نمای بتن خشک

0
1086
نمای بتن خشک

نمای بتن خشک : بتن (به فرانسوی: Béton)، از ریشه لاتین (به لاتین: Bitume)، به هر ماده یا ترکیبی که از یک ماده چسبنده با خاصیت سیمانی شدن تشکیل شده باشد گفته می‌شود. بتن ممکن است از انواع مختلف سیمان و نیز پوزولان‌ها، سرباره کوره‌ ها، مواد مضاف، گوگرد، مواد افزودنی، پلیمرها، الیاف و غیره تهیه شود. همچنین در نحوه ساخت آن ممکن است حرارت، بخار آب، اتوکلاو، خلأ، فشارهای هیدرولیکی و متراکم کننده‌ های مختلف استفاده شود.

با توجه به گسترش و پیشرفت علم و پیدایش تکنولوژی‌ های فراوان در قرن اخیر، شناخت بتن و خواص آن نیز توسعه قابل ملاحظه‌ای داشته‌، به نحوی که امروزه شاهد کاربرد انواع مختلف بتن با مصالح مختلف هستیم که هر یک خواص و کاربری مخصوص به خود را داراست. در حال حاضر انواع مختلفی از سیمانها که شامل پوزولانها، سولفورها، پلیمرها، الیافهای مختلف و افزودنیهای متفاوتی هستند، تولید می‌شوند.

بتن از پر کاربردترین مصالح ساختمانی است. ویژگی اصلی بتن ارزان بودن و در دسترس بودن مواد اولیه آن است. همچنین می‌توان خاطر نشان کرد که تولید انواع بتن با استفاده از حرارت، بخار، اتوکلاو، تخلیه هوا، فشار هیدرولیکی ویبره و قالب انجام می‌گیرد.

مواد تشکیل دهنده بتن

سنگدانه‌ ها در بتن تقریباً سه چهارم حجم آنرا تشکیل می‌دهند و ملات سیمان و آب یک چهارم برمبنای حجم، سنگدانه‌ های مورد استفاده در بتن را به سه دسته تقسیم می‌ کنند.

  • سنگدانه‌ ها با حجم کم (سبک دانه) که در تولید بتن سبک مورد استفاده قرار می‌گیرند. مانند پامیس، توف، دیاتومیت، رس، شیل و غیره
  • سنگدانه‌ های با حجم بالا (سنگین دانه) برای ساخت بتن سنگین نظیر سرپانتی، مگنتیت، فولاد، آهن، باریت و لیمونیت
  • سنگدانه‌ های با حجم و وزن معمولی که در ساخت مخلوط بتن معمولی کاربرد دارند.
نمای بتن خشک
نمای بتن خشک

بتن خشک

مواد اولیه این نوع از بتن در کارخانه ترکیب می‌شود سپس به صورت خشک (سیلو، بونکر، پاکت) به محل کارگاه ساختمانی حمل می گردد. مزیت این نوع بتن این است که به اندازه نیاز در کارگاه ساختمانی تولید می گردد. علاوه بر آن ترکیبات مواد اولیه آن منطبق بر تمام استانداردهاست و مهمتر از همه آنکه زمان تولید بتن تا مصرف بسیار کاهش می یابد که این خود در کیفیت بتن بسیار مؤثر خواهد بود. بتن خشک از خانواده محصولات ملات خشک است.

تولید بتن خشک

ملات خشک که در زبان انگلیسی اغلب با نام های Dry Mix، Ready Mix Mortar،Dry Mortar از آن یاد می شود از ترکیب سه ماده اصلی یعنی سیمان، سنگدانه ها و مواد افزودنی شیمیایی تهیه می شود. نسبت ترکیب و نوع مواد یاد شده براساس تولید محصولات مختلف ملات خشک متفاوت است. محصولات ملات خشک در محل کارخانه پیمانه و مخلوط شده و به صورت خشک، به صورت پاکت و یا فله به محل کارگاه ساختمانی حمل می شوند و در آنجا به نسبت مشخصی با آب مخلوط گشته و قابل استفاده می شوند، ملات های خشک انواع گوناگونی دارند و کاملا برتر از انواع سنتی هستند.

