نمای مدرن در تهران
برای شکست هایتان زیاد ناراحت نشوید، برای فرصت هایی که بدون امتحان کردنشان از دست میدادید ناراحت باشید.
نمای مدرن در تهران :مشخصه اصلی طراحی این روزهای نما در ایران را شاید بتوان در هندسه ای مدرن، متریال های به روز و استفاده از عناصر هندسی ترکیبی خلاصه کرد، فرم های متقارن و احجام خشک همیشگی جای خود را به طرح هایی جسورانه تر و ترکیب های مینیمال و در عین حال متفاوت از بافت های قدیمی شهر داده اند. نمای ساختمان را می توان عنصری موثر بر کل مجموعه شهری و حتی خیابان ها و چشم انداز اطراف دانست، خلاقیت در طراحی این بخش از ساختمان می تواند افراد رهگذر را به تفکر و حدس زدن درباره فضای داخلی ساختمان تشویق کند یا ایده و حتی فرهنگی جدید را گسترش دهد، این فرهنگ می تواند در قالب ویژگی استفاده از مصالح بومی معماری ایرانی یا بهره گیری از گیاهان سبز در طراحی نما و ترویج زیباسازی فضاهای شهری نمود داشته باشد.
نمای مدرن در ایران
امروزه طراحی مدرن نما امری ضروری و عادی می باشد. قاعدتاً وقتی نمای خارجی ساختمان مسکونی و تجاری، دارای طراحی زیبا باشد نقش پررنگ تری در ساختمان سازی خواهد داشت و تاثیرات مثبتی بر ساکنین ساختمان دارد. در طراحی مدرن نما فرم های متنوع و به هم ریختگی نما را داریم که البته در ایران با توجه به ضوابط و شرایطی که شهرداری تدوین نموده است از به هم ریختگی بیش از حد نما ممانعت می کند و هم اکنون در ایران از نما کلاسیک و نما رومی برای ظاهر و نمای ساختمان استفاده می شود. در طراحی نمای مدرن می توان از نورپردازی استفاده کرد تا نمای ساختمان جلوه زیبایی داشته باشد و اگر در این نورپردازی از طیف نور های گوناگون استفاده کنید، چشم نوازتر خواهد شد. طراحی نمای مدرن در تهران نیز بیشتر از سبک های ساده و کمتر پیچیده استفاده می شود. در طراحی این سبک از نما که از اشکال عجیب و غریب استفاده می شود شهرداری تهران ضوابط و قوانین خاص خود را دارد.
متریال ها در طراحی نما مدرن: برای اینکه بتوانید یک نمای مدرن را طراحی نمایید نیاز به شناخت متریال ها و کاربرد هر کدام از آنها در فضاهای مختلف دارید. طراحی نما مدرن بر خلاف سبک کلاسیک می تواند از متریال های متعددی در درون خود بهره ببرد. سنگ های ساختمانی که عمدتاً تراورتن هستند یکی از متریال های اصلی برای نماهای مدرن به شمار می روند. طراح می تواند با سنگ های مختلف تراورتن هماهنگی و تناسب در طراحی نما مدرن را ایجاد کند. به عنوان مثال می توان بخش سمت چپ نما را با سنگ های سفید یا نقره ای تراورتن کار کرد و بخش های سمت راست را با سنگ های تراورتن موج دار با همان رنگ ها. بنابراین سنگ تراورتن جایگاه ویژه ای در طراحی نما مدرن دارد. چوب های ترموود نیز با توجه به انتقال حس خوب نوستالژی که دارند و برانگیختگی حس طبیعی که به مخاطب می دهند می توانند بسیار مفید واقع شوند. سبک نمای مدرن در تهران در قسمت ها و مناطق مختلف درصد استفاده از چوب در این نما متفاوت است. در برخی مناطق اجازه استفاده از این متریال داده نمی شود و در بعضی مناطق دیگر شما می توانید تا ۶٠ درصد هم از چوب ترموود استفاده نمایید. چوب های ترموود در رنگ های و طرح های مختلف ساخته می شوند که در ایجاد نظم بصری نما اهمیت دارند. استفاده از چوب های تلفیقی در نماهای مدرن بسیار دیده شده است. آجرها نیز از متریال های اصلی در طراحی نما مدرن هستند. آجرها می توانند به تنهایی خالق زیبایی در نماهای مدرن باشند. آنها با رنگ های متفاوت و اندازه های گوناگونی که دارند دست طراحان را برای جایگذاری در طرح بسیار باز گذاشته اند. امروزه آجرهای نما تماماً نسوز هستند و می توانند متریال مناسبی برای پوشش فضاهای اصلی طراحی نما مدرن باشند.
ترکیب متریال ها در طراحی نما مدرن: برای رسیدن به طرحی که بتوان آن را طراحی نما مدرن نامید نیازمند ترکیب و تلفیق متریال های مختلف هستیم. علاوه بر متریال هایی که نام برده شد، فلز و ورق های کامپوزیت نیز در طراحی نما مدرن کاربرد دارند. این ترکیب و تلفیق متریال ها بیشتر بستگی به کاربری ساختمان شما دارد. ساختمان های مسکونی از متریال های سنگ و چوب، یا سنگ و آجر بهره می برند. در نماهای اداری استفاده از ورق های کامپوزیت و آجر و سنگ بیشتر دیده شده است. در نماهای تجاری چوب ها و فلزات و ورق های کامپوزیت مورد استفاده بیشتری دارند. بنابراین طراح با توجه به کاربری ساختمان شما و همچنین منطقه ای که ملک شما در آن واقع شده است نسبت به جایگذاری متریال ها اقدام می کند.
ویژگی های نمای ساختمان مدرن
۱- نمای مدرن خواهان سادگی و معقول گرایی است .
۲- عدم استفاده از جزئیات پیچیده در طراحی نمای ساختمان .
۳- در طراحی نمای مدرن بیشتر از خطوط عمودی و افقی استفاده می شود .
۴- استفاده از مصالح و تکنولوژی های نوین صنعت ساختمان .
۵- ایجاد عمق و فضاسازی در طراحی نما .
اصول طراحی نمای مدرن
از آنجا که نمای یک ساختمان اولین چیزی هست که در معرض دید قرار دارد استاندارد سازی و طراحی مناسب آن اهمیت زیادی دارد. ما هر روزه در محیط شهری انواع ساختمان ها بزرگ و کوچک را مشاهده می کنیم که در طراحی نمای آن از اصول مهندسی پیشرفته بهره گرفته می شود. مهم ترین مسئله در طراحی نمای یک ساختمان متناسب بودن نوع طراحی مورد نظر با اصول مهندسی شهرسازی می باشد. زیبایی در کنار کارایی از دیگر اصولی است که هر مهندس و معمار ساختمان در طراحی نمای ساختمان مد نظر قرار می دهد.
۱- اجتناب از شلوغی بیش از اندازه در طراحی نمای مدرن
در بین اصول و قواعد طراحی نما می توان به بهره گیری از طرح های ساده و در عین حال جذاب اشاره کرد. استفاده گسترده از طراحی های متنوع سبب شلوغی بیش از اندازه نمای ساختمان شده و علیرغم کار زیاد زیبایی ساختمان به چشم نمی آید. در طراحی نمای یک ساختمان به شکل مدرن از طرح های یکدست و هماهنگ استفاده می شود که در عین سادگی دچار پیچیدگی های مهندسی می باشد. نمای مدرن ساختمان به گونه ای طراحی می شود که ذهنیت بیننده جذب نحوه پیاده سازی طرح شده و به دنبال کشف پیچیدگی آن است. البته در ایران مجوز ساخت ساختمان های مدرن پیچیده داده نمی شود. حتی طراحی های نمای مدرن در تهران پایتخت نیز از سبک های پیچیده استفاده نمی شود.
۲- قابلیت اجرای طرح: یک مهندس و طراح ساختمان می تواند از قدرت خلاقیت خود بهره گرفته و طرح های مدرن و مختلفی را جهت نمای ساختمان عرضه نماید. اما باید در نظر داشت که یک طراحی نمای مدرن باید قابلیت اجرا و پیاده سازی داشته باشد. با تسلط بر مباحث مهندسی و اجرایی ساختمان مهندسین باید نمایی را طراحی کنند که بتوان آن را به صورت عملی پیاده سازی و اجرا کرد.
