نمای GFRC

1
2203
نمای GFRC
نمای GFRC

نمای GFRC : در دهه شصت میلادی انجمن پیش ساخته های بتنی کانادا برای ساخت قطعات نما طرح ها و شیوه های جدیدی را معرفی کردند که استفاده از الیاف شیشه در بتن به جای فولاد در قطعات پیش ساخته نما بود که منجر به ایده ی به پدید آمدن نمای GFRC شد.

بتن الیافی یا جی اف آرسی چیست

بتن الیافی با بتن مسلح به الیاف شیشه یا  GRC/GFRC ( البته با نام سیمان تقویت شده با الیاف، بتن الیافی و یا Fibreboard یا  GFRC) نیز شناخته میشود.

این تکنولوژی در در سراسر جهان نیز با نام های مختلف از جمله :

در فرانسوی :  Composite Ciment Verre و یا  CCV، Fiber ،Beton

در ترکیه :Fiber Takviyeli Beton

و در زبان المانی : Glasfaserbeton  یا  GFB شناخته میشود .

جی اف آرسی GRC/GFRC یا بتن مسلح به الیاف شیشه شامل مخلوط سیمان، سنگدانه، آب، افزودنی های بتن و الیاف شیشه مقاوم در مقابل محیط های قلیایی میباشد. به عنوان یک متریال مهندسی شده، خواص بتن GFRC (بتن مسلح به الیاف شیشه) می تواند بسته به اختلاط مواد متشکله، متفاوت باشد. فیبرهای شیشه ای که در آن استفاده می شود دارای استحکام کششی بیشتری نسبت به فولاد است. در یک طرح اختلاط معمولی، مقاومت فشاری در حدود  8000 – 6000 psi می باشد. در جی اف آر سی از فیبرهای شیشه ای به جای فولاد برای تقویت بتن استفاده می شود. از آنجایی که این الیاف شیشه مانند فولاد زنگ نمی زنند، لذا برای حفاظت از زنگ زدگی نیازی به پوشش محافظ بتن نمی باشد. با این ویژگی منحصر بفرد از این قطعات حتی در محیط های نمکی و دریایی نیز می توان استفاده نمود.

بدلیل مقاومت بالای بتن  GFRC ، امکان تولید قطعاتی با ضخامت mm 30 – 12 وجود دارد. بنابراین وزن قطعات جی اف آر سی / GFRC ( بتن جی اف آر سی ) در مقایسه با وزن قطعات بتنی پیش ساخته سنتی بسیار کمتر و در حدود 30 کیلوگرم در هر متر مربع است. وزن سبک قطعات بتنی GRC باعث می شود که امکان بارگذاری بر ساختار ساختمان آسان تر، سریعتر و بدون چالش صورت گیرد. وزن سبک تر و مقاومت بالای کششی و خمشی، مقاومت در برابر آب و آتش؛ آزادی عمل طراحان و معماران برای ابداع طرح هایی نو در رنگ و بافت متنوع و برای استفاده در انواع سطوح را امکان پذیر می سازد. همچنین وزن کم این محصول بدلیل ضخامت پایین آن، امکان تولید قطعاتی در ابعاد بزرگ، ظریف در طرح های متنوع و پیچیده را مقدور می سازد. از مزیت های دیگر قطعات پیش ساخته GRC / GFRC ترمیم و جایگزین کردن سریع قطعات جدید بجای قطعات آسیب دیده در نما می باشد.

 

تاریخچه بتن جی اف آر سی GFRC

GFRC در ابتدا در دهه 1940 در روسیه توسعه یافت، اما تا سال های 1970، شکل فعلی آن به طور گسترده ای استفاده نشد.

به صورت تجاری، GFRC برای ساخت پانل های بزرگ و سبک که اغلب به عنوان نمای ساختمان در نظر گرفت شده استفاده می شود. این پانل ها غیر سازه ای در نظر گرفته شده اند، زیرا آنها برای حمایت از وزن خود به همراه بارهای لرزه ای و بادی طراحی شده اند، که در طراحی دیوارهای پرده شیشه ای طراحی شده است. این پانل ها به دلیل لایه بندی مواد بسیار سبک وزنند، نه به این دلیل که بتن جی اف ار سی چگالی قابل ملاحظه ای نسبت به بتن معمولی دارد. به طور متوسط وزن آن حدود یک بایت معمولی را به صورت حجمی وزن می کند.پانل های نمایشی معمولا به یک قاب فولادی سازه ای متصل می شوند که از پانل پشتیبانی می کند و نقاط اتصال را برای حلق آویز فراهم می کند.