نمای بتن خشک
نمای بتن خشک

در محصولات ملات خشک از آنجا که این محصولات در کارخانه تولید می شوند انواع نظارت ها روی آنها صورت می گیرد و کیفیت مواد اولیه و میزان اخطلاط مواد اولیه گوناگون و … به صورت دقیقی صورت می گیرد، در نتیجه محصول نهایی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود. در روش سنتی علاوه بر آنکه ترکیب مواد اولیه با نسبت های صحیحی صورت نمی گیرد و موجب کاهش کیفیت ملات می گردد، این مسئله در سطح کلان به دلیل کاهش عمر بنا موجب حیف و میل منابع ملی و تخریب محیط زیست به دلیل ورود نخاله ساختمانی به آن می گردد. از سویی دیگر اختطلاط های سنتی برای ساخت ملات موجب هدر رفتن مواد اولیه نیز می شود به طوری که میزان اتلاف سیمان در کشور ایران را سالیانه بیش از ۹ میلیون تن تخمین می زنند.

مواد اولیه بتن خشک در کارخانه ترکیب می‌شود سپس به صورت خشک (سیلو، بونکر، پاکت) به محل کارگاه ساختمانی حمل می گردد. مزیت این نوع بتن این است که به اندازه نیاز در کارگاه ساختمانی تولید می گردد. علاوه بر آن ترکیبات مواد اولیه آن منطبق بر تمام استانداردهاست و مهمتر از همه آنکه زمان تولید بتن تا مصرف بسیار کاهش می یابد که این خود در کیفیت بتن بسیار مؤثر خواهد بود. بتن خشک از خانواده محصولات ملات خشک است.

مهمترین دستاوردهای بتن خشک

  • حذف واکنش سیمان با آب با حذف آب از اختلاط
  • حذف گیرش بتن در طول مسیر حمل با حذف آب
  • کنترل کیفیت تضمینی در واحد کنترل کیفیت کارخانه

نمای بتن خشک چیست؟

به طور کلی نمای خشک به نماهایی گفته می شود که ملات در آن کاربردی ندارد و در واقع نما بتنی که صورت نمای خشک اجرا شود نمای بتن خشک است. امروزه استفاده کردن از نمای خشک به دلیل مزایایی که دارد نسبت به دیگر نماهای موجود در بازار از اولویت بیشتری برخوردار است. افراد بسیاری از آن استفاده می کنند تا ساختمان خود را شیک تر و مدرن تر سازند. به همین دلیل است که توجه کردن به این نما امری اجتناب ناپذیر بوده و افراد بسیاری بر روی آن تمرکز دارند.

نمای بتن خشک
نمای بتن خشک

مزایای نمای بتن خشک

یکی از عمده ترین مشکلات سازه ها بخصوص در هنگام زلزله ستونهای بتنی است که فاقد کیفیت مطلوب بوده که عمدتاً و به صورت دستی بتن ریزی انجام گرفته است، این طرح (بتن خشک) با تضمین کیفیت مقاومت بتن در بسته بندی های خشک آماده، مشکل مذکور را کاملاً برطرف می نماید.

  • طرح اختلاط دقیق بتن بسته بندی باعث قابل مصرف شدن در کلیه پروژه های داخلی و خارجی (صادرات محصولات) و همچنین نقاط روستایی دور از دسترس، صرف نظر از فاصله تا محل تولید می گردد.
  • امکان تولید بتن های خاص با کاربردهای متنوع به صورت خشک بسته بندی شده و با اطمینان کامل از کیفیت نهایی میسر می گردد.
  • با توجه به حذف وزن آب در اختلاط بتن آماده، لذا حمل و نقل آن هزینه کمتری خواهد داشت.
  • عدم دخالت مصرف کننده در طرح اختلاط بتن و اطمینان از کیفیت محصول نهایی یکی دیگر از موارد دارای اهمیت است.
  • مقاومت سازه ای با توجه به کنترل های متعدد در کارخانه قابل تضمین خواهد بود.
  • کاربری ساده و تنها اضافه کردن آب به محصول طبق دستورالعمل از دیگر مزایای این طرح می باشد.
  • افزایش مقاومت و کیفیت بتن با حذف فاصله حمل بتن آماده تا محل مصرف حاصل می گردد.
  • کاهش هزینه حمل و نقل با حذف تراک میکسر میسر می گردد.
  • جلوگیری از پرت بتن در تخمین بتن آخر کار، از دیگر مزایای این طرح است.
  • این طرح می تواند به منظور صنعتی سازی هر چه بیشتر فرایند ساخت و ساز بخصوص در نواحی روستایی بکارگیری شود.
  • این طرح می تواند به منظور صنعتی سازی در استفاده از مصالح نوین از قبیل بتن سبک سازه ای بکارگیری
نمای بتن خشک
نمای بتن خشک

 روش های اجرای نمای بتن خشک

یکی دیگر از انواع بتن ها که در نما بتنی استفاده می شود بتن اکسپوز است. در روش نصب بتن اکسپوز در اجرای نمای بتن خشک شیوه‌های زیر پرکاربردتر هستند:

  • نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و یراق آلات نصب (نبشی و پیچ)
  • نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و پیچ کردن تایل به زیرسازی
  • نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و چسب مگااستون
  • نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و چسب مگااستون
  • نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی (دیوار نازک کاری شده ، آجری یا بتنی ) و پیچ
  • نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی (دیوار نازک کاری شده با هر متریالی ) و چسب کاشی

در ادامه هریک از این روش‌ها را مرور می‌کنیم.

1-2: نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و یراق آلات نصب (نبشی و پیچ)

در این روش از دو ردیف پروفیل فلزی عمودی و افقی استفاده می‌شود که پروفیل‌ های عمودی بستگی به شاپ انجام شده با فاصله 80CM تا 120CM نصب می‌شوند و پروفیل‌های افقی براساس جاگذاری یراق پشت تایل بتن اکسپوز، روی پروفیل‌ های عمودی نصب و جوش می‌شوند. در این روش پشت تایل بتن اکسپوز در هنگام تولید یک پلیت 10*10 که روی آن یک مهره متصل شده است کار گذاشته می‌شود. فاصله آکس به آکس قوطی‌های افقی باید با فاصله آکس به آکس مهره‌ های پشت تایل بتن اکسپوز یکسان باشد. برای اتصال تایل بتن اکسپوز به قوطی‌ های افقی از یک یراق نبشی و پیچ استفاده می‌شود که دارای یک شیار لوبیایی برای تنظیم اندازه است، نبشی از یک طرف توسط پیچ به مهره پشت بتن اکسپوز اتصال پیدا می‌کند و طرف دیگر آن روی قوطی افقی می‌ نشیند و به قوطی جوش می‌ شود. این سیستم نصب بسیار دقیق و تمیز است و از محدودیت‌ های آن می‌توان به جلو آمدگی حدود 15CM نمای تایل بتن اکسپوز نسبت به دیوار اصلی اشاره کرد.

