تعمیر پکیج دیواری بوتان
رویاهات رو برای آدم ها تعریف نکن، نشونشون بده!
تعمیر پکیج دیواری بوتان : گرمایش خانه شما و آب گرم مورد نیازتان جهت استحمام، شست و شو و غیره کاملا به عملکرد صحیح پکیج بستگی دارد. لذا پکیج به عنوان یک جزء اساسی از وسایل منزل بسیار حائز اهمیت است. با این حال، بسیاری از ما نگهداری و استفاده صحیح از پکیج های دیواری را بدرستی انجام نداده و تنها زمانی که دچار مشکل می شوند و از کار می افتند به سراغشان میرویم. پیش از آن که به چک لیستی از اقداماتی بپردازیم که می توانید در زمان خرابی و از کار افتادن پکیج انجام دهید، بهتر است مواردی را که سبب عملکرد صحیح پکیج شما می شوند و از خرابی های ذکر شده جلوگیری می نمایند را ذکر کنیم. همچنین بسیار حائز اهمیت است که بصورت دوره ای مثلا سالانه، تعمیرات پکیج دیواری را توسط متخصصین مجرب پکیج انجام نمایید.
پکیج چیست؟ پکیج دیواری دستگاهی است برای تامین آبگرم مصرفی و آبگرم گرمایشی. این دستگاه با توجه به کوچک بودن آن در واحد های مسکونی می تواند نصب شود. پکیج دیواری بوتان یکی از رایج ترین پکیج های مورد استفاده در ایران می باشد. بنابراین باید اطلاعاتی درباره ی عیب هایی که ممکن است بعد ها در این نوع پکیج به وجود آید بدست آورد. ما در این مقاله می خواهیم درباره ی رفع عیوب و ایرادها و تعمیر پکیج دیواری بوتان صحبت کنیم، اما به یاد داشته باشید پیش از تعمیر و رفع عیب و ایرادات هر دستگاهی باید به اجزای آن آشنایی داشت.
عیوب رایج پکیج دیواری بوتان و رفع آنها
۱- علت افت فشار پکیج بوتان: افت و یا افزایش فشار پکیج تا یک ماه اول مصرف تا حدی طبیعی است اما اگر مدت زیادی از استفاده پکیج دیواری بوتان می گذرد و با مشکل افت فشار مواجه هستید ایرادی وجود دارد، دلایل متعددی مانند خرابی شیر پرکن، سوراخ بودن منبع انبساط و مبدل حرارتی، وجود نشتی در لوله ها، سیستم پکیج و رادیاتور باعث افت فشار پکیج بوتان می شوند اگر با این مسئله مواجه هستید با توجه به منبع مشکل، تعمیرات لازم را لحاظ کنید.با اینکه پکیج بوتان قدیمی و معروف است اما سه مورد اختلال عملکرد سنسور مدار گرمایش، خرابی پرشر سوئیچ هوا و رسوب گرفتن مبدل ها از رایج ترین مشکلات پیش آمده برای آنان هستند، به همین دلیل باید رفع عیوب، تعمیرات و سرویس این قسمت ها با دقت بیشتری انجام شود.
حجم فضای محل نصب پكيج (شوفاژ) ديواری بایستی دارای شرایط زیر باشد:
*محل نصب دستگاه بایستی کلیه شرایط مورد نیاز دودکش را دارا باشند.
*به ازاء هر کیلو وات توان دستگاه نیاز به 1 متر مکعب فضا است. به عنوان نمونه دستگاهی که 24 کیلو وات توان دارد به 24 متر مکعب فضا نیاز دارد. در صورتی که حجم محل نصب دستگاه کمتر از حد مورد نیاز دستگاه باشد، بایستی فضای محل نصب دستگاه را به اتاق مجاور و یا فضای آزاد ارتباط داد که می توان بوسیله بریدن بالا و پایین درب اتاق به اندازه 5 سانتی متر و یا قراردادن هواکش های مشبک در بالا و پایین درب فضای محل نصب دستگاه را به اتاق مجاور به صورت دائماً باز ارتباط داد. نکته کلیدی: چنانچه فضای محل نصب دستگاه کمتر از حد مورد نیاز دستگاه باشد و نیاز بود که فضای محل نصب دستگاه به اتاق مجاور و یا هوای آزاد ارتباط داده شود حتماً باید نوع ارتباط دائماً باز باشد، مثلا نمی توان از پنجره های قابل باز و بسته شدن و یا فن استفاده نمود، چون ممکن است که پنجره به دلیلی بسته شود و یا فن خراب شود و اکسیژن اتاق توسط دستگاه مصرف شده و باعث خفگی افرادی که در آن اتاق هستند بشود.
۲– اکسیژن مورد نیاز دستگاه: علاوه بر اینکه به ازاء هر کیلووات توان دستگاه به ۱ متر مکعب فضا نیاز می باشد، فضای اتاق محل نصب دستگاه نیز بایستی به محیط هوای آزاد بیرون از اتاق محل نصب دستگاه یک دریچه یا پنجره دائماً باز ارتباط داشته باشد تا اکسیژن مورد نیاز دستگاه از محیط بیرون از اتاق محل نصب دستگاه تامین گردیده و هم در صورت نشتی احتمالی، گاز در محیط اتاق جمع نشود، از آنجایی که پکیج دیواری بوتان یکی از رایج ترین پکیج های مورد استفاده در ایران می باشد، بر آن شدیم تا مقاله ای را تحت عنوان رفع عیب و تعمیر پکیج دیواری بوتان آماده کنیم تا مورد استفاده شما کاربران گرامی قرار گیرد، اما پیش از تعمیر و رفع عیب و ایرادات هر دستگاهی باید، حال پس از آنکه با تمامی قطعات اصلی و جزئی، بزرگ و کوچک پکیج بوتان و عملکرد آنها آشنایی پیدا کردید به بررسی دو عیب معمول در تعمیر پکیج دیواری بوتان می پردازیم.
۳– علت قرمز شدن چراغ پکیج بوتان: برای فهم عیب پکیج دیواری بوتان هنگام قرمز شدن چراغ، به دفترچه عیب یابی آن یا مطلب خطاهای پکیج بوتان مراجعه کنید زیرا پکیج های بوتان در انواع مختلفی و با نام های متفاوت در بازار عرضه می شوند اما در بسیاری از موارد طبق گفته مشتریان ابتدا چراغ پکیج دیواری بوتان قرمز می شود و سپس دستگاه از کار افتاده و خاموش می شود، علت این امر می تواند قطع اتصال برق، قطع گاز ورودی به پکیج باشد اما اگر دستگاه به طور مداوم خاموش و روشن می شود امکان دارد که برد پکیج دیواری دچار ایراد شده باشد.
۴- کد خطای پکیج بوتان: همانطور که میدانید پکیج های بوتان انواع مختلفی دارند که اگر قصد رفع عیب و تعمیر آنها وجود دارد به دلیل تعریف کد خطاهای مختلف برای هر یک باید به جدول کد خطاهای مخصوص آنها مراجعه کرد، با اینکه ممکن است در بین کد خطاهای مدل های مختلف پکیج دیواری بوتان شباهت نیز وجود داشته باشد اما الزامی است که برای عیب یابی به دفترچه راهنمای خاص پکیج مراجعه شود.
*دلیل مصرف بالای پکیج دیواری علت بالا رفتن فشار پکیچ دیواری پکیج های دیواری در واقع موتورخانه های کوچکی هستند که در داخل واحدهای مسکونی یا اداری قرار گرفته، گرمایش و آبگرم مصرفی را تامین می نماید. این پکیج ها دارای انواع گوناگونی می باشند که هر یک دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و برای کاربرد خاصی طراحی شده اند.
الف) پکیج دیواری از نظر تعداد مبدل حرارتی:
۱- پکیج دیواری تک مبدله: در این نوع از پکیج های دیواری که به عبارتی نسل اولیه پکیج های دیواری بوده اند و تا حدودی امروزه منسوخ شده اند، سیستم کارکرد کاملا شبیه آبگرمکن های سریع است. در این پکیج ها تنها یک مبدل حرارتی بین شعله و آب وجود دارد (چه آبگرم مصرفی و یا آبگرم سیستم گرمایشی). این امر موجب وجود یک مشکل بزرگ می شود و آن اینکه تبادل حرارت بین آبگرم مصرفی و شعله به صورت مستقیم امکان رسوب پذیری مبدل حرارتی را بالا می برد.
۲- پکیج دیواری دو مبدله: در پکیج های دو مبدله یک مبدل حرارتی بین آب و شعله قرار دارد. مبدل دوم آبگرم مصرفی را توسط آبگرم تولید شده در مبدل اول گرم می نماید. این سیکل کارکرد دو مزیت را به همراه خواهد داشت اول تولید آبگرم مصرفی یکنواخت تر (نوسانات دمایی کمتر) و رسوب گیری کمتر مبدل های حرارتی البته از معایب این سیستم نیز می توان به مواردی اشاره نمود اول آنکه در این حالت می بایست پمپ پکیج در تابستان نیز فعال باشد و استهلاک دستگاه بالاتر می رود و دوم آنکه آبگرم مصرفی در زمان بیشتری تولید میگردد. بنابر موارد ذکر شده در بالا می بایست توجه داشت، سختی آب یکی از مهم ترین نکات انتخاب پکیج تک مبدله و دو مبدله می باشد.
ب) پکیج دیواری از نظر محفظه احتراق
۱- پکیج های دیواری دودکش دار: این پکیج ها اکسیژن مورد نیاز جهت احتراق را از محل نصب تامین کرده و مواد حاصل از احتراق آنها از خروجی دودکش دستگاه خارج می شود. این پکیج ها در حالتی که ساختمان دارای دودکش مناسب با کشش مطلوب باشد کاربرد دارند.
۲- پکیج های دیواری فن دار: این پکیج ها در مکان هایی که طول لوله دودکش کمتر از چهار متر باشد کاربرد دارند. طریقه کارکرد آنها بدین صورت است که هوای تازه یا اکسیژن مورد نیاز احتراق توسط جدار خارجی یک دودکش دوجداره از محیط خارج وارد دستگاه شده و دود و مواد حاصل از احتراق توسط جدار داخلی همان دودکش به محیط بیرون فرستاده می شود. از مزیت های بزرگ این نوع پکیج ها عدم نیاز به دودکش ساختمانی و عدم مصرف اکسیژن داخل محیط می باشد.
ج) پکیج های دیواری چگالشی: در این نوع پکیج ها از محصولات احتراق که هنوز دارای مقادیر قابل توجهی انرژی گرمایی هستند در جهت پیش گرمایش آب سرد ورودی به پکیج استفاده می شود. از آنجا که در این روش بخار آب موجود در محصولات حاصل از احتراق به واسطه سرد شدن چگالیده می شود به این نوع از پکیج ها چگالشی گفته می شود.
د) پکیج های مخزن دار: این پکیج ها دارای مخزن ذخیره ۶٠-۴٠ لیتر جهت آب گرم مصرفی هستند که نوسانات دمایی آب گرم مصرفی را بسیار کاهش می دهند.
۵- خاموش بودن و روشن نشدن مشعل پکیج دیواری بوتان: دلایل میتواند اشکال در سیستم گاز رسانی، اشکال در سیستم تهویه و فن، اشکال در سیستم جرقه، اشکال در حسگرهای پکیج. راه حل: بررسی گام به گام مشکلات توسط فرد متخصص مشکل: کار نکردن پمپ پکیج دیواری
۶- سر و صدای زیاد هنگام کارکرد پکیج: یکی از دلایل که می تواند باعث به وجود آمدن این مشکل شود این است که وجود هوا در سیستم و خراب شدن و لقی روتور پمپ پکیج. راه حل: از باز بودن ایرونت هواگیری پمپ اطمينان حاصل کنید و در صورت نیاز سیستم را هواگیری کنید، روتور پمپ را تعویض کنید.
۷- زرد بودن شعله مشعل پکیج بوتان: دلیل می تواند، عدم مکش مناسب دودکش، نبود هوای کافی در محیط، کثیفی مشعل ها، عدم تناسب قطر مشعل با نوع گاز مصرفی، دوده داشتن دیگ و دودکش. رفع عیوب و تعمیر بررسی مسیر دودکش، تعبیه دریچه برای ورود هوا، کنترل قطر مشعل، تمیز کردن مشعل ها، دیگ و دودکش.
۸- پایین آمدن مکرر فشار آب پکیج بوتان:بوتان: می تواند نشتی آب در پکیج، لوله کشی و مسیر رادیاتورها راه حل و تعمیر کنترل تمامی موارد و نشتی گرفتن آنها مشکل می تواند از گرم نشدن رادیاتورها با وجود روشن بودن شعله در پکیج دیواری بوتان. دلایل: بسته بودن مسیر رفت و برگشت رادیاتورها، وجود هوا در درون سیستم، عدم گردش پمپ، فشار پایین آب، اتصال اشتباه رفت و برگشت رادیاتورها به پکیج. تعمیر باز کردن والو رفت و برگشت رادیاتورها، هواگیری، بررسی پمپ و پروانه آن، بالا بردن فشار آب، اتصال درست رفت و برگشت.
۹- شعله پیلوت
*در صورتی که شعله پیلوت پکیج خاموش شده است، از دستوراتی که توسط تولید کننده پکیج جهت روشن نمودن دوباره شعله در دفترچه راهنما یا بر روی بدنه دستگاه آورده شده است، پیروی نمایید.
*بررسی کنید که آیا شیر کنترل اضطراری باز است یا خیر.
در صورتی که بسته است، باز نمودن شیر مشکل را حل نموده و جریان گاز برقرار می گردد.
*اگر شیر باز بود و از شیر کنترل اضطراری گازی بیرون نمی آمد، با متخصصان با تجربه ما در کارا باما تماس بگیرید تا مشکلات برطرف گردد.
*اگر پکیج شما از مدلهای دارای شعله پیلوت نمی باشد و یا به آن دسترسی ندارید، کلید ریست دستگاه را فشار دهید. معمولا نحوه کارکرد و محل قرارگیری این کلید در دفترچه راهنمای محصول ذکر شده است.
*همواره به یاد داشته باشید که خودتان نباید دستگاه پکیج را باز نموده و آن را دستکاری نمایید. چراکه ممکن است گارانتی محصول را نقض نموده و یا خطرات جانی به همراه داشته باشد. همچنین احتمال خراب کاری و ایجاد مشکلات جدید نیز وجود دارد. لذا بهتر است با افراد متخصص و باتجربه در این امر تماس بگیرید تا پکیج از کار افتاده شما را تعمیر نمایند.
نکاتی که می تواند منجر به کارکرد بی عیب پکیج دیواری در تمامی طول سال گردد:
*سرویس منظم دوره ای بسیار مهم و حیاتی است. برنامه زمانی سرویس شدن پکیج خود را توسط متخصص با تجربه برنامه طراحی کنید.
*اگر پکیج شما تحت فشار بوده و به تنش های فشاری حساس است، به صورت منظم فشار سیستم را چک نمایید. همچنین فشار را بر روی عدد پیشنهادی در دفترچه راهنما تنظیم نمایید.
*در تابستان هر ماه سیستم گرمایشی منزل را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه روشن نموده تا از فریز شدن و خشکی پمپ و سایر اجزاء جلوگیری شود.
*ترموستات و تایمرهای دستگاه را چک کرده و مطمئن شوید به درستی کار می نمایند.
*بصورت منظم پکیج را جهت هرگونه نشتی و آبریزش بررسی نمایید.
*رادیاتورهای خود را در ابتدای هر بار استفاده در سال، هواگیری نموده و از نبود هوای اضافه در سیستم اطمینان حاصل کنید.
مطمئن شوید که فضای کافی در اطراف پکیج قرار دارد و تهویه به درستی انجام می شود. اگر پکیج در آشپزخانه و در داخل کمد قرار گرفته است، از تمیز بودن و خالی بودن فضای کابینت مطمئن شوید.
*تمامی خروجی های فن و دودکش ها را بازدید نموده و هرگونه مانعی را از میان بردارید.
با رعایت نکات بالا می توانید از خرابی کامل پکیج تا حد زیادی پیشگیری نمایید. با وجود اینکه خرابی پکیج و از کار افتادن آن می تواند امری بسیار جدی باشد، دلایل متعددی می تواند باعث این اتفاق باشد.
*** در پایان باید بگوییم در صورتی که هیچکدام از راه حل های اشاره شده در بالا موثر ثمر نبوده و نتوانست مشکل شما را حل نماید، بهتر است به فکر ارتباط با افراد حرفه ای و متخصص باشید، تا در اسرع وقت مشکلتان را حل کنند.***