نمای GFRC
نمای GFRC

کاربرد اصلی نمای GFRC

بتن های الیافی یا همان جی اف آر سی کاربرد های بسیار متنوع و گسترده ای در دنیای دکوراسیون دارند، از تولید قطعات اصلی نما، نماهای جانبی، المان های معماری تا حتی تاسیسات پیش ساخته و … . با توجه به اینکه طراحی نما برای ساختمان های بلند مرتبه امروزی، مستلزم به کارگیری المان های زیادی از جمله هزینه های اجرا و طراحی و ایمنی و کارایی میباشد، استفاده از نمای GFRC این کار را برای طراحان آسان کرده.

نمای GFRC بخاطر وزن کم و انعطاف پذیری بالا بسیار بین طراحان و متخصصان دکوراسیون محبوب شده است. این نما ها بسیار مقاوم هستند و در عین مقاومت و استحکام بسیار زیبا و مدرن به نظر میرسند.

 

خصوصیات ساختاری جی اف ار سی  GFRC

GFRC قدرت خود را از یک دوز بالا از فیبرهای شیشه ای AR و دوز بالا از پلیمر اکریلیک می گیرد. در حالی که مقاومت فشاری GFRC می تواند بسیار بالا باشد (به علت نسبت آب به سیمان کم و محتوای بالای سیمان)، مقاومت بسیار قوی خمشی و کششی که از بتن معمولی آن را برتر می کند. اساسا دوز بالا از الیاف بارهای کششی را حمل می کند و محتوای پلیمری بالا باعث می شود بتن انعطاف پذیر بدون ترک خوردگی باشد.

GFRC شبیه به نوع فایبر گلاس خرد شده است که برای تشکیل اشیاء مانند چاله های قایق و دیگر اشکال سه بعدی پیچیده استفاده می شود که فرایند تولید مشابه است، اما GFRC به مراتب ضعیف تر از فایبرگلاس است.

 

روش ها و نحوه ساخت و تولید GFRC

معمولا از دو روش مختلف برای GFRC استفاده می کند :

1-  (spray) اسپری کردن یا پاشیدن

2- (premix) پرمیکس

روش اسپری کردن جی اف آر سی  GFRC

اسپری کردن شبیه به شاتکریت است که در آن مخلوط بتن مایع (منیزیم الیاف) به صورت اسپری می شود. بتن از یک نازل از نوع تفنگ مانند اسپری می شود که جریان الکتریکی طولانی را نیز جدا می کند و اسپری می کند. بتن و الیاف مخلوط می شوند زمانی که آنها به سطح شکل رسیدند فیبر شیشه ای از یک قرقره در یک موضوع پیوسته به تفنگ تغذیه می شود، جایی که تیغه آن را درست قبل از اسپری برش می دهد. طول فیبر خرد شده تمایل به خیلی طولانی تر (حدود 1.5 “) از الیاف است که در مخلوط شدن، از آنجا که الیاف بلند می شود اگر آنها را به بتن قبل از اسپری مخلوط شده است.

به طور معمول Spray-up در دو لایه استفاده می شود. لایه اول کت چرمی است، بسیار شبیه ژل پوشش در فایبرگلاس. این کت چرم معمولا در آن فیبر ندارد و نازک است و اغلب فقط حدود 1/8 “ضخامت دارد. لایه دوم یا پشتی دارای فیبر در آن است. عمل اسپری کردن بر روی فیبرها آنها را در یک لایه نازک قرار می دهد، بسیار شبیه لایه های تخته سه لا است.

اسپری کردن بارگذاری فیبر بسیار زیاد با استفاده از طول فیبر بسیار طولانی را اجازه می دهد. GFRC با استفاده از روش اسپری بزرگترین قدرت را تولید می کند. با این حال، تجهیزات مورد نیاز برای انجام اسپری بسیار گران است، و اغلب هزینه بیش از20,000 دلار است.

روش Premix  پرمیکس جی اف آر سی GFRC

از سوی دیگر، پیش مخلوط یا پرمیکس ، شامل ترکیب الیاف کوتاهتر در دوزهای پایین به بتن مایع است. این مخلوط به قالب یا اسپری ریخته می شود. در حالی که اسلحه های اسپری استفاده می شود، شخم فیبر ندارند، اما با این وجود پر هزینه هستند و نیاز به یک پمپ برای تغذیه آنها (همان پمپ استفاده شده با اسپری کردن).