نمای بتن خشک
نمای بتن خشک

2-2: نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و پیچ کردن تایل به زیرسازی

در این سیستم بهتر است از نوعی تایل‌ های بتن اکسپوز استفاده شود که حفره بولت در نمای آنها کار گذاشته شده است، که ابتدا قوطی‌ های عمودی در راستای حفره‌های بولت روی دیوار اصلی بوسیله رول بولت یا بیس پلیت و جوش متصل می‌شوند، سپس تایل‌های بتن اکسپوز بوسیله چهار عدد پیچ سرمته و واشر به قوطی‌ ها پیچ می‌شوند. این روش بسیار تمیز و دقیق و دارای سرعت اجرای بالایی است و در این نوع اجرا پیچ‌ ها در نمای بتن اکسپوز مشخص است که در صورت عدم تمایل به دیده شدن پیچ‌ ها روی کار می‌توان با ملات بندکشی مخصوص و نمای پیچ‌ ها را روی کار محو کرد.

3-2: نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و چسب مگااستون

این روش درست مثل روش 2-2 می‌ باشد و قوطی‌ها به همان صورت عمودی کشیده می‌شود که بسته به طول تایل بتن اکسپوز هر تایل بتن اکسپوز نیاز به 2 یا 3 قوطی عمودی دارد و ضمنا نیازی نیست که تایل بتن اکسپوز دارای حفره بولت باشد. برای نصب تایل بتن اکسپوز در این روش پشت تایل بتن اکسپوز را شکاف‌هایی موربی به عمق حدود 1.5cm به شکل علامت # ایجاد می‌ کنند و چسب دو جزیی مگا استون را به خوبی مخلوط می‌کنند و روی قسمت شکاف خورده در 5 یا 6 قسمت از تایل بتن اکسپوز با کاردک می‌مالند، سپس قسمتی از شاسی آهنی را که چسب قرار است روی آن قرار گیرد را ساب می‌زنند و تایل را روی شاسی می‌چسبانند. این سیستم را در دمای هوای سرد کمتر از 5 درجه نمی‌توان انجام داد.

نمای بتن خشک
نمای بتن خشک

4-2: نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی فلزی و چسب مگااستون

در این روش مانند روش 2-2 بهتر است نوعی از تایل بتن اکسپوز استفاده شود که دارای حفره بولت است. ابتدا دیوار را با یک لایه پرایمر پوشش می‌دهیم و سپس چسب کاشی BK2F شیمی ساختمان را پشت تایل در 5 یا 6 نقطه می‌مالیم و و به دیوار می‌چسبانیم. سپس تایل بتن اکسپوز را از محل‌هایی که حفره بولت وجود دارد با پیچ  و رولپلاک به دیوار فیکس می‌کنیم. بعد از گذشت دو روز از نصب می‌توان پیچ و رولپلاک ها را باز کرد.

5-2: نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی (دیوار نازک کاری شده، آجری یا بتنی ) و پیچ

این روش مانند همان روش 2-4 است، با این تفاوت که دیوار زیرکار باید بسیار صاف و شاقولی باشد به طوری که نیاز به رگلاژ کردن تایل بتن اکسپوز نباشد و با چسباندن تایل بتن اکسپوز به دیوار سطح اجرا شده دارای صافی و شاقولی قابل قبولی باشد و سپس با پیچ و رولپلاک تایل بتن اکسپوز را از محل حفره‌های بولت به دیوار زیرسازی پیچ کرد.

نصب تایل بتن اکسپوز با استفاده از زیرسازی (دیوار نازک کاری شده با هر متریالی ) و چسب کاشی

این روش در مواقعی استفاده می‌شود که دیوار زیرسازی دارای قابلیت پیچ و رولپلاک شدن نباشد مثلا وقتی زیرکار سفال یا کناف باشد که می‌توان تایل بتن اکسپوز را  با چسب به زیرسازی چسباند. سرعت نصب در این روش پایین است.

قیمت نمای بتن خشک

قیمت نمای بتن خشک باتوجه به طرح، ابعاد و روش نصب متفاوت می باشد. بنابراین برای اطلاع دقیق از هزینه ها با شماره تماس بالای صفحه تماس حاصل کنید تا کارشناسان تیم مهندسی ساز شما را راهنمایی کنند.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید