مراحل ساخت استخر خانگی
به تمام دلایلی که موفق نمیشوید فکر نکنید… فقط به یک دلیلی فکر کنید که میدانید موفق میشوید.
مراحل ساخت استخر خانگی : شنا و آب تنی یکی از محبوبترین ورزشها و تفریحات برای هر سن و سالی به شمار میرود. اما شلوغی، ازدحام و محدود بودن سانس استخرهای عمومی ممکن است بسیاری از افراد را از این سرگرمی مفید دور کند. استخر خانگی میتواند این مشکل را حل کند و لحظات خوش و مفرحی را در منزل در کنار خانوادهتان برای شما فراهم کند. آيا در حیاط خانه خود فضای خالی و مناسبی دارید یا اینکه به تازگی ویلایی خریداری کردهاید و قصد دارید تا در حیاط آن استخری بسازید؟ آیا تا به حال به طور کلی فکر داشتن استخر خانگی از ذهنتان عبور کرده است؟ در این مطلب آن چه که در رابطه با طراحی و ساخت استخر ویلایی نیاز دارید را به شما خواهیم گفت. شما میتوانید بسته به محیط و متراژ مورد نظر، استخر خانگی دلخواه خود را داشته باشید. ضمن اینکه برای هر مدل برآورد هزینه ساخت را نیز ارائه خواهیم داد تا بتوانید با توجه به بودجهای که در اختیار دارید، تصمیمگیری کرده و بهترین انتخاب را داشته باشید.
انواع استخر:استخرها را از نظر موقعیت قرارگیری در ساختمان به دو دسته کلی تقسیم میکنند.
*دسته اول سرپوشیده: در داخل خانهها یا در محیطهای اختصاصی مانند اتاقکی در گوشهی باغ و ویلا قرار دارند که به نسبت و به دلیل هزینهی بالاتر، خواهان کمتری در میان مردم دارد.
*دسته دوم استخرهای روباز: بوده که معمولا در باغ و حیاط خانههای ویلایی، تراس ساختمان و یا حتی پشت بام ساخته میشوند.
مقدمات ساخت استخر خانگی
مرحله اول: پیش از شروع به کار، باید دقیقا همه مراحل کار و جزئیات را مشخص کنید. در واقع میبایست تعیین کنید که استخر خود را چگونه میخواهید بسازید، به عنوان مثال سیمانی، سرامیکی یا پیش ساخته؟ بودجه شما در ساخت استخر خانگی بسیار حائز اهمیت است. قبل از هرچیز مبلغی را که میخواهید برای این کار هزینه کنید، به طور دقیق تعیین نمایید. با خواندن این مطلب میتوانید از برآورد هزینه ساخت آگاه شوید و براساس آن بودجه خود را معین کنید و سپس تصمیم نهاییتان را بگیرید. به این نکته نیز توجه داشته باشید که غیر از هزینه اولیه ساخت استخر خانگی، باید مبلغی را هم به طور سالیانه برای حفظ و نگهداری استخر و همچنین هزینه آب و برق کنار بگذارید. در قدم بعدی باید فضایی را که میتوانید به این کار اختصاص دهید، به طور دقیق مشخص کنید و ابعاد استخر را نیز محاسبه کنید. بهتر است محلی را به استخر اختصاص دهید که آفتابگیر خوبی داشته باشد. برای اینکه بتوانید هزینههای گرم شدن آب را کاهش دهید، هوشمندانه است که مکانی را در نظر بگیرید که بیشترین تابش نور خورشید را جذب کند. باید مد نظر داشت که در اطراف محل استخر ویلایی، درختانی با ریشههای زیاد وجود نداشته باشد. علت این گفته این است که با رشد تدریجی این ریشهها در خاک زیر یا اطراف استخر، موجب آسیب دیدن ساز و کار استخر و سیستم لولهکشی و تخلیه آب میشود. همچین اگر درختی نزدیکی استخر خانگی باشد، ضمن ایجاد سایه و کاهش نورگیری آن، با ریخته شدن برگها و صمغ آن، آب را کثیف میکند و در کف استخر نیز رسوب میکند. بنابراین دردسر نظافت و هزینه نگهداری افزایش مییابد.
مرحله دوم: حالا طرحی را که مدنظرتان است، روی کاغذ بیاورید. آنچه را که در ذهن دارید، با خطوط ساده رسم کنید. لازم نیست طراحی شما حرفهای و اصولی باشد. شما فقط میخواهید تصورات خود را روی کاغذ بیاورید تا بتوانید راحتتر آن را برای متخصص یا پیمانکار بیان کنید. همه نکاتی را که در طراحی استخر خانگی ضروری میدانید، اعم از شکل مربعی یا مستطیلی استخر، تعداد پلهها، قسمتهای کم عمق و عمیق، پوشش گیاهی اطراف استخر و… را به دقت قید کنید. البته میتوانید با مقداری هزینه بیشتر، یک طراح دکوراسیون داخلی استخدام کنید و به کمک آن، خیلی دقیق و حرفهای استخر ویلایی خود را طراحی کنید.
مرحله سوم: حالا وقت آن رسیده است که به سراغ یک پیمانکار مطمئن بروید. انتخاب پیمانکار بسیار مهم است چرا که شما از صفر تا صد کار ساخت استخر خانگی، از گرفتن مجوزهای لازم شهرداری تا نقشهبرداری و اجرا را به او میسپارید. بعد از انجام مقدمات کار، طراحی اولیه خود را به پیمانکار نشان دهید و هر آن چه که انتظار دارید در حیاط ویلای شما ساخته شود به او بگویید. وی به همراه گروه کارشناسان فنی که در اختیار دارد، شما را راهنمایی خواهد کرد که چه مقدار از طرح شما قابل اجرا و برآورد هزینه ساخت چه قدرخواهد کرد. سپس کارشناسان فنی محل ساخت استخر ویلایی را بررسی و از آن نقشهبرداری میکنند. در نهایت طراحان، نقشه کارشناسی شده استخر خانگی را با جزئیات دقیق اجرایی شامل مقدار خاکبرداری، جنس کف و دیواره استخر، عمق و ضخامت دیواره تهیه خواهند کرد.
زیرساختهای لازم جهت ساخت استخر خانگی
گام اول: پس از بررسی همه جانبه محل احداث استخر ویلایی، نقشهکشی و دریافت مجوزها، با توجه به عمق و ابعاد استخر روباز، منطقه مورد نظر را با کمک ماشینآلات حفاری، خاکبرداری میکنند. بعد از آن کف استخر را صاف و برای ایجاد قسمتهای کم عمق و عمیق استخر، آن را شیببندی و سپس بتنریزی میکنند. مرحله بعد آرماتوربندی کف استخر با میلگرد است که به صورت شبکهای در کف و دیواره استخر قرار میگیرد. حالا نوبت جایگذاری تاسیسات استخر است. طبق نقشه اجرایی استخر خانگی، لولهکش لولههای ورود و خروج آب را کار میگذارد و برقکار، سیمکشیهای مربوط به سیستم روشنایی استخر را انجام میدهد. اگر قصد استفاده از آب گرم در استخر را دارید لازم است فضایی را هم به عنوان موتورخانه در نقشه ساخت استخر در نظر بگیرید تا تجهیزات مربوط به استخر مانند پمپ، فیلتر تصفیه آب، تنظیم دمای آب و غیره در این مکان قرار بگیرد. باید توجه داشته باشید که سطح موتورخانه از سطح کف استخر در حدود یک متر پایینتر باشد.
گام دوم: پس از انجام کارهای زیرساختی استخر، بتنریزی انجام میشود. میتوانید از بلوکهای سیمانی نیز برای ساخت کف استخر استفاده کنید که آسانتر و برای استخر خانگی که حجم آب زیادی را در برنخواهد گرفت، مقرون به صرفهتر است. بعد از چیدن بلوکها در کف استخر با ریختن ملات روانی روی آن، تمام حفرههای موجود در بین بلوکها را میپوشانند.
گام سوم: بعد از ساخت کف، نوبت دیوارههای استخر است. دیواره استخر ویلایی را نیز میتوانید به همین ترتیب با بتنریزی یا چیدن بلوکهای سیمانی پر کنید.
آببندی استخر خانگی: بعد از اینکه کف و دیواره استخر کاملا خشک شد، نوبت به عایقبندی آن میرسد. با ترکیب سیمان سفید، چسب بتن و پودر سنگ، ملاتی میسازند که استخر را عایقبندی میکند. این ملات را دو بار روی تمام کف و دیوارههای استخر میکشند و سپس تست میکنند که آیا آب از استخر نشت میکند یا خیر. این تست به این صورت است که درون استخر را کامل از آب پر میکنند، بعد از چند روز سطح آب را اندازهگیری میکنند. اگر سطح استخر به میزان قابل ملاحظهای پایینتر رفته باشد یا دیوارههای بیرونی استخر نم زده باشد، نشانهی نشتی آب است و باید کار آببندی دوباره تکرار شود. همچنین میتوان با استفاده از ورقهای عایق مانند ژئوتکستایل یا ژئوکامپوزیت نیز عایقبندی را انجام داد. پس از آببندی کامل استخر خانگی، باید پشت دیوارههای استخر پر شود. این کار را با مصالح ساختمانی مانند سنگ شفته آهک انجام میدهند. بعد از آن نوبت به کاشیکاری استخر ویلایی میرسد. پس از کاشیکاری میتوان با توجه به طرح ابتدایی استخربه ساخت فضای اطراف استخر خانگی و زیباتر کردن آن اقدام کرد.
مرحله نهایی ساخت استخر خانگی: پس از اتمام کاشیکاری و زیبا سازی محیط اطراف استخر ویلایی، درون آن را از آب پر کرده و پمپها و سیستم گرمایشی و روشنایی آن را روشن میکنیم. پس از بررسی همه موارد و عدم عیب و ایرادی میتوان از استخر استفاده کرد. بهتر است اولین بار این کار را در حضور متخصص انجام داد.
برآورد هزینه ساخت استخر خانگی: برآورد هزینه ساخت به عوامل متعددی بستگی دارد. پیمانکار پس از مشخص کردن دقیق ابعاد استخر روباز، بررسی زمین منطقه و نوع خاک آن، طراحی، نقشه و تعیین مصالح و ابزاری که نیاز است، میتواند برآورد هزینه ساخت را به شما بدهد لازم به ذکر است که این هزینهها کاملا تقریبی و سال به سال متفاوت است. برای برآورد هزینه ساخت استخر خود باید شرایط فعلی بازار و قیمت روز مصالح را مورد توجه داشته باشید. به عنوان نمونه در زیر هزینههای تقریبی ساخت یک استخر خانگی با مساحت ۴۰ متر مربع ( ۱۰ متر طول، ۴متر عرض و ۲ متر ارتفاع) را برای شما آوردهایم.
انوع استخر خانگی
+ استخر مستطیلی: اکثر افراد ترجیح میدهند که شکل ساده و کلاسیک مستطیلی را انتخاب کنند تا از حداکثر فضای موجود خود استفاده کنند. همچنین این انتخاب ساده باعث میشود هزینههای ساخت بالاتر نرود. ضمن اینکه استخر مستطیلی برای شنا نیز مناسبتر است. در مجموع میتوان گفت استخر مستطیلی هنگامی که فضای محدودی در اختیار دارید بهترین انتخاب است. میتوانید از مبلمان برای اطراف این نوع استخر استفاده کنید تا جلوهی جذابتری به خود بگیرد.
+ استخر دایرهای: استخرهای منحنی شکل به صورت دایره، نیمدایره یا بیضی نیز همیشه گزینههای جذابی برای انتخاب و ساخت هستند. این نوع استخر ظاهری متفاوت از حالت سنتی و کلاسیک دارد که بسته به فضایی که در اختیار دارید میتواند حالتی چشمنواز به خود گیرد. میتوانید از گیاهان و بوتههای کم ارتفاع برای تزئین فضای دور این نوع استخر استفاده کنید.
+ استخر توکار: این گزینه برای خانههای ساحلی که حداقل فضا را در اختیار دارند برای اینکه در محیط خانهشان استخر داشته باشند بهترین گزینه است. این مدل استخرها که اغلب از نوع پیشساخته هستند، درون فضای آمادهسازی شده مورد نظر تعبیه میشوند.
+ استخر روی سطح زمین: مدلی از استخر که معمولا لبهها و کنارههای چوبی یا سنگی دارد و به جای قرارگیری درون زمین، مانند یک وان بزرگ بر روی سطح زمین قرار میگیرد. در این نوع، کنارههای استخر در چند سطح متفاوت ادامه پیدا میکنند تا بتوان عمق قابل استفاده را بیشتر کرد. از این کنارهها میتوان به عنوان نیمکت استفاده کرد و با قرار دادن بالشتکهایی در اطراف آن، فضای زیبایی به آن بخشید.
*** در پایان برای داشتن یک استخر خانگی خصوصیتر میتوانید از شیشهها بهره گیرید. با استفاده از شیشههای مات یا شفاف فضا را آنگونه که میخواهید شکل دهید.اگر فرزندی دارید یا با کودکان در ارتباطید، در طراحی استخرهای خانگی آنها را فراموش نکنید. میتوانید برایشان یک سکو یا سرسره در نظر بگیرید و دنیای شیرینشان را شیرینتر کنید.با تلفیق آبنما با استخر میتوانید صدای لذتبخش و آرامشبخش آبشارگونه را در فضای خانهی خود تجربه کنید.***