طراحی روف گاردن در تهران
چالش ها برای سرگرم کننده کردن زندگی هستند و غلبه بر آن باعث معنادار شدن زندگی.
طراحی روف گاردن در تهران : امروزه با توجه به نیاز روزافزون به فضای سبز و کمبود فضا برای ایجاد فضای سبز در شهر های بزرگی مثل تهران، سازندگان و معماران به اجرای روف گاردن یا باغچه بر روی پشت بام روی آورده اند.
روف گاردن Roof Garden چیست؟ روف گاردن Roof garden یا فضای سبز روی پشت بام در کل به مکانی گفته میشود که فضای سبز بر روی سقف (چه پشت بام، چه حیاط و …) اجرا شده باشد و بستر کشت گیاه، در ارتفاعی بالاتر از سطح خاک زمین بر روی بستر مصنوعی شکل گرفته باشد؛ مانند کف لابی ساختمان که سقف پارکینگ را تشکیل میدهد، یا کف حیاطی که بر روی پارکینگ شکل گرفته و امکان کاشت گیاه بر روی خاک طبیعی زمین مهیا نباشد. روف گاردن میتواند از قرار دادن چند گلدان روی پشت بام آغاز و به اجرای باغ و فضاهای سبزی همچون پارک ختم گردد. انتخاب نوع طراحی روف گاردن بستگی به عوامل مختلفی همچون، سازه ساختمان، کاربری، ویژگی های اقلیمی و حتی سلیقه شما دارد! عوامل ذکر شده در روش های گوناگون اجرایی به نام های روف گاردن گسترده، روف گاردن متمرکز و روف گاردن پرتابل و مدولار خلاصه میشوند.
تعریف عامیانه روف گاردن: به زبان عامیانه روف گاردن گسترده شیوه ای است که در آن شما خواستار سطح گسترده سبز و به صورت واضح تر اجرای سطوح چمن کاری شده روی پشت بام هستید! در این روش بعد از اجرای ایزولاسیون و زیرسازی مناسب پشت بام و تعبیه خروجی آب، سطح بام جهت کاشت چمن آماده می باشد. اما در روش متمرکز میتوانید درختان و بوته های زیبا و سرزنده نیز به پشت بام اضافه کنید. چرا که در این روش عمق کاشت بیشتری در اختیار شماست و اجرای باغچه ها به روش سنتی این امکان را در اختیار شما قرار میدهد.
روف گاردن و تاریخچه آن
با مطالعه کتب تاریخی در می یابیم مشخصاً این ایرانی ها بوده اند که حدود 2500 سال پیش اول بار ایده بامهای سبز را مطرح کردند. و بر روی بام زیگورات ها آن را بکار گرفته اند. و تا حدود ششصد سال قبل از میلاد مسیح در باغ های بابل هم توسط مردم آن زمان با مصالح موجود ساخته می شده است. در اروپا نیز با اینکه از تاریخ دقیق شروع ساخت و نحوه تشکیل آن اطلاعات کافی در دست نیست. اما قرنها پیش در اروپای غربی مردم اقدام به ساخت تراس های سبز و کاشت گیاهان بر روی بامهای خود می کردند. از جمله کشورهای پیشرو در آن زمان می توان به فرانسه و آلمان اشاره کرد. در آن زمان یک آلمانی با استفاده از گل ها و گیاهان تراس منزل خود را سبز کرد. و بدین ترتیب تا سال 1875 ساخت این تراس ها و بام ها در این کشور ها توسعه یافته و علاقه مندان زیادی پیدا کرد. از جمله نمونه های قدیمی دیگر می توان به ویلایی در شهر پمپی در ایتالیای امروز اشاره کرد. که توسط رومیان ساخته شده و Villa of the mysteries نام داشته است. ناصر خسرو شاعر ایرانی نیز در اشعار و نوشته های خود به باغ هایی در مصر اشاره داشته که گیاهانی در طبقه های بالایی آن کاشته شده و توسط چاه هایی که در کنار این ساختمان ها تعبیه می شده آب را به قسمت های بالایی بنا منتقل و گیاهان آن طبقات را آبیاری می کردند. در یک تحقیق آماری مشخص گردید که حدود 10 درصد از بام های کشور آلمان تبدیل به بام سبز شده است. مردم به مرور زمان به این موضوع پی برده اند که اقدام به سبز کردن بام یا تراس منزل آنها دارای چه مزایایی می باشد. از آن جمله مزایای بام سبز میتوان به سرسبزی و طراوت محیط، کاهش آلودگی های زیست محیطی و نزدیکی به طبیعت اشاره کرد. دو تن از طبیعت گرایان در ایجاد بام های سبز در قرن بیستم لوکوربوزیه و رایت از پیشگامان در این حوزه بودند. نمونه های موفقی را در زمینه بام های سبز ایجاد کرده اند. البته ایجاد باغ ها و باغچه های سبز روی بامها شیوه جدیدی نیست و از قدیم (همان طور که قبلاً ذکر شد) مرسوم بوده است. اما از قرن بیستم گسترش بیشتری پیدا کرده و با توجه به گذر زمان و دسترسی به امکانات بیشتر مدرن تر و کامل تر شده است. با توجه به معضلاتی چون آلودگی هوا، ترافیک، شلوغی، ساخت و سازهای غیر اصولی و کمبود سرانه فضاهای سبز شهری که دست به گریبان شهرهای بزرگ شده است. پرداختن به این فناوری می تواند بیشترین و بزرگترین تحولات و دستاوردهای زیست محیطی را برای کاهش این معضلات در شهرهای بزرگ به همراه داشته باشد.
طراحی روف گاردن: امروزه رشد عمودی شهرها و صنعتی شدن آن و دشواری دسترسی به فضای باز و محیط های طبیعی انسان را بر آن داشته تا به فضاهای حداقلی در محل زندگی خود مانند حیاط، بام و غیره توجه ویژه ای نشان دهد. در طراحی روف گاردن و ساخت بام باغ ها المان های مختلفی چون انواع آبنما، آلاچیق و پرگولا، گلدان های پرتابل یا ثابت با فضای سبز مناسب، چمن های طبیعی و مصنوعی، نیمکت با چوب های اشباع، باربیکیو آشپزخانه های صحرایی و گاهی حتی بنا به سفارش جکوزی، استخر های فایبر گلاس و محل هایی جهت آفتاب گرفتن، مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین جهت نگهداری از این پشت بامهای سبز سیستم های آبیاری مکانیزه، سیستم های گرمایشی محوطه فضای سبز در زمستان و بسیاری تمهیدات دیگر حائز اهمیت است.
روف گاردن در تهران: امروزه دلایل مختلفی از جمله افزایش جمعیت، آلودگی شهرها، کمبود فضاهای طبیعی شهری نیاز انسان را به فضاهای طبیعی و محیط زیست پاک پیش از پیش افزایش داده است. متاسفانه فضای شهری در قرن بیستم در اکثر کشورها متاثر از اقتصاد، سیاست، نظام سرمایه داری، جهانی شدن و دخالت بورس در زمین و مستغلات به منظور سود دهی بیشتر می باشد. این عوامل همگی از دلایل قربانی شدن فضای طبیعی زندگی و محیط زیست انسانها و نابودی بناها و محیط طبیعی شهری شده است. در تهران نیز عواملی چون رانت، تراکم فروشی بی رویه، زمین خواری و قیمت بالای زمین، تخریب اماکن طبیعی مثل پارک ها، جنگل های طبیعی و مصنوعی به جهت ساخت و ساز مراکز مسکونی و تجاری به دنبال داشته است. از این رو تصویب قوانینی در جهت ایجاد فضای سبز حداقلی یا اجرای روف گاردن برای مالکین اماکن مسکونی و تجاری در اولویت قرار گرفته است. از اینرو در تهران نیز جهت توسعه پایدار محیط طبیعی و محیط زیست پایدار شهر دارای اهمیت می باشد.
