گاهی وقتها با اندکی هزینه می توانیم از حادثه های ناگوار جلوگیری کنیم.
داربست فلزی ارزان : داربست چیست؟ یک ابزار برای کمک به فعالیت کارگران است که سالهاست در صنعت ساخت و ساز از آن استفاده می شود. پروژه های به هر اندازه که باشند داربست ها به فعالیت کارگران کمک می کنند. داربست مزایای زیادی را برای استفاده کننده ایجاد می کند که یکی از آنها تضمین ایمنی است البته باید در نظر داشت که جنس داربست و نحوه اجرای آن از فاکتورهای آن می باشد.
داربست فلزی همانطور که از نامش مشخص است، سازهای است که از فلز ساخته میشود. این داربستها بسته به جایی که قرار است از آن استفاده شود؛ به دو دسته داربست فلزی بلند و داربست فلزی کوتاه تقسم میشود. یعنی درواقع برخی از انواع داربست فلزی برای استفاده از ساختمانهای بلند کابرد دارند و برخی دیگر در ساختمانهایی با ارتفاع کمتر استفاده میشوند. اتصالات داربست فلزی بند از لولههای فولادی با قطر ۵۰ سانتیمتر و ضخامت ۴ میلی متر تشکیل شده است. برخلاف آنچه اکثرا تصور میکنند؛ سر هم کردن این لولهها کار سختی نیست. تنها کافی است لولهها را به وسیله بست به یکدیگر متصل کنید. تنها زمان کمی کافی است که شما یک داربست با ارتفاع بلند داشته باشید. این نوع داربست را برای اینکه امن باشد و واژگون نشود باید به دیوار وصل کرد. از دیگر لوازمی که در اتصال یک داربست فلزی استفاده میشود باید به بست لولههای افقی، میله شکافدار اتصال، پایه قابل تنظیم اشاره کرد.
نوعی از داربستهای فلزی هستند که همانطور که ذکر شد اتکایشان به دیوارهای ساختمان است. این داربستها بیشتر برای زمانهایی کاربرد دارند که بر پا کردن داربست از روی زمین امکان پذیر نیست یا برپایی آن هزینه بسیار زیادی را در پی خواهد داشت. به این داربستها داربست سکویی نیز میگویند زیرا مانند سکویی پیش آمده هستند. مزیت این نوع داربست فلزی این است که میتوان آن را هنگام پایان کار جدا کرد و به ساختمان بعدی که نیاز به داربست دارد به کمک جرثقیل وصل کرد. موارد استفاده از داربست فلزی زیاد است که مهمترین و رایجترین آنها استفاده از داربست فلزی برای نمای ساختمان میباشد؛ نمای ساختمان همیشه به چیزهایی مانند سیمان کاری، سنگکاری، جوش کاری، برقکاری و … وجود دارد که انجام این کارها بدون وجود داربست امکانپذیر نمیباشد. توجه داشته باشید برای ساختمانهایی که بیش از ۳۰ متر ارتفاع دارند باید از حفاظ یا جان پناه ساختمانی برای امنیت بیشتر افراد استفاده شود. درحال حاضر داربست فلزی قالبی بهعنوان یک سازه موقت بیشترین استفاده را در ساختمانسازیها دارد. نوع دیگر از داربستهای فلزی، داربست فلزی کفراژ از زیر بتون است که بیشتر نصب سقف ساختمانها بلند که ارتفاعی بیش از ۴ متر دارند استفاده میشود.
قطع بتون در این نوع داربست اهمیت زیادی دارد. هر چه قطر بتون بیشتر شود، فاصله بین پایهها باید کمتر شود. داربست فلزی ارزان بهصورت کفراژ برای خفاظت از سازه اصلی نیز یکی دیگر از انواع داربستهای فلزی است که برای ساختمانهایی با ارتباع بسیار زیاد استفاده میشود.
كفراژ داربست فلزی چيست: كفراژ مجموعه ای لوله های داربست است كه به هم به صورت مكعبی متصل شده اند.كفراژ بندی برای بتن ريزی :اين مجموعه از لوله ها به صورت مكعبی به هم متصل می شوند و معمولا برای بتن ريزی و ساخت پل ها و يا بتن ريزی ساختمان ها استفاده می شوند. عموما برای بناكردن سقف بتنی در ساختمانها از شمع های حدود دو و نيم متری برای نگه داشتن قالب بتن مورد استفاده قرار می گيرد كه اين امر سبب مي شود در هنگام بتن ريزی كه وزن زيادی به سقف ساختمان وارد می شود؛ سقف به سمت پايين خم نشود. يكی ديگر از موارد استفاده از كفراژ بندی در پل ها می باشد. دليل استفاده از كفراژ در پل ها ثابت بودن آن است كه می تواند سازه را درهنگام بتن ريزی محكم نگه دارد.براب كفراژبندی زيربتن درارتفاع كمتر از 5.5 متر از جك های سقفی استفاده می شود كه قابل تنظيم هستند . اين جك ها دارای سر تی شكل هستند كه قالب بتن را نگه می دارد. در انتهای اين جك ها يك پيچ تنظيم وجود دارد كه عمل تنظيم ارتفاع جك را انجام می دهد.
داربست فلزی را بهصورت مکعب پشت سازه اصلی نصب میکنند تا ساختمان را از خطرات احتمالی حفظ کند. نوع دیگر داربست فلزی ارزان، داربست فلزی بهصورت حفاظ میباشد. طبق قانون شهرداری تمام ساختمانهای درحال ساختی که در مجاورت با خیابان و پیادهرو قرار دارند؛ پس از زدن سقف دوم موظفند این داربست را نصب کنند. داربست فلزی همچنین را برای کارهای دیگری همچون، ایستگاههای صلواتی، طاق نصرت، نصب سایهبان، قفسه برای مغازه یا انبار، استیج برای برنامه، جایگاه دوربین فیلمبرداری و… نیز استفاده میکنند.
كفراژ بندی برای كار نمای ساختمان: برای اجرای نمای ساختمان در صورتيكه ارتفاع زياد باشد و نقطه ی اتصال در ساختمان برای محكم نمودن داربست و حفظ تعادل آن وجود نداشته باشد بايد از كفراژ استفاده نمود. نياز يا عدم نياز به كفراژ در تعيين قيمت داربست و تعییت داربست فلزی ارزان یا گران بسيار موثر است.
مزیت های نصب داربست
☆ ایمنی : بزرگترین مزیت داربست ایمنی در پروژه های ساختمانی می باشد. سازه های داربستی یک پلتفرم پایدار برای کارگران فراهم می کند و حصول اطمینان از امنیت را برای آنها در پروژه های بزرگ ایجاد می کند. این امر برای کارگران ساخت و ساز بسیار ضروری است زیرا انجام کار ساختمانی در خارج از ساختمان خطرات زیادی را به دنبال دارد.
☆ سهولت دسترسی : بسیاری از پروژه های ساختمانی بر اساس ساختمان بیرونی است و بدون داربست دسترسی به آن میسر نیست برای مثال استفاده از نردبان بسیار ناخوشایند است از سوی دیگر داربست یک سطح برای کارگران ایجاد می کند(تخته زیر پایی) که به راحتی می توانند در آن حرکت کنند.
☆ کار گروهی کارگران : اغلب پروژه های ساختمانی به چند کارگر نیاز دارد بنابراین اغلب داربست ها متناسب با فضای کار اجرا می شوند که کارگران بتوانند با هم تعامل خوبی داشته باشند.
داربست های جدید
داربست های جدید طراحی شده وزن سبکی دارند و به راحتی جمع آوری می شوند تا از کارگران حمایت کنند.این امر برای پروژه های ساختمانی موقت بسیار ایده آل است و برای آنهایی که می خواهند راحل سریع ، ایمن و دسترسی آسان به ساختمان داشته باشند.
خطرات در داربست بندی
در هنگام برپایی و نصب داربست، خطراتی داربست بند و پرسنل کار را تهدید می کند که این خطرات عبارتند از:
▪ سقوط از ارتفاع
▪برخورد سر با اشیاء
▪ خطر برق گرفتگی
▪ ریزش داربست
▪ عدم تخته پوشی
داربست هنگامی که فردی بر روی داربست به سمت بالا یا پایین حرکت می کند و یا در مکان هایی که دارای حفاظ مناسبی نیستند و امکان سقوط می باشد، باید برای جلوگیری از سقوط فرد از بالای داربست از سیستم (PERSONAL FALL ARREST SYSTEM) استفاده کرد. در همه نقاط داربست که خطر سقوط از داربست وجود دارد، باید موانع ایمنی و حفاظ Top rail/Mid rail/Guard rail نرده های میانی و بالایی حتما نصب شود.
نصب گاردریل در دو انتهای داربست و در طرف باز آن سبب می شود تا افرادی که بر روی داربست کار میکنند، ایمنی بیشتری داشته باشند. اگر فاصله سکو از کار بیشتر از ۱۴ اینچ باشد، باید علاوه بر استفاده از گاردریل، تمام افراد روی داربست از کمربند ایمنی نیز استفاده کنند. Top rails به فاصله یک متر از سکو نصب گردد، بین سکو و Top rails باید Midrails نصب شود.
احتمال برخورد سر با اشیاء در داربست : برای جلوگیری از اتفاق افتادن این مورد، افرادی که بر روی داربست کار می کنند حتما باید از کلاه ایمنی به همراه چانه بند استفاده کنند. در قسمت بالایی محل کار باید تور ایمنی نصب شود و از قرنیز TOE-BOARD برای لبه های محل کار استفاده شود.
خطر برق گرفتگی در حین کار بر روی داربست : ممکن است داربست در کنار سیم های برق یا محلی که خطر برق گرفتگی در آن زیاد است، نصب گردد که در این صورت باید اقدامات لازم برای جلوگیری از برق گرفتگی را انجام دهید از جمله این اقدامات رعایت فاصله استاندارد و مناسب از خطوط و تجهیزات انتقال برق می باشد.
خطر ریزش داربست : مهم ترین اقدام برای جلوگیری از خطر ریزش و سقوط داربست، استفاده از متریال مناسب می باشد. لوله های داربست را بصورت صحیح و محکم ببندید و حتما از مهار استفاده کنید. محلی که برای استقرار داربست استفاده می کنید باید حتما سفت و محکم باشد. همچنین باید داربست را به سازه اصلی که ممکن است ساختمان باشد و یا استراکچر بسته شود.
لوله داربست : لوله داربست یا به عبارتی لوله داربستی در واقع لوله هایی هستند که تحت تست های آب و یا گاز قرار داده نشده، همچنین درون این لوله ها هیچ سیالی جابه جا نمی گردد. به طور کل لوله های فولادی سیاه با درز مستقیم با کاربرد ساختمانی همان لوله داربست ها هستند و عمدتاً در ساخت داربست استفاده می شوند. لولهداربست را می توان همان لولهی صنعتی دانست. گفتنی است لوله داربستی تنها کاربرد صنعتی داشته و در صنایع و سازه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. لولههای داربستی در سایز های متفاوت تولید می شوند. متداول ترین سایز لوله داربست ۱۱/۲ اینچ بوده که به آن نمره ۵ نیز می گویند. به عبارتی لولهداربست یکی از پرکاربرد ترین متریال ها در صنعت و ساخت و ساز می باشد.
▪▪▪ داربست ها ابزارهایی مهم برای امنیت هستند. بنابراین در نصب و اجرای آن از نیروی کار متخصص استفاده کنید. ▪▪▪