Premix به دلیل الیاف کوتاهتر و جهت گیری فیبرحالت  تصادفیش کمتر از اسپری کردن است.

GFRC برای سینی های بتنی در مغازه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد و از روش اسپری کردن استفاده می شود.

قطعات پس از تولید در اتاقك‌های بخار (Curing) با دما و رطوبت تحت كنترل قرار گرفته و تا پایان زمان عمل‌آوری نگهداری می‌شوند.

نمای GFRC
نمای GFRC

روش های نصب و اجرای پنل های جی اف آر سی  GFRC

پس از تولید نوبت به مرحله نصب و اجرای جی اف آر سی GFRC می رسد که این مرحله نیز از حساسیت قابل توجهی برخوردار است. چرا که هر چقدر هم پنل های بتنی به خوبی و زیبایی و کیفیت بالا ساخته شده باشند، باز هم هنگام نصب اگر قواعد اصولی اجرا در نظر گرفته نشود، نتیجه نهایی کار می تواند مورد پسند و مطلوب واقع نشود.

روش هایی که برای نصب و اجرای پنل های جی اف آر سی GFRC وجود دارند عبارتند از روش خشک و روش نیمه مرطوب و روش مرطوب. البته باید گفته شد که مدرن ترین و به روز ترین شیوه در اجرا و نصب پنل های بتن جی اف آر سی  GFRC شیوه اجرای خشک است.

در شیوه اجرای خشک پنل های جی اف آر سی GFRC در جلوی دیوار ساختمان روی ریل هایی که برای این کار تعبیه شده قرار می گیرند و با پیچ و مهره محکم بسته می شوند. در این روش به دلیل آنکه از ابزار فلزی برای نصب جی اف آر سی  GFRC استفاده می شود نیازی به زیرسازی ندارد. البته در اجرای روش خشک برای نصب جی اف آر سی  GFRC علاوه بر استفاده از ریل می توان از قالب بندی و اتصال پنل ها با استفاده از جوش و یا پیچ و مهره به قالب وجود دارد.

پیشنهاد اصلی طراحان و معماران برای نصب پنل های جی اف آر سی GFRC بر روی نمای ساختمان استفاده از روش خشک است. چرا که نصب آسان و ساده تری دارد و سرعت نصب در آن بالاست و همچنین دوام و پایداری نمای ایجاد شده با این روش نسبت به روش های جایگزین آن، بسیار بالاتر است. البته ممکن است این روش نسبت به روش های هم ارز خود هزینه بیشتری را به صاحبان و سازندگان ساختمان تحمیل کند.

با توجه به موارد گفته شده گاهی سازندگان ساختمان تصمیم می گیرند که برای اتصال بتن جی اف آر سی  GFRC به نمای ساختمان از روش های ارزان تری نسبت به روش خشک بهره ببرند. به همین منظور به دنبال روش استفاده از چسب و یا استفاده از ملات می روند.

در روش استفاده از چسب پنل های جی اف آر سی  GFRC را با بهره گیری از چسب های مخصوص به دیوار پایه متصل کرده و می چسبانند. همچنین روش دیگر این است که از دوغاب یا ملات سیمان برای متصل کردن و محکم کردن این پنل ها به دیوار استفاده کرد.

نمای GFRC
نمای GFRC

یکی از فواید روش ریل گذاری و خشک در نصب جی اف آر سی GFRC نسبت به روش اتصال با چسب و یا اتصال با ملات این است که در روش خشک دیگر نیازی به اسکوپ کردن نیست. اسکوپ کردن اصطلاحا به عملیاتی گفته می شود که با محکم کردن پنل های جی اف آر سی GFRC به دیوار مانع ریختن و جدا شدن آن ها از دیوار به خصوص در هنگام ضربه یا زلزله شود.

برای اسکوپ کردن جی اف آر سی GFRC باید سیم مفتول هایی از جنس گالوانیزه درون پنل ها قرار دارد که باعث محکم نگه داشتن پنل ها به دیوار می شود. روش دیگر برای این کار می توان از روش لقمه گذاری نیز استفاده کرد و یا قطعات فلزی برای گیر دادن پنل ها به دیوار پس زمینه ایجاد کرد. همه این روش ها موجب می شود که نمای GFRC دارای استحکام لازم باشد و بتواند در برابر ضربات و انرژی وارده از خود مقاومت نشان داده و دچار ریزش و جدا شدن نشود.

