طراحی سالن کنفرانس : امروزه سالن های کنفرانس از ظاهر سنتی خود خارج شده اند و به سمت کانسپتی مدرن و جذاب روی آورده اند. سالن های کنفرانس و اجتماعات از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که جلسات و سمینارهایی در این مکان برگزار می شود که معمولا افراد مهمی در آن حاضر می شوند. به طور کلی در دکوراسیون داخلی چنین سالن هایی علاوه بر مسائل زیبایی شناختی معماری، موارد فنی، باید استانداردها و ضوابط بسیاری مورد توجه قرار گیرد. نکته مهم دیگر حل کردن روابط پیچیده و مسیر ها در پلان و محل استقرار مخاطبان است، زیرا هدف نهایی از ایجاد چنین فضایی ارائه خدمات به حضار و علاقه مندان می باشد.
مراحل طراحی سالن کنفرانس
طراحی سالن کنفرانس و همایش پروسه ای پیچیده داشته که نیازمند تجربه بالا و دانش علمی، عملی است. بین تمامی بخش های مختلف یک سالن کنفرانس و همایش؛ مهمترین بخش فضای اصلی آن است. طراحی فضای اصلی سالنها دارای مراحل و ملاحضات خاص است که به آنها خواهیم پرداخت:
مشاوره برای طراحی سالن کنفرانس
اولین گام در طراحی سالن کنفرانس و طراحی سالن همایش مشاوره با کارفرما است. در این گام کاربری، قابلیت ها و امکانات و توقعات مد نظر کارفرما از سالن طی جلسات مشاوره مشخص می شوند. عموما این جلسات مشاوره همراه با بازدید از محل ساختمان پروژه توسط کارشناسان به منظور مستند سازی وضعیت موجود است.
در همین مراحل اولیه کارشناسان اقدام به انجام برآورد اولیه در دو بخش الکتریکال و معماری می نمایند. این برآوردها در قالب طرحی پیشنهادی به کارفرما ارائه خواهد شد. طرحی که شامل اطلاعات فنی، لیست قیمت و تجهیزات و متریال مورد نیاز کار است. طرح پیشنهادی مبنایی برای جلسات بعدی است تا طرحها تکمیل و مقدمات طراحی سالن کنفرانس یا همایش محقق گردد.
طراحی نقشه ها، پلان چیدمان و تصاویر سه بعدی اولیه
پس از تایید طرح های اولیه نوبت به تهیه نقشه های سالن می رسد. نقشه هایی که شامل پلان، مقاطع طولی – عرضی و چیدمان فضا است. وظیفه انجام این بخش از طراحی سالن کنفرانس بر عهده تیم های معماری خواهد بود.
در سالن کنفرانس موارد زیادی باید مورد توجه قرار بگیرد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- محل قرارگیری سن و مخاطبان
- مسیر عبور و مرور اشخاص
- استفاده از رنگ های جذاب
- اجرای اصول زیبایی شناسی
- نورپردازی
- استفاده از دیوار پوش های آکوستیک
- مبلمان
- سیستمهای ویدئویی و صوتی
- سیستم کنترل مرکزی
ابعاد سالن کنفرانس
ابعاد و شکل سالن، در طراحی سالن کنفرانس اهمیت ویژهای دارد. این ابعاد، به موارد زیادی از جمله تعداد مخاطبان، اندازه صندلی ها، خطوط دید حضار، عرض راهروها و تعداد ردیف های سالن بستگی دارد. در سالن های کوچک، که صرفا برای سخنرانی مورد استفاده قرار میگیرند با ظرفیت حداکثر ۸۰ نفر، سالن های با کف مسطح مطلوب تر است. اما در سالنهای بزرگ به دلیل ظرفیت بالای سالن، دید بهتر مخاطبان نسبت به سن و کارکردهای دیگر سالن، از سطوح شیبدار یا پلکانی استفاده میشود.
