اجرای کرتین وال: نمای کرتین وال چیست؟ نمای کرتین وال یکی از زیباترین نماهای مدرنی است که با توجه به کاربرد شیشه و آلومینیوم در آن از شرایط و ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار می باشد. فن آوری این نمای شیشه ای در نیمه دوم قرن بیستم در بازار جایی برای خود پیدا کرد و با گسترش استفاده از آنها رفته رفته نمونه و مدل های متنوعی از نماهای شیشه ای به بازار عرضه شد. با ورود نماهای شیشه ای که در آنها از تیغه های عمودی استفاده شده بود و همچنین برای قاب بندی ها مفید بود و بعدها با ورود نیمه قاب کردن و بعد از آن بدون قاب کردن و در سالیان جدید با ورود نماهای شیشه ای اسپایدری رونق خاصی در استفاده از نماهای شیشه ای ایجاد شد و شفافیت نماها زیادتر گشت. با تولید شدن شیشه های رفلکس به کارگیری اینگونه شیشه ها در نمای ساختمانهای آسمان خراش و برج ها متداول گشت. به کارگیری نمای شیشه ای افزون بر زیبایی مخصوص به خود مصرف نور را نیز کنترل می کند. همینطور شیشه های دو یا سه جداره یک لایه عایق صوتی و حرارتی خوبی را پدید می آورند.
بخش های تشکیل دهنده سیستم کرتین وال: سیستم کرتین وال به صورت کلی از دو بخش سازه نگهدارنده (لامل) و مصالح پرکننده تشکیل می شود. اولین کرتین وال ها با استفاده از سازه ی نگهدارنده فولادی ایجاد شده است. اما با توجه به اینکه کرتین وال سازه ای باربر نیست، امروزه سازه ی نگهدارنده آن را با مصالح سبک می سازند. از مصالح سبکی مثل پروفیل های اکسترود شده آلومینیومی برای سازه ی نگهدارنده کرتین وال استفاده می شود. در این سیستم در بیشتر موقع از شیشه به عنوان مصالح پرکننده استفاده می شود. استفاده از چند لایه شیشه در این سیستم باعث ایجاد لایه ی هوا در پوسته ی ساختمان و عایق شدن ساختمان می شود. در این صورت در مصرف انرژی صرفه جویی بسیار بالایی می شود و هیچ گونه تبادل حرارتی بین داخل و خارج ساختمان رخ نمی دهد. البته به غیر از مزایای زیادی که شیشه به عنوان پرکننده در سیستم کرتین وال دارد، برای کنترل فاکتورهایی مثل دمای آسایش و دید مطلوب نیازمند محاسبات پیچیده و خاصی است. به همین دلیل در ساختمان هایی مثل مسکونی و بیمارستان ها که در شب هم مورد استفاده قرار می گیرند، از مصالح دیگری برای محدود کردن دید به داخل، در کنار شیشه استفاده می کنند. مصالحی مثل صفحات فلزی، ورق کامپوزیت پنل، سنگ، سرامیک، شیشه اسپندرال و چوب. از مصالحی مثل لوور آلومینیومی هم بر روی شیشه ها برای کنترل نور و دید استفاده می شود.
نقش آلومینیوم در نمای شیشه ای کرتین وال: شاید سوال کنید چرا در بین جنس های مختلفی که در نمای شیشه ای کرتین وال تأکید اساسی بر روی جنس آلومینیوم است. دلیل آن مشخص است. زیبایی و قابلیت آنادایز آلومینیوم آنقدر زیاد است که سبب می شود در رنگ بندی های متنوع و خاص و همینطور طرح بندی های زیبا طبق یک سری ضخامت دقیق فراهم شود. نمای شیشه ای کرتین وال به شکل صنعتی ساخته می شود و این روند سبب می شود که در نهایت نمای شیشه ای کرتین وال به صورت یکپارچه و بدون هیچ نوع بی نظمی دیده شود. یکپارچه بودن نمای شیشه ای کرتین وال به صورتی است که سبب می شود تنش های ساختمان در برابر زلزله به حداقل برسد از طرفی نشست های احتمالی را به حداقل برساند و به صورتی منعطف طراحی می شود که می تواند با مقاطع مختلف ترکیب شده و روند اکستروژن آن نیز بسیار دقیق و سریع است. در واقع نمای شیشه ای کرتین وال به صورتی طراحی می شود که قطعات آن برای آب بندی و یا سوار کردن لاستیک های درزبندی و همینطور هوابندی در وضعیت قابل قبولی قرار بگیرد.
