نما آجری خشک
وقتی با انگیزه و پر انرژی هستیم می توانیم از لحظات زندگی مان لذت بیشتری ببریم و احتمالا خوش اخلاق تر و مهربان تر هم می شویم. می توانیم بیشتر و بهتر کار کنیم به طور کلی کیفیت زندگی مان در برهه هایی که پر از انگیزه و انرژی مثبت هستیم به طور محسوسی با زمانی که بی انگیزه و ناامید هستیم تفاوت دارد.
نما آجری خشک :نمای خشک چیست؟ نمای خشک یک نمای مدرن امروزی است در این نما از ملات سیمانی و دوغاب استفاده نشده است و با چهارچوب نگهداری می شوند. اجزای تشکیل دهنده نمای خشک عایق حرارتی، چهارچوب نگهدارنده، فضای تهویه و مصالح و اتصالات میباشد.
عایق حرارتی در زیر کار به وسیله ی چسب و یا اتصالات مکانیکی به صورت مستقل، به بنا محکم می شود. چهار چوب های نمای خشک از جنس چوب اشباع شده، فولاد یا آلومینیوم می باشد. یک فضای خالی بین نما و عایق حرارتی در اغلب سیستم های نمای خشک وجود دارد که برای جلوگیری از ورود نم و رطوبت به داخل ساختمان گذاشته می شود. مصالحی که برای نمای خشک استفاده می شود عبارتند از صفحات رزین اشباع شده، پشم معدنی فوق العاده فشرده، الیاف سیلیکات کلسیم، ورق آلومینیوم، کاشی، آجرهای سفالی و … این امر باعث می شود نمای خشک دارای گستردگی تنوع رنگ و بافت زیادی باشد.
نما آجری خشک چیست؟ نمای آجری یکی از پرطرفدارترین نمای ساختمان است. آجر یکی از مصالحی است که بصورت گسترده از گذشته در ساخت و سازها در ایرانی حضور داشته است. با ورود فناوریهای جدید آجرها با روشهای مدرن تولید می شوند. هم اکنون انواع آجر نما که دارای دوام و رنگهای متنوعی هستند در قسمتهای مختلف ساختمان از جمله شومینه، حمام و نمای ساختمان به کار میروند. استفاده از آجر به ویژه آجرهای نسوز در نمای ساختمان می تواند ایمنی ساختمان را در هنگام آتش سوزی افزایش دهد. همچنین این نما می تواند هزینه های کمتری را برای سازندگان بنا به همراه داشته باشد.
مدرن سازی نمای ساختمان با آجر
ترکیب آجر با دیگر متریال ها یکی از راهکارهای مدرن سازی نمای ساختمان است. استفاده همزمان از ترمووود و آجر یا سنگ و آجر در نمای ساختمان، زیبایی خاصی به نما می دهد. استفاده درست از آجر نما در بسیاری از ساختمان ها باعث می شود تا این نما به عنوان یک نمای خاص مورد توجه قرار گیرد. در واقع این بستگی به طراح نمای آجری بستگی دارد که چیدمان خود را به چه صورت انجام دهد تا نمای ساختمان بصورت خاص و جذاب جلوه کند.
انواع روشهای اجرای نما آجری
اجرای نمای آجری با استفاده از ملات سیمان:
سنتیترین روش اجرای نما آجری استفاده از ملات سیمان است. مزایای این روش عبارتند از:
۱- اتصال محکم نما با بدنه ساختمان است.
۲- نیاز به محاسبات مهندسی قبل از اجرا ندارد و اجرای مراحل آن توسط استادکاران انجام میشود.
۳- استفاده از سیمان، عیبهای سطح دیوار را پوشش داده و نمای ساختمان را یکدست می کند.
معایب این روش به شرح زیر است:
۱- زمان اجرای این روش نسبت به روشهای دیگر بیشتر است.
۲- وجود سیمان، دوغاب و ملاتی که به کار میرود ممکن است در صورت عدم دقت باعث کثیف شدن نمای ساختمان شود.
۳- همچنین این روش نخاله ساختمانی زیادی ایجاد می کند.
اجرای نمای آجری با استفاده از چسب: اولین مرحله انتخاب چسب مناسبی است که خصوصیات فنی آن با نمای آجری هماهنگ باشد. چسب مورد استفاده مانند یک ماده الاستیک عمل کرده و کلیه حرکات ارتعاشی که به زیرسازی و نما وارد میشود را دفع میکند. در مرحله بعد پلاستر سیمانی بر روی دیوار اجرا میشود تا هیچ نقطهای از سطح نما بدون چسب باقی نماند. نکته بسیار حائز اهمیت در این روش، بندکشی آجرها است که از نفوذ آب به پشتنما جلوگیری کند. با نفوذ آب، ممکن است یخزدگی اتفاق افتاده و نما از سطح جدا شود.
اجرای نما آجری خشک
این روش در حال حاضر در اجرای بسیاری از نماها از جمله آجر کاربرد دارد. در اجرای نمای خشک از هیچگونه ملاتی استفاده نمیشود بلکه نمای آجر با استفاده از تجهیزات و قطعات فلزی از جمله ریل و پیچ بر روی ساختمان نصب میشود. سیستم نمای خشک دارای اجزایی از جمله: عایق حرارتی، چهارچوب نگهدارنده، فضای خالی تهویه و اتصالات است. این روش نسبت به روشهای سنتی دارای مزیتهای زیر است:
۱- در این روش، ابتدا عایق حرارتی توسط چسب یا اتصالات به دیوار متصل میشود و سپس چهارچوب یا اسکلت بر روی آن قرار داده میشود تا آجر نما با فاصله بر روی آن نصب گردد. فضای خالی ایجاد شده بین عایق و نما خود میتواند عایق حرارتی مناسب برای ساختمان باشد.
۲- سرعت نصب نما در این روش بالا است و نیازی به استادکار حرفهای برای اجرای آن نیست.
۳- این روش ضایعات ساختمانی تولید نمی کند.
آجر خشک: در سيستم نمای خشک برای اتصال آجرها به یکدیگر از ملات استفاده نمي شود. در این روش تایل های آجر به وسیله گیره ها و یراق آلاتی به یکدیگر متصل شده و گیره ها نیز داخل شافت های عمودی به سازه کشی نما متصل می شوند.
مزاياي استفاده از آجر خشک
*عدم نياز به کارگر حرفه اي جهت نصب:در سيستم نماي خشک نصب آجر و ريل ها تنها به صورت مکانيکي است بنابراين اجراي اين سيستم نياز به کارگر حرفه اي ندارد.
*سرعت اجراي بالا: در نماي خشک به دليل استفاده از چهارچوب هاي فلزي که خود قالب و الگوي اجرای نما محسوب مي شوند و نيز به دليل امکان آماده سازي نما در طبقه همکف و عدم استفاده از داربست، سرعت اجراي نما به طور چشم گيری افزايش مي يابد.
*عدم ايجاد ضايعات ساختمانی و سرو صدا: سيستم نماي آجر خشک بدون برداشتن سطح ديوار موجود، مستقيماً بر روي ديوار قابل اجرا بوده و بنابراين اجراي اين سيستم بدون ايجاد ضايعات و زباله هاي ساختمانی معمول و همچنين بدون ايجاد سر و صدا مي باشد.
*کاهش اتلاف انرژی: در سيستم نماي آجر خشک ابتدا يك عايق حرارتي به طور مستقل با اتصال مکانيکي يا چسب به بدنه ساختمان محکم مي شود سپس چهارچوب يا اسکلت نگهدارنده که از جنس چوب، فولاد يا آلومينيوم مي باشد به ساختمان متصل شده تا نماي خشک با رعايت فاصله از عايق حرارتي بر روي چهارچوب نگهدارنده قرار گيرد. فضاي خالي که بين نما و عايق قرار دارد خود بهترين عايق حرارتي مي باشد لذا اين سيستم نقش بسزايي در کاهش اتلاف انرژي دارد.