اجرای روف گاردن در تهران: روف گاردن در تمام خانه ها و در تمام مناطق شهری قابل اجرا نیست. در حال حاضر اکثر خانه های احداث شده در مناطق شمال پایتخت نظیر ولنجک، فرمانیه، قیطریه، کامرانیه، اقدسیه، نیاوران و مناطق دیگر مانند سعادت آباد و شهرک غرب قابلیت تجهیز و اجرای گرین روف را دارند.
رستوران های روف گاردن تهران
امروزه در بسیاری از اماکن عمومی نظیر مراکز خرید، رستوران ها و کافه ها از روف گاردن استفاده شده است تا علاوه بر کاهش دما، سروصدا و آلودگی، افراد بتوانند در این مکان های لحظات خوشی را با خانواده و دوستان خود بگذرانند. مانند:
*روف گاردن ارگ تجریش که یکی از رستوران های روف گاردن زیبای تهران در مرکز تجاری ارگ بوده که در میدان تجریش تهران قرار گرفته است. کفپوش چوبی که در این روف گاردن رستوران به کار رفته است جلوه زیبایی به آن بخشیده است. در باغچه این روف گاردن، انواع مختلفی از گیاهان و درختچه ها به طور هوشمندانه ای قرار گرفته است که بر زیبایی فضا افزوده است.
*رستوران روف تاپ گریل: این رستوران که چشم اندازی عالی دارد فضایی خوب برای سرو انواع غذاهای گریل شده مانند ماهی، استیک، برگر و … است. یکی از بهترین زمان هایی که می توانید به این رستوران روف گاردن در تهران بروید، در فصل تابستان و برای وعده شام است که بهتر است در محیط روف گاردن روباز آن نشسته و از منظره و هوا لذت ببرید. البته ناگفته نماند که این رستوران منوی کافه ای قوی نیز دارد، برای مثال قهوه های آن باکیفیت و خوب هستند.
مزایای روف گاردن چیست؟
از جمله مزایای روف گاردن می توان به مواردی چون بازدهی اکولوژیک و ایجاد مطلوبیت در منظر شهری، افزایش راندمان انرژی، توسعه پایدار در این زمینه، محیط زیست پایدار، افزایش کیفیت بصری، زیباسازی مناطق شهری، کاهش آلودگی هوا، کاهش بار گرمایش و سرمایش، حفاظت از فاضلاب، تعدیل دمای ساختمان، تصفیه هوا و بهبود تبادل هوا بین مناطق با تراکم ساختمانی زیاد و فضاهای آزاد بین آنها و تنوع در طراحی اشاره کرد. بام سبز یا بام باغ ها در مقیاس بزرگ می توانند بر آب و هوا و محیط زیست منطقه تاثیر بسیار مطلوب ببخشند.به طوریکه ایالت متحده آمریکا طی یک طرح جامع شهری در تولید بام باغ ها در شهر نیویورک اقدام به کاشت گیاهان و ایجاد سلول های خورشیدی در بخش بزرگی از این شهر کرده است . برآورد اولیه محققان آمریکایی در پایان این طرح ، کاهش 26 درصدی انرژی در حوزه ایجاد شده می باشد.این پشت بام سبز کاهش چشمگیری در دمای ساختمان در فصل تابستان را ایفا می کنند چرا که نور جذب شده توسط گیاهان صرف عمل فتوسنتز شده و نور کمتری به مصالح سنگی و قیری کف بام می رسد. همچنین در فصل زمستان به شکل یک عایق طبیعی مانع به هدر رفتن دمای ساختمان از پشت بام می شود.
*** روف گاردن با توجه به مشخصات فنی خانه ها باید مورد اجرا و احداث قرار گیرد. وزن آن از جمله مسائل پراهمیتی است که جهت اجرا باید به آن توجه جدی نمود. علاوه بر این موضوع، باید نوع پوشش گیاهی مورد استفاده در آن را نسبت به شهر اجرایی مدنظر قرار داد.***