لامل در نمای کرتین وال به چه معناست: در نمای کرتین وال یک زیرسازی توسط پروفیل های آلومینیومی جهت سوار شدن شیشه بر روی آنها بایستی انجام شود. به این زیرسازی انجام شده توسط پروفیل های آلومینیومی لامل گفته می شود. زیرسازی نمای کرتین وال یا همان لامل نمای کرتین وال به صورت شبکه ای از اعضای عمودی (مولیون) و افقی (ترنسم) اجرا و ایجاد می شود. در اجرای لامل های نمای کرتین وال معمولا لامل های افقی از طول کمتری نسبت به لامل های عمودی برخوردار هستند اما عرض آنها با هم برابر است. دلیل اینکه لامل های افقی و عمودی در طول با هم اختلاف دارند این است که بیست بار و وزن شیشه بر روی لامل های عمودی می باشد. قابل ذکر است که برخی از طراحان به جهت زیبایی بیشتر لامل های افقی و عمودی را هم اندازه در نظر می گیرند.
انواع لامل های نمای کرتین وال
*لامل آلومینیومی
*لامل فولادی
*لامل چوبی
عایق بندی لامل ها در نمای کرتین وال به چه صورت است؟ طراحی لامل به گونه ای انجام شده است که بتوان آن را در برابر شرایط محیطی و نیروهای جوی کاملا عایق نمود. به همین دلیل در طراحی و اجرای سازه لامل شیارهایی در نظر گرفته شده است که بتوان با استفاده از لاستیک های مخصوص عایق بندی (EPDM)، یک عایق حرارتی یا به اصطلاح ترمال بریک ایجاد کرد. با این کار هیچ گونه تبادل حرارتی بین داخل و خارج ساختمان رخ نمی دهند و این باعث می شود که در مصرف انرژی صرفه جویی شود. در برخی سیستم های اجرای نمای لامل از لاستیک های پلی آمید نیز استفاده می شود.
عملکرد نمای کرتین وال دو پوسته: در حال حاضر نمای کرتین وال دو پوسته بر روی برج شانگهای چین نصب شده است و پیشرفتی که در طراحی این نما دیده می شود سبب شده تا بررسی های دقیق از سوی پژوهشگران بزرگ صورت بگیرد. برای ساختن این نما از تیم های بسیار سختکوش و کاربلد استفاده شده است. یکی از ویژگی های بسیار مهم نمای کرتین وال دو پوسته این است که بین پوسته بیرونی یک سری فاصله های مختلف به نسبت کرتین های داخلی وجود دارد که شاید در کمتر پروژه ای چنین چیزی دیده شده باشد. در طراحی نمای کرتین وال دو پوسته وال داخلی و وال خارجی وجود دارد. سیستم کرتین وال یک سیستم متشکل از لوله ها و تیرهای معلق هستند که به وسیله سازه های خرپایی آویزان شده است. میزان تحمل بار توسط سیستم های سازه ای اصلی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به طور کلی در نمای کرتین وال دو پوسته کرتین وال ها چندین طبقه بر روی یک سری تیرهای رینگ مانند سوار می شوند به این ترتیب از پشت به هسته سازه ای متصل هستند. این آویزان شدن به طور دقیق و اصولی فراهم شده است. در طراحی نمای کرتین وال دو پوسته به طور کلی شکل نهایی شبیه به چرخ های دوچرخه هستند که دارای پره های مدور بوده و از کت هسته به بخش بیرونی رسیده اند. البته این طراحی آن طور که توضیح داده می شود پیچیده نیست و بر روی دیوارهای بیرونی قابل نصب هستند. در واقع در این مسیر هیچ نوع دال سازه ای وجود ندارد و لوله ها در وضعیت از پیش ساخته شده بر روی تیرهای سازه ای رینگ شکل محکم می شوند.در نمای کرتین وال دو پوسته ایجاد نقاط اتصال برای نصب و راه اندازی بسیار مهم است و نزدیک ترین نقطه در سازه های داخلی نیز به طور کلی دارای ساختار پیچیده غیر منطبق است. در واقع ساختار به کار رفته در این سازه یکی از پیچیدگی های مهم محسوب می شود و چالشی بزرگ پیش روی طراحان است.
ویژگی های مهم نمای کرتین وال دو پوسته: یکی از ویژگی های بسیار مهم نمای کرتین وال دو پوسته این است که از نظر تحمل سختی بسیار بالاتر از گزینه های قبلی است. در این محصول از رینگ های مدور سازه ای استفاده شده است. و وزن کرتن وال بر روی سازه به طور دقیق بارگذاری می شود. در این روش انحراف ساختار به طور دقیق فراهم شده است و سبب می شود که تمامی انحراف ها به شکل دقیق بر روی رینگ تجمع نماید. در طراحی نمای کرتین وال دو پوسته در ابتدا طبقه اول ساختمان تکمیل شده و اتصال به استراکچر به طور دقیق صورت می گیرد. تیرهای سازه ای بر روی زمین در امتداد رینگ های عمودی قرار می گیرد و به این ترتیب کنترل های سازه ای در برابر بارهای جانبی بسیار دقیق و درست صورت می گیرد. نمای کرتین وال دو پوسته همان نمای پوسته دوم از جنس کرتین وال است. یکی از چالش های مهمی که نمای کرتین وال دو پوسته ایجاد کرده است تأثیری که نور و چشم اندازها این بنا بر روی مستأجران و ساکنان ساختمان فراهم می سازد. در نظر داشته باشید که پتانسیل مهم در فریم کرتین و همینطور پوشش های شیشه ای و سیستم های نمای کرتین وال از دسته گزینه های مهمی بوده و عدم بررسی دقیق آن قطعاً مشکل ساز خواهد بود. میزان نورگیری در نمای کرتین وال دو پوسته بسیار بیشتر از گزینه های قبلی است و این روند سبب می شود که شیشه ها در وضعیت شفاف قرار بگیرد. در نظر داشته باشید که یک حس خوب نور طبیعی فیلتر شده با استفاده از کرتین وال بیرونی در فضای دهلیزه قرار گرفته و این روند زاویه دید را به طور مستقیم تنظیم می کند.
چالش های نمای کرتین وال دو پوسته: یکی از چالش های مهمی که در زمینه نمای کرتین وال دو پوسته دیده می شود نوسانات موجود است. در صورتی که ساختمان در وضعیت نوسانات قرار بگیرد شاید نتواند پیگیری دقیق و درستی اعمال نمود و این روند سبب می شود که از نظر امنیت کنی نگرانی ایجاد شود. موضوع دیگر که از جمله نگرانی های نمای کرتین وال ترکیب اصلی قطعات و پنل های نصب شده بیرونی با بخش های درونی است. یعنی یک موضوع بسیار مهم وجود دارد و آن هم سیستم های نصب شده بیرونی هستند که سبب می شود دسترسی به آنها به شکل دقیق و درست صورت نگیرد. در نظر داشته باشید که جنبه های پویا در نمای کرتین وال بسیار دیده می شود و اینطور که مشخص شده است در این نما هرچه بررسی های عمیق بیشتر شود می تواند مسیر را دشوارت نماید.
بخشی از مزایای اجرای نمای کرتین وال: این نما علاوه بر جلوگیری از نفوذ آب به داخل، از هدر رفتن گرما در داخل نیز جلوگیری می نماید.از ویژگی های دیگر آن به حرارت، امنیت و آکوستیک می توان اشاره نمود. همچنین کیفیت ساخت و سرعت اجرای بالا و ارائه طرح های زیبا و متنوع از دیگر مزایای نمای کرتین وال است که امروزه مورد استقبال قرار گرفته است. نمای کرتین وال از ترکیب پروفیل های آلومینیومی و اتصالات نصب به همراه عایق بندی آب و هوا و یک متریال پوششی تشکیل شده است.
نمای کرتین وال شیشه ای در انواع گوناگونی تولید میشود که میتوان به دو گروه اصلی تقسیم کرد.کرتین وال در زبان فارسی به معنای دیوار پرده ای است. کرتین وال در عامیانه به یک پوشش بیرونی ساختمان اطلاق میشود که جزو سازه ساختمان به حساب نمی آید. به این معنا که هیچ بار مرده ای از ساختمان را به دوش نمی کشد و تنها نیرویی که بر آن وارد می شود وزن خودش و نیروی بادی است که با احتساب موقعیت اقلیمی و ارتفاع ساختمان بر آن وارد خواهد شد. می توان گفت که کرتین وال از زیباترین نماهای مدرنی است که با توجه به اینکه شیشه و آلومینیوم در آن استفاده شده، از شرایط و ویژگیهای خاصی برخوردار است. همانطور که گفته شد در نمای کرتین وال از شیشه استفاده شد، اما گاهی هم از پنل های فلزی و یا سنگ های طبیعی نیز به جای شیشه مزایای کرتین وال استفاده می شود.
از دیگر مزایای کرتین وال شیشه ای
*کاهش مصرف انرژی
*سبکی ساختاری و کاهش وزن مرده ساختمان
*نهایت استفاده از شفافیت نور روز
*امکان ترکیب آسان با سایر پوشش های نما
*کاهش هزینه نگهداری و مراقبت
*توانایی مقاومت در برابر لرزش های حاصل از باد های شدید و یا زمین لرزه
*جلوگیری از دستبرد و سرقت
مزایای اجرای نمای کرتین وال در قسمت بیرون سازه
*زیبا سازی نما با انتخاب شیشه های رنگی مختلف
*جذاب کردن هرچه بیشتر نما
*محدود کردن رویت داخل ساختمان از قسمت بیرون با توجه به رفلکس بودن ذاتی شیشه های ساده و رفلکس کامل بودن شیشه های رفلکس در طول روز
مزایای اجرای کرتین وال در قسمت نمای داخلی سازه
*ایجاد یک محیط ایده آل و زیبا
*ایجاد فضایی آرام و دلنشین متناسب با نوع انتخاب شیشه
*امکان محاسبه نمودن مصرف انرژی با انتخاب نوع شیشه
انواع نمای کرتین وال بر اساس ظاهر: کرتین وال بر اساس ظاهر به دو دسته تقسیم می شود.
۱- سیستم فیس کپ (Face Cap) یا درپوش دار: سیستم فیس کپ (Face Cap) یا درپوش دار انواع نمای کرتین وال است که اگر در محلی از نمای خارجی، در جایی که مدول بندی ها هستند، درپوش هایی که مورد استفاده قرار می گیرند از جنس آلومینیوم باشد، به عنوان کرتین وال Face Cap یا درپوش دار نامیده می شود. اگر طی اجرای انواع نمای کرتین وال، در طراحی، خطوط نما به صورت نمایان و آشکار نشان داده شده باشند، از سیستم فیس کپ (Face Cap) یا درپوش دار استفاده می شود. در سیستم کرتین وال درپوش دار یا فیس کپ، دیگر قابی از جنس آلومینیم دور شیشه وجود ندارد و شیشه مستقیماً بر روی ساختار آلومینیوم کرتین وال لامل قرار می گیرد و یک پروفیل به عنوان حافظ، زهوار و یا نگهدارنده روی پایۀ لامل پیچ می شود تا شیشه ثابت بماند و واژگون نشود. همچنین انواع نمای کرتین وال یا لامل را نیز به طور کامل و مطمئن آب بندی و هوابندی می کند. در سیستم فیس کپ (Face Cap) یا درپوش دار، همانطور که گفته شد از لاستیک های EPDM ( لاستیک EPDM مخفف Ethylene Propylene Diene Monomer Rubber، نوعی لاستیک ترکیبی محسوب می شود که تمامی مشخصات لاستیک طبیعی را دارد ولی به مقدار بسیار زیادی کشسان الاستیک است. یعنی پس از کشش به حالت و اندازۀ اولیۀ خود برمی گردد. این لاستیک در برابر اسید، گاز، آب شور، ازون، الکتریسیته و حرارت بسیار مقاوم است. هرچند چون نوعی الاستومر است قابلیت هایش تا میزان ۶٠ کیلووات در کابل ها حفظ می شود. همچنین روی این حفاظ نیز درپوش های متنوعی با طول و عرض و شکل های متفاوت استفاده می شود.
۲- سیستم کرتین وال فول فریم لس Step Unit) Full Frameless: اگر انواع نمای کرتین وال در محلی از نمای خارجی، در جایی که مدول بندی ها هستند، درپوشی مورد استفاده قرار نگیرد، به عنوان سیستم کرتین وال فول فریم لس Step Unit) Full Frameless) نامیده می شود. سیستم کرتین وال فول فریم لس طوری طراحی شده است که شیشه در داخل کاست ها ثابت می شود. کاست ها نیز توسط پیچ و یا پرچ به ترنسم و مولیون فیکس می شود. برای ایجاد قابلیت عایق بندی، درون آن ها از لاستیک EPDM و نوعی از چسب های خاص سیلیکونی مورد استفاده قرار می گیرد.الان دیگر شیشه ها جمع آوری و اسمبل شده اند و آماده هستند توسط تکنسین های ماهر و مجرب بر روی سازۀ اصلی ساختمان آماده اند تا مورد استفاده قرار گیرند.
روش های اجرای نمای کرتین وال
روش استیک: روش استیک به نوعی یک روش کارگاهی می باشد. در این روش بخش عمده ای از کار در محل پروژه و کارگاه ساختمانی صورت می گیرد. در روش استیک کلیه اتصالات، من جمله اتصال پروفیل های آلومینیومی عمودی به سازه اصلی ساختمان و نصب پروفیل های افقی بر روی آن در طرح کرتین وال، توسط براکت های گالوانیزه و ضدزنگ انجام می شود. تمامی اتصالات در این روش بایستی به صورت همسان و هم ردیف و همچنین به صورت متناوب، انجام شود. روش استیک زمان اجرای بیشتری را نیازمند است. اجرای نمای شیشه ای نمای کرتین وال وابسته به دو عامل استحکام و خطوط نمایان نما می باشد. نمای شیشه ای کرتین وال به روش اجرا می شود.
سیستم درپوش دار: زیرسازی در این سیستم توسط پروفیل های افقی و عمودی که به ترنسوم (transoms) و مولیون (mullions) معروف هستند انجام می شود. در این روش شیشه ها به صورت مستقیم بر روی سازه ی لامل قرار گرفته و توسط یک درپوش فشاری، شیشه را از بیرون بر روی لامل آلومینیومی محکم می کنند. مقاوم کردن این سازه برای مقابله با شرایط آب و هوایی مختلف با استفاده از لاستیک های آببندی EPDM انجام می شود. به جهت زیبایی کار، می توان از درپوش های متنوعی با عرض سانتی متر و طول و طرح های مختلف بر روی لامل ها استفاده کرد.
مزایای اجرای نمای کرتین وال درپوش دار
*زمان نصب کوتاه تری نیاز دارد.
*امکان اجرای مدول های نا متناوب و نا مساوی در کنار هم
*تبادل انرژی اصولی در این سیستم و عدم هدر رفت انرژی
سیستم نیمه قابدار: در این سیستم یکی از عضو های عمودی یا افقی به صورت دلخواه حذف می شود و از چسب های پایه سیلیکونی مخصوص و لاستیک های عایق استفاده می شود.
سیستم بدون قاب (فریم لس): این سیستم همانطور که از اسمش پیداست قاب دور شیشه موجود نمی باشد و از بیرون فقط سطح شیشه و درز کوچک ما بین شیشه ها دیده می شود. این سیستم بدین صورت است که هر یک از دهانه های شیشه در پشت خود دارای فریمی است که مانند قاب شیشه را نگه داشته است. این فریم توسط لقمه های مخصوص آلومینیومی بر روی لامل نصب شده است. با این وجود سطح شیشه در نما کاملا یکدست خواهد بود.
البته قابل ذکر است که سیستم فریم لس یا بدون قاب به دو روش اجرا می شود:
*روش فریم لس U-Channel: در این روش اجرای نمای کرتین وال، اسپیسرهای شیشه (فاصله نگهدار) در شکل U در می آیند. این باعث می شود که توسط لقمه های مخصوص فلزی نگهداره شیشه بر روی وادار های آلومینیومی لامل فیکس و نصب شوند. فاصله ی خالی باقی مانده بین شیشه ها، توسط چسب های سیلیکونی مخصوص پر می شوند. این روش جزء روش های مقرون به صرفه می باشد. البته اجرای این روش با توجه به نوع اتصال شیشه و میزان تحمل بار برای ساختمان های مرتفع توصیه نمی شود.
*روش فریم دار: در این سیستم شیشه ها در کارخانه ی تولید شیشه بر روی فریم های آلومینیومی آماده نصب می شوند. این فریم ها که شیشه ها روی آنها نصب شده است، به صورت پنل های آماده در محل پروژه بر روی سازه تشکیل شده توسط لامل های افقی و عمودی نصب می شوند. این سیستم به عنوان یک سیستم اجرای با استحکام بالا شناخته شده است. همچنین این سیستم از سرعت اجرای بالایی برخوردار است.
نکته ی آخر اینکه نصب و اجرای نمای کرتین وال آسان و توسط متخصصین انجام می شود.
*** در پایان باید بدانید، خوشبختانه روز به روز نمای شیشه ای کرتین وال پیشرفت کرده و امروزه شاهده سبک های مدرن نمای شیشه ای کرتین وال هستیم. نمای کرتین وال به سادگی می تواند در هزینه نهایی صرفه جویی نموده و به نوبه خود از زیبایی بسیار زیادی نیز برخوردار است.***