۳- استفاده از متریال مناسب در طراحی نمای مدرن: در طراحی نمای مدرن یک ساختمان باید موارد مختلفی را در نظر داشت که از آن جمله توجه به متریال مورد استفاده برای ساخت و ساز می باشد. در حال حاضر در طراحی نمای ساختمان ها بسته به نوع کارایی از متریال و مصالح مناسب بهره گرفته می شود. نوع مواد و مصالح مد نظر برای ساخت نمای یک ساختمان تاثیر قابل ملاحظه ای در نحوه طراحی نمای آن دارد.
۴- بهره گیری از آجر در طراحی نمای مدرن: آجر از گذشته تا به حال جزء پر مصرف ترین مصالح و متریال مورد استفاده برای نمای ساختمان محسوب می شود. جهت استفاده از انواع آجر در طراحی نمای مدرن یک ساختمان باید از روش ها و ایده های خلاقانه بهره گرفت. از موارد مهم در طراحی نمای یک ساختمان توسط آجر توجه به کیفیت مصالح و عمر مفید آن می باشد. از این رو در طراحی نمای ساختمان از انواع آجر های نسوز با طراحی زیبا و عمر مفید بالا استفاده می شود.
۵- طراحی نمای مدرن با کمک انواع سنگ نما: از دیگر مصالح متداول و کاربردی در طراحی نمای یک ساختمان به روش مدرن انواع مختلف سنگ نما می باشد که طیف گسترده ای را شامل می شود. در بین پر مصرف ترین سنگ های نمای ساختمانی می توان به سنگ تراورتن، مرمریت، گرانیت و سنگ های مصنوعی اشاره کرد. از مزایای بهره گیری از متریال سنگ در طراحی نما امکان پیاده سازی طرح های متنوع و منحصر به فرد می باشد که به زیباتر شدن نمای ساختمان منجر خواهد شد.
۶- طراحی نمای مدرن با بهره گیری از بهترین چوب: انواع چوب با کیفیت عالی از جمله مصالح مورد استفاده در طراحی مدرن نمای ساختمان مخصوصا ساختمان های مسکونی می باشد. از آنجا که استفاده از چوب به تنهایی جهت نمای ساختمان هزینه زیادی در بر دارد معمولا از تلفیق چوب با سایر مصالح در طراحی و دکوراسیون نمای ساختمان استفاده می شود. برای بالا بردن عمر مفید چوب جهت استفاده در نمای ساختمان از چسب، پلاستیک و … نسبت به مقاوم سازی این مصالح اقدام می گردد و نیز می توان از چوب های مصنوع بهره برد.
۷- طراحی نمای مدرن با بهره گیری از بهترین چوب: انواع چوب با کیفیت عالی از جمله مصالح مورد استفاده در طراحی مدرن نمای ساختمان مخصوصا ساختمان های مسکونی می باشد. از آنجا که استفاده از چوب به تنهایی جهت نمای ساختمان هزینه زیادی در بر دارد معمولا از تلفیق چوب با سایر مصالح در طراحی و دکوراسیون نمای ساختمان استفاده می شود. برای بالا بردن عمر مفید چوب جهت استفاده در نمای ساختمان از چسب، پلاستیک و … نسبت به مقاوم سازی این مصالح اقدام می گردد و نیز می توان از چوب های مصنوع بهره برد.
۸- آلومینیوم بهترین متریال در طراحی نمای مدرن: از متریال های مورد استفاده برای طراحی نمای خارجی مدرن یک ساختمان صنعتی، اداری و تجاری کامپوزیت آلومینیوم را می توان نام برد. از مزایای بهره گیری از کامپوزیت آلومینیوم برای نمای خارجی مدرن ساختمان سرعت اجرای بالای آن می باشد. به دلیل وزن سبک این متریال برای طراحی نمای ساختمان های بلند و طبقاتی از کامپوزیت آلومینیوم بهره گرفته می شود. همچنین کامپوزیت آلومینیوم قابلیت اجرای طرح های متنوع و منحصر به فرد را دارد.
۹- نورپردازی از اصول مهم در طراحی نمای مدرن: از اصول مهم و کاربردی در طراحی نمای ساختمان به سبک مدرن می توان به نورپردازی آن اشاره کرد. نورپردازی نمای یک ساختمان مخصوصا جهت بهتر دیده شدن آن در شب اهمیت زیادی دارد. طراحی نورپردازی یک ساختمان باید متناسب و هماهنگ با نمای ساختمان در نظر گرفته شود. ایجاد منبع نور مخصوصا در زاویه ها به زیباتر نشان دادن نمای ساختمان کمک می کند. از طرف دیگر در طراحی نورپردازی نمای ساختمان باید به کاهش هزینه ها و کاهش مصرف انرژی نیز اندیشید.
ضوابط عمومی طراحی نمای ساختمان در مناطق ۲۲ گانه تهران
معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران ضوابطی را برای طراحی و اجرای نما با هدف جلوگیری از آشفتگی و بهم ریختگی نمای شهری پایتخت به شهرداری های مناطق ۲۲ گانه ابلاغ کرده است. این ضوابط را می توان ضوابط عمومی طراحی نمای ساختمان در شهر تهران نامید. علاوه بر این ضوابط عمومی ، شهرداری های مناطق نیز ضوابطی مختص به خود را تهیه و تنظیم کرده اند که جهت طراحی نما علاوه بر رعایت این ضوابط عمومی بایستی مد نظر قرار گیرند. این ضوابط اختصاصی را می توانید در دیگر مطالب ارائه شده در این وبسایت مطالعه فرمایید. در این مطلب به بیان ضوابط عمومی مناطق ۲۲ گانه تهران می پردازیم. ضوابط مذکور بایستی از طراحی نما در مرحله صدور جواز تا اجرای نما و هنگام اخذ پایانکار مورد توجه طراحان، سازندگان و ماموران شهرداری قرار گیرند. این ضوابط که در سه سطح «الزام» ، «توصیه» و «پرهیز» تهیه و تنظیم شده اند به شرح زیرند:
قوانین فرم، مصالح، رنگ برای نما در تهران
۱- الزام: ضرورت استفاده از مصالح مرغوب و مقاوم در برابر فرسایش و آلوده شدن نما ضرورت هماهنگی رنگ غالب با رنگ ابنیه مجاور ضرورت تایید طرح و نمای ساختمان های واقع در نبش گذرهای اصلی و پوشاندن درز انقطاع بین دو ساختمان با مصالح متناسب با نما.
۲- توصیه: پرهیز از بکارگیری رنگ های متعدد در سطح غالب نما استفاده از مصالح قابل شستشو در طبقه همکف به منظور حفظ زیبایی نما نمای ابنیه از جنس آجر بندکشی شده سیمان به صورت آب ساب یا شسته با آبچکان مناسب سنگ یا ترکیبی از این نوع مصالح باشد: مصالح بوم آورد و مقاوم، بهره گیری از ارزش های معماری ایرانی در طراحی نما و اجزای آن.
۳- پرهیز: عدم استفاده از نماهای تمام شیشه ای (سطح شیشه خور نما بیشتر از ۶٠ درصد) یا تمام فلزی عدم استفاده از رنگ های نا متعارف یا تند در نمای ساختمان پرهیز از بکارگیری مصالح متعدد در نمای ساختمان (حداکثر چهار نوع) عدم استفاده از فرم های نامتعارف و نا مأنوس ( نظیر مجسمه و …) در طراحی نما
عدم استفاده از مصالح برنده یا شکننده در طبقات همکف و اول که در معرض تماس با انسان هستند.
قوانین بام بنا و نمای آن
۱- الزام: ضرورت هماهنگی خط پیشانی ساختمان با ساختمان ها همجوار در صورت واجد ارزش بودن ضرورت هماهنگی فرم، نما و شکل غالب بام با ویژگی معماری بومی ضرورت پیش بینی تدابیری همچون آبچکان برای بام به شکلی که از لغزش آب بر روی نما و ایجاد لکه جلوگیری شود.
۲- توصیه: استفاده از پوشش گیاهی در سطح بام ساختمان با رعایت نکات ایمنی و جزئیات اجرایی هماهنگی کف سازی بام با ملک های مجاور در صورت ارزشمند بودن کف سازی ملک مجاور.
۳- پرهیز: ممنوعیت تعبیه هرگونه عناصر تاسیساتی همچون دودکش در بام به صورتی که از معابر جانبی قابل رویت باشد
عدم تجاوز پیش آمدگی و تراز بام از ساختمان های همجوار در طبقات یکسان در صورت ارزشمند بودن.
قوانین مربوط به پیش آمدگی و بازشوها
۱- الزام: ضرورت طراحی فضای ورودی ساختمان به صورت خوانا و متناسب با سایر ارکان و اجزای نما ضرورت پیش بینی تدابیری همچون قرنیز برای کف پنجره ها به نحوی که از لغزش آب بر روی نما و ایجاد لکه جلوگیری شود
۲- توصیه: عقب نشینی ورودی پیاده و ماشین از حد مالکیت به میزان حداقل 1/5 متر پیش بینی فضای مورد نیاز جهت خشک کردن البسه در محدوده ای خارج از دید عموم هماهنگی خطوط تراز، پیش آمدگی، بازشوها و لبه بالکنی ها با نمای ساختمان مجاور هماهنگی ابعاد و اشکال بازشوها با یکدیگر و توجه به بازشوهای موجود در پلاک های همجوار
۲- پرهیز: ممنوعیت ایجاد هرگونه اختلاف سطح (لبه، پله) در سطح پایین نما (تراز زمین)ممنوعیت ایجاد هرگونه پیش آمدگی فضای ورودی در معابر عمومی پیش آمدگی عناصری همچون لبه پنجره ها، قرنیز و قاب سازی های مجاز در فضای معبر عمومی بیش از 10 سانتی متر عدم استفاده از بازشوهای با اشکال هندسی متفاوت و نامانوس در نما
الحاقات
۱- الزام: ضرورت طراحی، اجرا و نصب تمامی عناصر مربوط به تاسیسات ساختمان اعم از مکانیکی، الکتریکی و نظایر آن در مکان هایی که در معرض دید از معابر عمومی قرار نگیرد
۲- توصیه: استفاده از جا گلی، بام سبز و … در لبه بالکن ها یا در مجاورت پنجره ها به منظور تأمین مطلوبیت بصری در معابر مشروط به رعایت اصول ایمنی و بهداشتی هماهنگی شکل تابلوها در نمای تمامی ساختمان ها
۳- پرهیز: ممنوعیت طراحی و اجرای هرگونه تجهیزات تاسیساتی به طور نمایان در نمای اصلی، جانبی و جداره های شهری عدم درج هرگونه نوشته بر روی نمای ساختمان مازاد بر آنچه که در نقشه نمای مصوب مجاز بوده است ممنوعیت اجرا و نصب تابلو خارج از جایگاه پیش بینی شده در طراحی نمای ساختمان عدم استفاده از علائم و نمادهایی که اشاعه دهنده تفکرات خلاف عرف باشد.
آیا طراحی نمای مدرن کم هزینه است ؟
یکی از ویژگی های مثبت در نمای ساختمان مدرن ، انعطاف در هزینه اجرای آن است . نماهای مدرن را می توان با کمترین هزینه ممکن اجرا نمود ، که این موضوع بستگی به تکنولوژی و متریال نمای ساختمان نیز دارد . در عین حال در صورت استفاده از متریال های گران قیمتی چون چوب ترمووود ، هزینه اجرا کمی بالاتر می رود . در مجموع این سبک از طراحی نما ، طرفداران خود را با هر وسع مالی مایوس نخواهد کرد.
در پایان لازم است بدانید که طراحی نما از گذشته های بسیار دور تا به امروز در ایران و بسیاری از کشور ها از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است . به تدریج با گسترش علم و فناوری در زمینه مصالح و متریال های ساختمانی شاهد اضافه شدن سبک های جدیدی در معماری جهان بوده ایم . نمای ساختمان مدرن یکی از این سبک هاست که از خلاقیت و فناوری سرچشمه می گیرد. و هر روز نیز طرح های و ایده های جالب و زیبا در معماری نما ارائه می دهد.
***همانطور که میدانید کار طراحی نمای مدرن یک ساختمان کاری سخت و نیازمند دانش و تجربه می باشد. از این رو افراد برای انجام طراحی و دکوراسیون مدرن ساختمان خود باید به افراد متخصص و خبره در این حوزه مراجعه نمایند. در حال حاضر در حوزه طراحی نمای ساختمان ها به شیوه مدرن گروه های مختلف مشغول فعالیت هستند. از جمله خدمات این افراد دریافت سفارش کار و مشاوره از طریق سایت های معتبر اینترنتی می باشد.*** سپاس از نگاه پر مهرتان