استانداردهای طراحی سالن کنفرانس
پیش از بررسی استانداردهای سالن کنفرانس های بزرگ ابتدا به معرفی بخش های مختلف آن میپردازیم. بخش های مختلف سالن کنفرانس شامل قسمت ورودی و پذیرش، محوطه انتظار، سالن اصلی، صحنه، پشت صحنه و فضاهای خدماتی است. سالن کنفرانس های کوچک دیگر قسمت های قسمت ورودی و پذیرش، محوطه انتظار، پشت صحنه و فضاهای خدماتی را ندارند و صرفا شامل سالن اصلی می شوند.
ورودی و خروجی سالن
ابتدایی ترین نقطه ورود به سالن کنفرانس ورودی هاست. بنابراین از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. در این بخش از طراحی سالن کنفرانس تنها به ذکر نکاتی کوتاه درباره ورودی و خروجی سالن بسنده می کنیم.
- با هدف جلوگیری از تجمع بیش از حد افراد، چند ورودی و خروجی برای سالن در نظر بگیرید.
- ورودی و خروجی سالن کنفرانس باید برای حضار داخل سالن، قابل رویت باشد.
- حتی الامکان از ورودی و خروجی جداگانه برای سالن کنفرانس استفاده کنید.
- حداقل عرض درب های ورودی سالن باید با نصف مجموع دربهای خروجی برابر باشد.
- عرض لازم برای درب های سالن به ازای هر ۱۰۰ نفر، حدود ۸۵ سانتیمتر است.
- محل ورودی سالن را طوری در نظر بگیرید که بتوانید در زمان تجمع بیش از افراد یا وقوع حوادث غیر مترقبه، به عنوان خروجی اضطراری از آنها استفاده کنید.
سالن پذیرش
قسمت بعدی، سالن پذیرش یا انتظار می باشد. در سالن های انتظار مقدار فضایی که برای هر ۶ نفر در نظر گرفته میشود یک متر مربع است بنابراین به ازای هر ۳۰۰ نفر ۵۰ متر مربع فضا نیاز داریم اما در این حالت افراد، فضای بسیار کمی خواهند داشت به همین دلیل برای راحتی حضار، به ازای هر ۶ نفر ۳ متر مربع در نظر میگیریم که با این حساب برای ۳۰۰ نفر به ۱۵۰ متر مربع فضا نیاز دارید.
فضاهای خدماتی
در مورد فضاهای خدماتی که در سالن انتظار قرار دارد تنها به ذکر یک نکته بسنده می کنیم که سرویس های بهداشتی باید به راحتی در دسترس باشد و در عین حال نباید در معرض دید باشد.
راهروهای سالن
ابعاد فضایی که باید برای راهروی سالن کنفرانس در نظر بگیرید ۷۰ سانتیمتر، به ازای هر ۱۰۰ نفر می باشد. البته نکتهای که باید در این باره مد نظر قرار دهید شرایط خاص افراد مختلف مانند معلولین و ناتوان جسمی است. برای عبور ویلچر ۷۰ سانتی متر و افرادی که با دو عصا حرکت میکنند ۸۳ سانتیمتر فضا، در نظر بگیرید. در برخی از سالن های کنفرانس جدید مسیر افراد برای نشستن، از جلوی ردیف اول صندلی ها میگذرد که با توجه به شرایط افراد حداقل عرض این راهروها باید ۱۴۰ سانتی متر باشد. عرض راهروهایی که در کنار دیوارها قرار میگیرند ۱۰۰ سانتی متر میباشد.
در صورتی که قصد دارید در سالن کنفرانس از دو راهرو در طرفین استفاده کنید تعداد استاندارد صندلیها در هر ردیف، ۱۶ عدد میباشد و اگر قصد ایجاد یک راهرو در یک طرف را دارید این تعداد به ۸ صندلی کاهش می یابد. در صورتی که سه راهرو(دو راهرو در طرفین و یکی در وسط) برای سالن کنفرانس در نظر گرفتید میتوانید حداکثر ۲۵ صندلی در یک ردیف به کار ببرید.
چیدمان صندلی
در نحوه چیدمان صندلی ها دو عامل تعیین کننده وجود دارد که اعم از اندازه صندلی ها و ایجاد فاصله بین ردیف ها برای عبور و مرور حضار است. نکته بسیار مهم در زمینه چیدمان صندلی ها این است که فاصله بین ردیف ها از ابتدا تا انتها باید به یک اندازه باشد. بهتر است برای راحتی و توجه هرچه بیشتر حضار، بین ردیف های صندلی اختلاف ارتفاع کافی را در نظر بگیرید. البته رعایت این مسئله، به نوع و ابعاد صندلی نیز بستگی دارد.
مسئله بعدی راجع به چیدمان صندلی ها و دید استاندارد تماشاگران در سالن های شیبدار میباشد. زاویه دید استاندارد مخاطبان در حالتی که سر و گردن ثابت بوده و تنها چشم ها به صورت جزئی حرکت می کنند باید حدود ۳۰ درجه باشد. زاویه دید مناسب، در حالتی که سر و چشم هردو به صورت جزئی درحرکتند حدود ۶۰ درجه است. برای ادراک کامل بدون حرکت سر باید زاویه دید ۱۱۰ درجه باشد.
تجهیزات صوتی سالن کنفرانس
شنیده شدن صدای با کیفیت از سیستم صوتی، در طراحی و تجهیز سالن کنفرانس، اهمیت ویژه ای دارد. تجهیزات اصلی سیستم صوتی سالن کنفرانس، اعم از میکروفون، فرستنده، منبع تغذیه، گیرنده، پروژکتورها، دوربین های گردان، آمپلی فایرهای تنظیم کننده صدا و بلندگوهای دیواری و سقفی را دربرمی گیرد. تجهیزات جانبی شامل هاب و پورتهای USB، نمایشگرها، سیستم ترجمه همزمان، تجهیزات ضبط صدا و تصویر و…میباشد.
عواملی که در کیفیت صدای داخل سالن کنفرانس موثر است شامل نحوه استقرار آمپلی فایرها، میکروفون ها و زاویه نصب بلندگوها می باشد.
سیستم کنفرانس صوتی
سیستم کنفرانس صوتی، مجموعه تجهیزات صوتی است که علاوه بر میکروفون های معمولی امکان مشارکت در یک بحث جمعی، ترجمه همزمان و… را به تمامی حضار می دهد.
قابلیت های یک سیستم صوتی استاندارد
- نمایش تصویر سخنران در نمایشگرها
- امکان رای گیری از حضار
- امکان شناسایی حضار
- امکان پخش صدای همزمان در بخش های دیگر
- امکان ترجمه همزمان
- امکان اتصال به ویدئو کنفرانس
- ضبط صدا و تصویر و امکان به اشتراک گذاری اسناد
شاید بتوان گفت مهمترین کارکرد سیستم کنفرانس صوتی امکان رای گیری است. با استفاده از این سیستم مخاطبان، میتوانند نظر خود را در قالب رای ارائه کرده و نتیجه کلی آراء را روی نمایشگرها رویت کنند. سیستم های کنفرانس صوتی، براساس نوع تعامل بین کنترل مرکزی و وسایل شخص به دو نوع کابلی یا باسیم و بی سیم تقسیم میشود.
سیستم های کنفرانس صوتی باسیم، با استفاده از سیگنال های آنالوگ یا دیجیتال، جریان صوتی را از طریق سیم منتقل میکنند. در این روش، سیستم ها به صورت ثابت نصب شدهاند. سیستم کنفرانس صوتی بیسیم، با استفاده از wifi و infrared سیگنال ارسال می کند. این سیستم، مناسب شرکت های با ساختمان استیجاری و مکانهایی است که امکان نصب کابل در آن وجود ندارد.
آکوستیک سالن کنفرانس
کارکرد اصلی کف پوش و دیوارپوش های آکوستیک، جلوگیری از ورود اصوات مزاحم و مانع خروج صدا از داخل سالن و به طور کلی جذب صداهای مزاحم است. در گذشته بخش اعظم این دیوارپوش ها را پشم شیشه تشکیل می داد ولی امروزه به دلیل چگالی پایین، سرطان زا بودن و اینکه این ماده در طولانی مدت از بین میرود از این ماده استفاده نمی شود. مادهای که امروزه برای ساخت دیوارپوش های آکوستیک به کار گرفته میشود پشم سنگ، با چگالی ۵۰ و ضخامت یک اینچ می باشد. برای نصب عایق ها، ابتدا با استفاده از سیم بندی و توری سطح زیرین سقف مهار میشود. در مرحله دوم عایق ها نصب می شوند و در مرحله سوم با استفاده از پارچه های نم گریز و محافظ، از ریزش پشم سنگ جلوگیری میشود.
ابعاد سالن کنفرانس، در اجرای سیستم های آکوستیکی موثر است. به عنوان مثال در سالن هایی با ابعاد کمتر از ۳۰۰ متر مربع، نیازی به اجرای فرآیندهای خاص آکوستیک نیست. اما با افزایش ابعاد سالن کنفرانس، باید برای بهبود کیفیت صدا، از سطوح محدب و نامنظم برای انتشار بهتر صدا استفاده کرد. برای انعکاس بهتر صدا میتوانید ارتفاع سقف را بیشتر کنید. علاوه بر ارتفاع سقف، مسئله دیگری که میتوان برای بهتر شدن صدا از آن استفاده کرد صندلی ها هستند. در حالتی که مخاطبان روی صندلی نشستهاند جاذب صدا هستند پس باید جنس صندلی ها، جاذب صدا باشد تا خالی بودن آن ها تاثیری در کیفیت صدا نداشته باشد. برای به دست آوردن نتیجه بهتر، میتوانید صندلی های طرفین و انتهای سالن را به میزان یک متر و صندلی های گوشه های سالن را یک و نیم متر از دیوار فاصله بدهید. نکته مهم دیگر اینکه حتی الامکان به دلیل جلوگیری از مشکلات آکوستیکی از به کارگیری سطوح مقعر و گنبدی شکل خودداری کنید.
یک سالن آکوستیک استاندارد، باید دارای شدت صدای مساوی با تعداد انعکاس طبیعی باشد. با استفاده از مواد جاذب صوت، ایجاد شکستگی در دیوار و ایجاد شیب در سقف و کف میتوان یک سالن کنفرانس آکوستیک استاندارد ایجاد کرد.
طرح های سه بعدی اولیه سالن
در طراحی سالن همایش و طراحی سالن کنفرانس ارائه تصاویر سه بعدی که وضعیت سالن پس از اجرا را شبیه سازی می کنند در ایجاد درک دو طرفه بین طراح و کارفرما بسیار مهم است.
این طرح ها عمدتا در چند آلترناتیو از نظر طرح و رنگ و زاویه نگاه به فضا ارائه می شوند. تا دست کارفرما برای انتخاب بین آنها و یا اعمال تغییرات باز باشد. لذا طرح ها بارها در طی روند طراحی دچار تغییرات می شوند تا به طرح نهایی برسند. طرح هایی که در این بخش ارائه می شوند از لحاظ متریال مصرفی از پوشش کف و دیوارها گرفته تا صندلی ها و حتی درب های سالن با طرح های پیشنهادی تصویب شده در بخش پیشین منطبق است.
نقشه های اجرایی سالن کنفرانس
مرحله بعدی در طراحی سالن کنفرانس به تهیه نقشه های فاز دو طراحی معروف است. در این گام نقشه های معماری و دکوراسیون داخلی با جزییات کامل در مورد متریال مصرفی تهیه می گردند. همچنین تصاویر ( رندر*) های نهایی نیز تهیه می گردند. این تصاویر نشان دهنده شکل پایانی سالن پس از اجرا هستند. و در نهایت بعد از آماده شدن نقشه های نهایی پروژه وارد مرحله ساخت و اجرا می شود.
قیمت طراحی سالن کنفرانس
قیمت طراحی سالن کنفرانس بستگی به عوامل بسیاری دارد که مهمترین آنها میتواند متراژ سالن و سبک طراحی و متریال های مصرفی باشد. در نتیجه برای اطلاع دقیق از هزینه ها با شماره تماس بالای صفحه تماس بگیرید تا تیم مهندسی ساز شما را راهنمایی کنند و بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.