هر چند پیشنهاد اولیه طراحان و مهندسان سازه و نما استفاده از روش خشک برای تصب پنل های GFRC می باشد. اما برای آنکه مطمئن شوید جهت نمای ساختمان شما با توجه به ارتفاع و موقعیت و شرایط آب و هوایی استفاده از کدام روش به صرفه تر است بهتر است با کارشناسان و مشاوران ما در مهندسی ساز تماس بگیرید تا بتوانند به صورت دقیق راهنماییتان کنند.

 

مهمترین خواص بتن الیافی جی اف آر سی GFRC

  • قابلیت تولید اعضایی ظریف با قابیت‌های مكانیكی به مراتب بهتر از اعضای بتنی معمولی مشابه
  • امكان كاهش ضخامت اعضای بتنی با حفظ قابلیت باربری و استحكام مورد نیاز
  • كاهش تركهای مویی ناشی از پدیده خزش در بتن
  • تثبیت ترک و قابلیت باربری پس از ترک خوردگی
  • افزایش مقاومت بتن در مقابل تنش‌ های حرارتی
  • افزایش مقاومت بتن در مقابل سایش و خستگی
  • افزایش قابلیت ضربه پذیری بتن
  • افزایش قابل ملاحظه مقاومت كششی و خمشی بتن
  • افزایش میزان جذب انرژی و شكل پذیری بتن
نمای GFRC
نمای GFRC

استفاده از GRC یا GFRC در نمای ساختمان

بتن الیافی مسلح به الیاف شیشه كاربرد ویژه‌ای در تولید قطعات نما دارد.

به گونه‌ای كه امكان تولید قطعات با ابعاد بزرگ و ضخامت بسیار كم در حدود 1 سانتیمتر را فراهم می‌نماید.

از دید صنعتی، نماهای اجرا شده به روش‌های معمول و با استفاده از مصالح و روش‌های اجرای سنتی نه تنها پاسخگوی حجم بالای ساخت و سازهای بلند مرتبه و پیچیده نمی‌باشد، بلكه از نظر اقتصادی و ایمنی نیز توجیه پذیر نیست.

مزایای استفاده از نمای GFRC

  • استحكام و دوام دراز مدت نما در برابر شرایط محیطی، باد و زلزله
  • امكان تولید قطعات نما با ابعاد بزرگ و ضخامت كم
  • امكان تولید در رنگ‌ها و طرح‌های متنوع، پیچیده و ظریف
  • امكان استفاده از مزایای صنعت پیش ساختگی و افزایش سرعت اجرای نما
  • امكان تعمیر و بازسازی بخشی از نما بدون آسیب به بقیه قسمت‌
  • كاهش وزن نما نسبت به سایر مصالح مشابه
  • عایق صوتی و حرارتی
  • كنترل كیفیت بالا قطعات و نمای نهایی

 

قیمت نمای GFRC

نمای GFRC  با مزایا فراوانی که دارد قیمت تمام شده آن نیز نسبت به برخی نماهای بالاتر و البته از برخی نماهای ارزانتر می باشد. در نتیجه هیچ کالایی گران یا ارزان نیست مگر با کالایی دیگر مقایسه شود.

قیمت تمام شده نمای GFRC  جی اف ار سی ارتباط مستقیم به نوع طرح ، حجم پروژه ، ابعاد پانل GFRC  ، ارتقاع ساختمان و …. دارد. که قبل از محاسبه و بررسی نمی توان قیمت اعلام کرد.

قیمت حدودی هر متر مربع نمای GFRC جی اف ار سی با کیفیت  بستگی به نوع طرح و ابعاد پانل و ضخامت آن دارد.

قوطی و فلز مورد نیاز برای نمای GFRC  جی اف ار سی برای هر متر مربع بستگی به ابعاد پانل ، حجم پروژه ، نوع طرح ، فاصله طبقات و …. محاسبه می شود.

اجرت اجرای نمای GFRC  جی اف ار سی بستگی به نوع طرح، حجم پروژه ، ارتفاع ساختمان، ابعاد پانل های GFRC   جی اف ار سی و …. دارد.

این سه آیتم مهمترین موادی است که در قیمت نمای gfrc جی اف ار سی تاثیر فراوانی دارد که هزینه های طراحی نمای ، نقشه کشی و نقشه برداری ، رنگ ، هزینه های حمل و پرت و سود شرکت مجری به قیمتهای فوق اضافه می گردد. در نتیجه برای اطلاع دقیق از هزینه ها و مشاوره تیم مهندسی ساز با شماره تماس بالای صفحه تماس بگیرید.

 

1 نظر

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید