طراحی و اجرای نمای ساختمان : طراحی نمای ساختمان ( Facade Designe ) یکی از مهمترین ارکان معماری ساختمان می باشد. نمای ساختمان را می توان یکی از مهم ترین بخش های ساختمان دانست چرا که اولین ارتباط مخاطب با یک پروژه ساختمانی از طریق طراحی نمای ساختمان شکل می گیرد. طراحی و اجرای نمای ساختمان شما تاثیر بسزایی در تلقی و برداشت اشخاص از کیفیت و نحوه ساخت بنای شما دارد. هر چه در طراحی و اجرای نمای ساختمان خود جذاب و با کیفیت عمل کنید اثر به یاد ماندنی تری در ذهن بیننده آن تداعی می کند.
انواع طراحی نمای ساختمان
- طراحی نمای کلاسیک
- طراحی نمای مدرن
- طراحی نمای تلفیقی
توجه داشته باشید طراح نمای شما از هر نوعی که باشد می بایست به تایید شهرداری منطقه برسد. از اوایل سال ۱۳۹۴ تایید طراحی نما در شهرداری به زمان گرفتن جواز ساخت منتقل شد. و شما در همان ابتدا باید طرح مورد نظر خود را آماده و به شهرداری ارائه دهید. کمسیون نما تشکیل می شود و با توجه به ضوابط که رعایت اصول فرهنگی، اقلیمی، ایمنی جزئی از آنهاست طرح شما بررسی و در نهایت تایید می شود.
مشخصه های بارز نمای ساختمان
- چشم انداز و زیبایی خارق العاده برای پوسته بیرونی ساختمان ها
- سبب استفاده بهینه از انرژی و جلوگیری از اتلاف آن می شود
- سبب ایجاد یک لایه مستحکم در قسمت بیرونی ساختمان می شود که در نتیجه عامل مهمی برای بالا بردن عمر یک ساختمان تلقی می گردد.
- نوع معماری نمای ساختمان باید به گونه ای باشد که با ساختمان های همجوار و فضای شهری تناسب داشته و با نوع کاربری ساختمان و محل و هویت منطقه ای که در آن قرار گرفته است سازگاری داشته باشد.
- دوام و ماندگاری یکی از ویژگی های بارز نماست که هر کارفرما از معماران اجرا کننده این انتظار را دارد که نمای طراحی شده بتواند برای مدت طولانی مستحکم بوده و نیاز به تعمیر و صرف هزینه های اضافی نداشته باشد.
- نمای ساختمان باید طبق متدها و ترفندهای روز دنیا طراحی و پیاده سازی شود.
- اجرا و نصب نمای ساختمان باید روندی سریع داشته باشد تا از اتلاف هزینه برای اجرای پروژه های بزرگ جلوگیری نماید.
- یکی از مهمترین گزینه ها در اجرای نمای ساختمان ضد حریق بودن آن است که در حال حاضر اجرای نمای کامپوزیت و نمای ترموود از این خاصیت پیروی نموده و به عنوان متریال هایی تلقی می شوند که دچار حریق نمی شوند.
- به دلیل بالا بودن هزینه های تعمیر نمای ساختمان، اجرای نما باید بگونه ای باشد که کیفیت خود را از لحاظ رنگ و دوام برای مدت زمان طولانی بتواند حفظ نماید.
- استفاده از متریال های سنگین سبب تضعیف ساختمان و در نتیجه عدم مقاومت آن در برابر بلایای طبیعی همچون زلزله می شود و هزینه های ساخت را بالا می برد بنابراین در اجرای نمای ساختمان می بایست به سبکی نمای ساختمان اهمیت ویژه ای داده شود بر همین منوال نمای کامپوزیت یک نمای سبک و مقاوم و منعطف می باشد که این روزها مورد توجه و استفاده معماران واقع شده است.
- در اجرای نمای ساختمان می بایست نوع آب و هوای منطقه و ترکیبات کانی مدنظر واقع شود به عنوان مثال کانیهای مضر مثل کانیهای آهن در برابر آب و هوا اکسید شده و فرسودگی زودرس به بار می آورند.
طراحی نما کلاسیک
طراحی نما کلاسیک یا نمای ساختمان رومی همانطوری که از اسمش پیداست از سالهای قبل رواج داشته است. و آمیختگی این نوع نما با هنرهای معاصر ایران و روم باعث محبوبیت نمای کلاسیک شده است. هنرهای سنتی و ریشه دار اروپا مانند مجسمه سازی، پیکر تراشی، سنگ تراشی، منبت کاری و گچ بری نقوش به زیبایی دوچندان نمای کلاسیک کمک بسیاری کرده است.
طراحان با الهاماتی که از هنرهای یادشده میگیرند معمولاً نما را با ستون های بزرگ طراحی می کنند. این نوع نما به صورت خط های موازی و دارای هارمونی هندسی طراحی می شود. بدلیل استفاده از انواع سنگ های ساختمانی (سنگ تراورتن) که در رنگ ها و طرح های مختلف می باشد، دست طراح باز است تا بهترین و بروزترین طرح نمای کلاسیک را به شما ارائه دهد. یکی دیگر از خواص نمای رومی سیمانی که در مسکن مهر شاهد اجرای فراگیر آن بودیم، قابلیت رنگ پذیری این نوع نما است. شما می توانید از رنگ های قابل شستشو استفاده کنید که بدلیل ارزانی آن و قابل تغییر بودنش تنوع خاصی به نمای شما می دهد.
نمای سیمانی معمولاً در نمای پشتی ساختمان استفاده می شود. نمای اصلی با سنگ های ساختمانی که در عرض ۴۰ سانتی متر برش خورده اند تزیین می شود. استفاده از تاج و سرستون در نمای کلاسیک یکی دیگر از خاصیت های این نما است. که کاملاً سلیقه ای طراحی و اجرا می شود. شما می توانید هر طرحی را به عنوان تاج و سر ستون اجرا نمایید به شرطی که هماهنگی میان این عناصر و بدنه ی نما را در نظر بگیرید. نمای کلاسیک از استحکام زیادی برخوردار است. سالهای سال دوام نما را تضمین می کند و این بدلیل استفاده ار سنگ های ساختمانی است که از سنگ طبیعی برش خورده و آماده می شود.
طراحی نما مدرن
این نوع طراحی با توجه به آخرین دستاوردهای اجرایی در طراحی نما جای خود را باز کرده است. توجه به سبک جدیدی از طراحی که با متریال های مختلف و متنوعی انجام میگیرد، امروزه بیشتر در کانون توجه طراحی نما قرار دارد.
برای طراحی نما مدرن به نکات زیر توجه کنید:
در طراحی نما به شیوه مدرن نوع کاربری ساختمان شما بسیار مهم است. هرچند که توجه به طراحی نما اغلب سلیقه ای است. اگر ساختمان شما به منظور اداری و استفاده اداری طراحی شده است نمای کامپوزیت میتواند بسیار مفید واقع شود. و تاثیر بسیاری در دیده شدن ساختمان شما داشته باشد.
همچنین نمای شیشه در طراحی نما یا همان دیوار پرده ای یا Curtain wall میتواند ویژگی هایی که طراح به آنها دقت کرده است را نمایان کند. در طراحی با کامپوزیت شما میتوانید برجستگی ها و فرورفتگی های زیادی را در نما خلق کنید که به زیبایی دوچندان نما کمک شایانی می کند.
در طراحی نمای شیشه ای نیز بازتاب و شکست نور است که به زیبایی ساختمان و نمای شما کمک می کند. بنابراین دقت کنید کدام نما برای کدام کاربری از ساختمان مناسب تر است. توجه به موقعیت مکانی ساختمان نیز تاثیر بسیاری در انتخاب دقیق سبک طراحی نما دارد. اگر ملک شما در گذر خیابان واقع است. با ملکی دیگر که در کوچه ای با عرض کمتر قرار گرفته تفاوت دارد. معمولاً نمای اصلی ساختمان ویژه ساختمان های اداری که در گذر خیابان اصلی واقع شده است از نمای مدرن استفاده می کنند.
توجه به تابلو خور بودن نمای ساختمان اداری نیز بسیار اهمیت دارد. بنابراین قبل از اخذ جواز ساخت به این نکته دقت کنید. که کاربری ساختمان شما نقش مهمی در روند ساخت و طراحی نقشه ها و همچنین طراحی نما دارد.
طراحی نما تلفیقی
طراحی نما در ساختمان شما بیشتر به سلیقه شما مربوط می شود تا مباحث فنی. دانستن این نکته که کدام نوع از انواع طراحی نما به نزدیک شدن نمای شما کمک بیشتری می کند لازم است. داگر می خواهید نمایی داشته باشید که سالها برای شما دوام داشته باشد و در عین حال از زیبایی بصری خاصی برخوردار باشد صرف نظر از شرایط آب و هوایی به دنبال طراحی نما به صورت تلفیقی خواهید رفت. این نوع طراحی در ایران از اوایل سال ۱۹۹۸ میلادی آغاز شد. ولی از گذشته های دور در سبک معماری سنتی ایران بوده است. این نوع از طراحی علاوه بر باز گذاشتن دست طراح در اعمال سلیقه شخصی خود میتواند با تلفیق چند نوع متریال منظور های مختلفی را برای بیننده تشریح کند.
طراحی نما تلفیقی بیشتر در ساختمان های اداری و تجاری دیده شده است. جایی که نمای کامپوزیت را با نمای شیشه ترکیب کرده یا از سنگ و نمای کامپوزیت همزمان استفاده شده است. در این نوع طراحی تقریباً تمام متریال برای نما کاربرد دارد. وابسته به شرایط جغرافیایی محل اجرای نما میتواند از سنگ های ساختمانی، نماهای آجری، نمای شیشه ای، نمای کامپوزیت، نمای چوبی. و در واقع ترکیبی مناسب از همه ی این متریال ها استفاده کرد تا زیبایی و خلاقیت را یکجا پدیدار کرد.
معمولاً طراح نما آشنایی به سبک های زیبایی شناختی اسلامی و ایرانی دارد. فقط کافیست برداشت خود را از نمای آینده ساختمان خود به طراح ارائه دهید. تا بتواند به کمک نرم افزارهای ساخت سه بعدی نمای شما را آماده سازی کند و بعد از تایید نهایی از جانب شما وارد مرحله طراحی شود. به طراح نمای خود اعتماد کنید تا بتواند نمایی را طراحی کند که مطلوب شما باشد.
طراحی نما به صورت تلفیقی دارای موج هایی است که به زیبایی نمای ساختمان شما کمک میکند. البته می توانید نمای تلفیقی را به صورت ساده طراحی کنید و در بخش هایی از سطح نما از متریال هایی استفاده کنید. که جلوه بهتری را برای کاربری ساختمان شما در بر داشته باشد.
اصول طراحی نما
- در طراحی نمای ساختمان به شیوه مدرن نوع کاربری ساختمان شما بسیار مهم است. هرچند که توجه به طراحی اغلب سلیقه ای است. اگر ساختمان شما به منظور استفاده اداری طراحی شده است نمای کامپوزیت میتواند بسیار مفید واقع شود و تاثیر بسیاری در دیده شدن ساختمان شما داشته باشد.
- همچنین نمای شیشه ای در طراحی نما یا همان کرتین وال میتواند ویژگی هایی که طراح به آنها دقت کرده است را نمایان کند. در طراحی با کامپوزیت شما میتوانید برجستگی ها و فرورفتگی های زیادی را در نما خلق کنید که به زیبایی دوچندان نما کمک شایانی می کند.
- در طراحی نمای شیشه ای نیز بازتاب و شکست نور است که به زیبایی ساختمان و نمای شما کمک می کند. بنابراین دقت کنید کدام نما برای کدام کاربری از ساختمان مناسب تر است.
- توجه به موقعیت مکانی ساختمان نیز تاثیر بسیاری در انتخاب دقیق سبک طراحی نما دارد. اگر ملک شما در گذر خیابان واقع است. با ملکی دیگر که در کوچه ای با عرض کمتر قرار گرفته تفاوت دارد. معمولاً نمای اصلی ساختمان ویژه ساختمان های اداری که در گذر خیابان اصلی واقع شده است از نمای مدرن استفاده می کنند.
- توجه به تابلو خور بودن نمای ساختمان اداری نیز بسیار اهمیت دارد. بنابراین قبل از اخذ جواز ساخت به این نکته دقت کنید. که کاربری ساختمان شما نقش مهمی در روند ساخت و طراحی نقشه ها و همچنین طراحی نما دارد.
پارامترهای مورد توجه برای اجرای نمای ساختمان
- تطبیق نمای ساختمان با بافت شهری
- رعایت اصول معماری مرتبط با هر منطقه
- بهره گیری از الگوهای یک جامعه
- توجه به هزینه اجرای نما
انتخاب متریال مناسب در طراحی نما
انتخاب متریال در طراحی نما یکی از اصول کار است. هر متریالی برای نمای شما مناسب نیست و طراح نمی تواند از هر مصالح و متریالی استفاده نماید. شاید شما در ذهن خود علاقه مند به متریال خاصی باشید و طراحی نما را بر اساس متریال مورد نظر خود در نظر گرفته باشید ولی امکان اجرای طراح شما با متریال مورد نظر نباشد.
به عنوان مثال در اقلیم مرطوب و شهرهایی که در بیشتر روزهای سال بارانی هستند، انتخاب های شما در طراحی نما محدود می شود. شما نمیتوانید از چوب استفاده کنید زیرا خیلی به رطوبت حساس است. همینطور که به راحتی از سقف های شیروانی و آردواز استفاده می کنید.
یا سنگ ساختمانی را در طراحی نما بیشتر در نظر می گیرید. یکی از دلایلی که اکثر ویلاهای شمالی، از بلوک های سیمانی به عنوان زیر کار استفاده می کنند نیز همین امر است. بنبابراین دقت داشته باشید علاوه بر زیبایی تناسب متریال نیز در طراحی نما اصولی است و باید به آن توجه داشته باشید.
در شهرهایی مانند تهران و اصفهان خوشبختانه امکان استفاده از تمام متریال ها فراهم است. ولی در این شهرها باید به فاکتورهای فرهنگ، مذهب و ساختار نماهای شهری در طراحی نما دقت بیشتری داشت.
متریالهای موجود برای اجرای نمای ساختمان
- سنگ
- شیشه
- آجرنما
- نمای سرامیک
- نمای ساختمان رومی
- نمای چوبی (ترموود)
- چوب نما
- نمای سیمانی
- نمای کامپوزیت
روش های اجرای نمای ساختمان
نمای ساختمان با در نظر گرفتن مواد و مصالح به سه شیوه قابل اجراست :
اجرای نمای ساختمان با استفاده از ملات و سیمان
از این روش در گذشته بیشتر استفاده می شد، بهره گیری از این روش سبب ایجاد هم ترازی ساختمان و در نتیجه مستحکم شدن آن می شود این روش اجرایی توسط استادکار انجام می پذیرد.
اجرای نمای ساختمان با استفاده از چسب
درسالهای قبل برای تزیین نما با استفاده از متریالهایی همچون کاشی، سرامیک، آجرنما از ملات که ترکیبی از ماسه، سیمان و آب بود، استفاده می شد اما امروزه علاوه بر ریختن مقدار کمی دوغاب در پشت این متریال ها هنگام اجرا از چسب استفاده می شود. چسب می تواند حرکت ارتعاشی سرامیک، کاشی یا آجر را به حداقل برساند. روش اجرای نما با استفاده از چسب به گونه ای است که در ابتدا قبل از جای دادن مصالح بر روی دیوار پشت آن را تمیز کرده و به صورت یکدست با چسب می پوشانند و پس از اتمام کار بین درزها توسط ملاتی از سیمان سفید پوشانده می شود که این کار سبب مستحکم شدن نما و عدم ریزش آن می گردد.
اجرای نما با استفاده از متریالهای آماده که به نوعی نمای خشک محسوب می شود
این روش اجرایی از سوی معماران بسیار مورد توجه واقع شده است و با استفاده از ورق های کامپوزیت و یا چوب انجام می پذیرد که هر کدام تکنیک های پیاده سازی خاص خود را دارند از جمله مزایای نمای خشک می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- عایق صوتی و حرارتی
- سرعت در اجرای نصب و پیاده سازی
- سهولت نصب
- به راحتی قابل تعویض یا تعمیر می باشند
- هیچ گونه ضایعات اضافی با خود به همراه ندارند
قیمت طراحی و اجرای نمای ساختمان
قیمت طراحی و اجرای نمای ساختمان بر اساس متدهای اجرایی و متریال های متعدد کاملا متغیر می باشد و تماما بستگی به ابزارهای کاربردی، شکل، فرم و تزیینات مدنظر معماران دارد که به صورت متراژی یا به شکل پیمانکاری اجرا می شود. در نتیجه برای اطلاع دقیق از هزینه ها با شماره تماس بالای صفحه تماس حاصل کنید تا کارشناسان تیم مهندسی ساز شما را راهنمایی کنند.