*آساني اجرا براي ساختمان هاي مرتفع: اجرای اين سيستم به دليل عدم استفاده از ملات، در قسمت هاي مرتفع ساختمان بسیار سريعتر و آسان تر از سایر نماها مانند نماي آجر خشک مي باشد همچنين در اين سيستم دسترسي براي مراقبت هاي دوره اي به خصوص در ساختمان هاي مرتفع وجود دارد ولي اين سيستم براي خانه هاي مسكونی کم ارتفاع، پرهزينه است و معمولاً مورد استفاده قرار نمي گيرد.
*اجرای آسان برای ساختمان های مرتفع: اجرای این سیستم به دلیل عدم استفاده از ملات، در قسمت های مرتفع ساختمان بسیار سریع تر و آسان تر از سایر نماها مانند آجر می باشد همچنین در این سیستم دسترسی برای مراقبت های دوره ای به خصوص در ساختمان های مرتفع وجود دارد ولی این سیستم برای خانه های مسکونی کم ارتفاع، پرهزینه است و معمولاً مورد استفاده قرار نمی گیرد.
*سازگاری رفتار نما آجری خشک در مقابل تغییرات دمایی جوی : کلا در سیستمهای نصب خشک و نه فقط آجر نما، محاسبات مهندسی لازم برای پیش بینی ضریب انتقال حرارتی و میزان انقباض و انبساط مصالح زیرسازی و متریال نما برآورد شده است و بر این اساس دیتیلهای اجرایی طراحی شده اند و امکان فروریزی مصالح در اثر تغییرات جوی وجود ندارد . اما متاسفانه در سیستمهای ملاتی به علت تفاوت ضریب انتقال حرارت و متفاوت بودن میزان انبساط و انقباض ملات و مصالح ، پس از مدتی سنگها جدا می شوند.
*در صورت آسیب دیدگی بر اثر حادثه نیز , تعمیر , اصلاح و تعویض پنل ها بسیار آسان است , حتی پس از اتمام عمر ساختمان می توان از تمام زیر سازی ها و مصالح نمای ساختمان در صورت پایدار بودن در محل دیگر استفاده مجدد نمود و یا آن را بازیافت کرد که صرفه جویی بسیار مناسبی در هزینه هاست و این بدین معنی است که تمامی هزینـههایی که برای اجرای این نما صورت میگـیرد بعد از پایان کار ساختمان، با لحاظ درصد استانداردی از استهلاک مصالح، به کارفرما باز خواهد گشت.
*کاهش قابل توجه در وزن ساختمان، نه تنها قیمت تمام شده افزایش پیدا نمیکند بلکه با کاهش وزن اسکلت و فونداسیون در قیمت تمام شده نیز تاثیر کاهنده چشمگیری باقی میگذارد. کاهش وزن ساختمان ارتباط مستقیمی با کاهش نیروی زلزله بر ساختمانها دارد و در جهت تذکرات و نکات ویژه آیین نامه زلزله ایران (۲۸۰۰) و دیگر آیین نامههای زلزله دنیا خواهد بود و طراحی زیرسازی ساختمان و مصالح هر نما بر اساس اصول طراحی استاندارد و منطبق با شرایط مندرج در آیین نامه ۲۸۰۰ ایران و اتصال به سازه اصلی ساختمان میباشد، بدان معنی که در هنگام وقوع زلزله، حرکات بخش نما و متعلقات مربوطه بصورت جداگانه با تغییر مکان جانبی سازه صورت میگیرد و این موضوع مانع ورقه شدن نما و سقوط قطعات آن به مانند نمای دوغابی خواهد شد و لذا باعث کاهش تلفات انسانی و دیگر خسارات ناشی از سقوط نما میگردد.
*** در پایان باید گفت که اجرای نمای خشک آجر یا هر متریال دیگری مزیتهای زیادی نسبت به روش سنتی دارد، اگر چه امروزه درصد بالایی از افراد ترجیح شان بر اجرای روش سنتی است، اما بع مرور زمان این عقیده را خواهند داشت، در نمای خشک می توان در زمان اجرا و یا حتی پس از اتمام کار به سادگی نسبت به اصلاح خطاهای احتمالی در میلیمتر اقدام کرد و حتی امکان جا به جایی متریال نما و اصلاح آنها موجود است. و این یکی از مزیت هایی است که در تغییر نگرش افراد بسیار موثر خواهد بود.***