیرسازی چوبی به صورت عمود بر پروفیل های چوب نما اجرا میگردد و توسط پیچ های استاندارد ضد زنگ ، پروفیل های ترموود بر روی زیرسازی نصب میشود و در حالت دوم زیرسازی به وسیله آهن کشی و یا پروفیل گالوانیزه انجام میگیرد و چوب های ترمو نهایی توسط کلیپس به زیرسازی متصل میگردند.
مزیت حالت دوم نسبت به حالت اول عدم دیده شدن پیچ در نمای چوبی بوده و از معایب آن قیمت بالاتر نسبت به حالت اول میباشد.
☆ برای انتخاب چوب نما ، چندین نکته باید مدنظر قرار گیرد
۱- ضخامت پروفیل
حداقل ضخامت پروفیل در ترمووود دو سانتی متر است و ضخامت کمتر از این عدد پیشنهاد نمیشود ، مشخص است که بسته به طراحی ممکن است از ضخامت های بیشتر استفاده شود
۲- تراکم ترمووود
هرچه تراکم چوب ترمو بالاتر باشد ، مقاومت آن بیشتر است ، دقت داشته باشید که وزن چوب ترمو معمولا بسیار کمتر از چوب های معمولی است خصوصا در گونه های سوزنی برگ و چوب نرم
۳- برند معتبر
بدون شک خریداری ترمووود از برندهای معتبر جهانی آرامش خاطر خریدار را به همراه خواهد داشت
۴- بررسی پروژه های اجرا شده توسط عرضه کننده ترمووود
پروژه های اجرا شده فروشنده چوب ترمو را بررسی کنید و ببینید وضعیت فعلی پروژه ها به چه صورت است و چه کسانی قبلا از این شرکت خریداری کرده اند ؟ و آیا آنها از نتیجه نهایی کار با شرکت عرضه کننده ترمووود رضایت دارند
۵- تنوع پروفیل
آیا شرکت عرضه کننده ترمووود ، پروفیل مدنظر شما برای طراحی را عرضه میکند ؟
هرچه محدوده عرضه محصولات توسط شرکت بیشتر باشد احتمال مرغوبیت کالا نیز بالاتر میرود.
در چه فضاهایی از ترمووود استفاده کنیم ؟
کاربرد اصلی چوب ترمو در انواع نماهای ساختمانی است ، فقط به این نکته توجه داشته باشید که درز انبساط حدود ۲ سانتی متر بین ترمووود و سایر متریال های مورد استفاده را رعایت کنید ، چرا که چوب همیشه تغییر سایز خواهد داشت و به اصطلاح بازی میکند .همچنین میتوان در فضاهای مرطوب نظیر حمام ، سرویس بهداشتی ، سونا ، کف دور استخر و غیره نیز از ترمووود استفاده کرد ، استفاده از چوب ترمو در آلاچیق و پرگولا نیز به دلیل خصلت چوب بودن کاملا پذیرفته است.
روش نصب HPLنحوه اجرای نمای اچ پی ال
پانل های HPL ورق هایی با روکش طرح چوب یا طرح های متنوع دیگر هستند که از نوع لمینیت ساخته شده تحت فشار بالا می باشند اینگونه پوشش نما به صورت خشک (بدون ملات) نصب میگردد و در کشورهای صنعتی تحت عنوان (Rain Screen) یا دیواره ضد باران شهرت دارند از مزایای استفاده از HPL در نمای ساختمان می توان به اختصار به موارد ذیل اشاره نمود.
▪ مقاوم در برابر باران و رطوبت
▪ مقاوم در برابر اشعه UV
▪ عایق حرارتی
▪ عایق صوتی
▪ عدم نیاز به نگهداری پس از نصب
▪ سرعت نصب و اجرا
روش نصب
☆ سیستم نصب با پیچ و پرچ نمایان
نمای HPL را می توان با استفاده از پیچ و یا پرچ نصب کرد. در این روش پانل ها به ستون های عمودی متصل می گردند. چنانچه دیوار به طور کامل و عمودی هم تراز ( یا به عبارت دیگر شاغول ) نباشد، می توان از یک شبکه غالبا آهنی به عنوان تکیه گاه دوم برای تنظیم فاصله ستون ها استفاده کرد. برای ساخت شبکه معمولا از قوطی های ۴۰*۴۰ استفاده می شود. که با توجه به اینکه در ایران با این مشکل مواجه هستيم توصیه می گردد این عمل انجام شود.
☆ سیستم نصب از طریق پيچ پنهان
در این سیستم نصب اتصالات ( پیچ، پرچ، … ) بر روی سطح ورق دیده نمی شود. به عبارت دیگر پروفیل های آلومینیومی به پشت پانل متصل می گردد.
فاصله بین پروفیل های افقی
پس از ایجاد شبکه آهنی، نوبت به پروفیل های افقی می رسد که با استفاده از پیچ های استنلس استیل به شبکه آهنی پیچ می شود. فاصله بین ریل های افقی می بایست حداکثر ۶۰۰ میلی متر باشد و برای هر پانل باید حداقل سه ردیف پروفیل در نظر گرفت.
چنانچه طول قدی پانل بین ۱۵۰ الی ۴۰۰ میلی متر باشد، می توان صرفا از دو ردیف ریل استفاده کرد. در چنین حالتی فاصله آکس ریل ها نباید از ۳۰۰ میلی متر تجاوز نماید.
نحوه اتصال قلاب ها
قلاب ها با استفاده از پیچ های استنلس استیل با قطر ۶ میلی متر و طول ۱۱٫۵ میلی متر به پشت HPL پیچ می شود. این قلاب ها در قسمت فوقانی دارای یک سوراخ ۸ میلی متري می باشد که برای تنظیم ارتفاع قلاب به وسیله بولت و یا مهار کردن آن بر روی پروفیل مورد استفاده قرار می گیرد. برای بستن پیچ ها بر روی پانل، می بایست نخست یک سوراخ به قطر ۵ میلی متر ( که کمتر از قطر پیچ است ) در پانل ایجاد کرد. بدین شکل وقتی که پیچ سفت می شود لبه های آن سوراخ را رزوه می کند. ضمنا طول سوراخ نخستین باید از طول پیچ بیشتر باشد تا هنگام فرو رفتن پیچ، براده ها در جلو پیچ جمع شود.
فاصله بین قلاب هایی که پشت پانل پیچ می شود به شرح ذیل مي باشد:
☆ ضخامت ۶ میلی مترحداقل ۶۰۰ میلی متر
☆ضخامت ۸ میلی مترحداقل ۸۰۰ میلی متر
☆ توجه ☆ در هر ردیف می بایست حداقل ۳ قلاب در نظر گرفته شود.
روش نصب با چسب
نصب با چسب به دو روش انجام می گیرد:
الف) نصب بر روی آلومینیوم
ب) نصب بر روی چوب
ابتدا سطح زیرسازی با یک پرایمر ( استون یا تینر در صورت استفاده از آلومینیوم ) از هر گونه ناپاکی یا چربی زدوده می شود. این کار را می توان با استفاده از پنبه یا یک دستمال تمیز انجام داد. با استفاده از دستگاه سنگ دستی، روکش پشت پانل را از بین می بریم تا زمینه چسبندگی و اصطکاک بیشتری برای چسب پلی اورتان فراهم شود.
نصب پانل ها در خطوط منحنی
با توجه به ساختار HPL و روکش طبیعی آن نمی توان پانل ها را نورد یا خم کرد. لیکن پانل ها از انعطاف کافی جهت نصب شدن در خطوط منحنی را برخوردار نمی باشند. هنگام نصب می بایست اطمینان حاصل نمود که استرس فیزیکی به پانل ها وارد نشده و تحت فشار نمی باشند. برای این منظور کافی است که به نکات ذیل توجه شود.
۱- تنها روش نصب پانل ها در خطوط منحنی سیستم پیچ یا پرچ نمایان می باشد.
۲- پانل ها باید در جهت طول ورق نصب شود.
۳- در مقایسه با نصب در خطوط صاف، فاصله بین تکیه گاه ها می بایست به ۴۰۰ میلی متر کاهش یابد.
۴- بر اساس شعاع منحنی، از ورق با ضخامت مناسب استفاده شود.
اجرای نمای شیشه ای
اجرای نمای کرتين وال : اجرای نمای کرتین وال یکی از زیباترین نماهای مدرنی است که با توجه به کاربرد شیشه و آلومینیوم در آن از شرایط و ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار می باشد.
نمای کرتین وال کاملا بصورت صنعتی ساخته می شود و شرایط نصب آن که توسط تیم اجرایی کاملا حرفه ای صورت میگیرد به گونه ای است که انعطاف پذیری خاصی در مواجه با نتشهای ناشی از زلزله و نشست های احتمالی ساختمان در مواقع اضطراری دارد که توسط شرکت بهساز نما طراحی و اجرا می گردد.این شرکت کلیه مقاطع فولادی و آلومنیومی را با توجه به بار مرده وبارهای ناشی ازبار باد یا زلزله را توسط تیم مهندسی خود محاسبه وطراحی مینماید
انواع روشهای اجرای نمای کرتین وال
۱- سیستم فیس کپ دار
در فیس کپ پس از نصب لامل و لاستیک کشی، شیشه ها داخل دهانه قرار گرفته است و برای نصب شیشه روی لامل از زهوار و درپوشی با عرض ۵ سانتیمتری استفاده شده که این درپوش دو شیشه کنار هم را یکجا نگه میدارد.
در کرتین وال فیس کپ پس از نصب کامل نما درپوش های آلومینیوم با عرض ۵ سانتی متری را به صورت عمودی و افقی در اطراف شیشه ها میبیند
۲-سیستم نیم کپ دار
در این نوع کرتین وال پس از نصب لامل های افقی و عمودی لاستیک کشی و جا اندازی شیشه ها , زهوارهای روی شیشه فقط روی عمودی ها و یا افقی ها نصب شده و در طرف دیگر از لاستیک های مخصوص پرکننده و یا چسب های مخصوص سیلیکون استفاده میگردد
در این نوع کرتین وال استحکام شیشه ها نسبتا خوب بوده و با این تفاوت با فیس کپ که زهوار و درپوش های کمتری در نما دیده میشود به صورتیکه مهندسین نسبت به عرض یا ارتفاع سازه میتوانند زهوارهای افقی و یا عمودی را ضرب نموده که باعث میگردد نما عریض تر و یا طویل تر دیده شود.
۳- سیستم فريم لس
در این نوع کرتین وال پس از نصب ستون های عمودی و افقی و ایجاد شبکه بندی نصب شیشه داخل لامل شباهت بسیار زیادی با فریم لس شاسی آهن دارد, با این تفاوت که شاسی کشی این کار به جای آهن و قوطی از لامل استفاده شده است پس از شبکه بندی لامل قاب های خاصی ساخته شده و تفاوت این نوع قاب با قاب شبکه آهن این است که در فریم لس شبکه آهن لبه ای یک سانتیمتری در شیشه نامشخص بوده, در صورتیکه ابعاد فریم لس لامل لبه ای از نما مشخص نبوده و شیشه به صورتی تولید میگردد که لایه بیرون از هر ۴ طرف حدود ۳ سانتی متر بلندتر از لایه داخلی میباشد و این شیشه با چسب هاب مخصوص سیلیکون به قاب چسبیده و داخل لامل نصب میگردد, کرتین وال لامل فریم لس هیچ گونه محدودیتی در ارتفاع ندارد و می توان در ساختمان ها با ارتفاع بالای ۲۰ متر نیز استفاده گردد
۴- سیستم یو ـ چنل
در این نوع کرتین وال پس از نصب لامل های افقی و عمودی نوبت به اندازه ی شیشه میشود، شیشه یوچنل و فریم لس لامل شیشه های خاص بوده که در شیشه یوچنل اسپیسر(آلومینیومی قاب شده بین دو لایه شیشه که باعث ایجاد فضا بین لایه بیرون و داخل میشود) آن خاص بوده به صورتیکه پشت اسپیسر شیشه های دوجداره معمولی که چسب زده میشود صاف بوده در صورتیکه اسپیسرها ی یوچنل کانالی در پشت آن به صورت U تعبیر شده که دو طرف U چسب زده و داخل کانال U خالی بوده و جهت نصب شیشه روی لامل استفاده میگردد. در شیشه های یوچنل و فریم لس لامل چسب های خاص سیلیکون-پلی یورتان استفاده میگردد که چسب های بسیار سختی می باشد( در یوچنل و فریم لس لامل شیشه های نمای بیرون فقط توسط چسب نگهداشته می شود) پس از تولید شیشه یوچنل دورتادور شیشه کانالی وجود دارد که پس از جا انداختن شیشه داخل لامل با بست خاصی که یک طرف آن داخل کانال و طرف دیگر به لامل پیچ میگردد نگهداشته می شود.
این نوع کرتین وال در سازه های بالای ۲۰ متری توصیه نمی شود و دیگر اینکه لایه داخلی شیشه توسط بست به لامل پیچ شده و لایه نما فقط توسط چسب نگهداشته شده است, مزیت دیگر یوچنل این که هیچ گونه زهوار درپوش قیدی از نما مشخص نبوده و فاصله یک و نیم سانتیمتری ما بین شیشه توسط لاستیک و چسب های سیلیکون پر میگردد.
نکته پایانی
انتخاب چهارچوب نگه دارنده و اتصالات مقاوم و ماندگار در برابر سرما و گرما و بخار آب و گازهای موجود در هوا در زمان اتصال، شرایط زیر کار و بارهای اضافی از قبیل فشار و باد و باران و نوع ارتباط چهارچوب با سازه از اهمیت بالایی برخوردار است. آب بندی کردن پنجرهها و پیش آمدگیهای ساختمان و ممانعت از ایجاد پل حرارتی طراحی اتصالات و نوع مصالح مورد استفاده در نمای خشک علاوه بر مشخصات فنی فوق باید قیمت مناسب، زیبایی نما، سهولت و سرعت در اجرا را در بر گیرد.