پلان روف گاردن : روف گاردن یا بام سبز که امروزه به دلیل کاهش فضا های عمومی ساختمان ها از جمله حیاط و یا حتی تراس ها، به عنوان جزئی جدایی ناپذیر از ساختمان های شهری به شمار رفته و افراد زیادی به دنبال طراحی و اجرا روف گاردن برای ساختمان خود می باشند، در مرحله ابتدایی بایستی پلان روف گاردن طراحی شود و تمامی جزئیات اجرایی آن مشخص شود. برای طراحی پلان روف گاردن نیازمند اطلاعات مختلف هستیم که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
در واقع طراحی این دیزاین برای پشت بام کمی پیچیده بوده و افراد برای این منظور بایستی با مشاورین و طراحان خبره ی این حوزه تماس برقرار نمایند تا پس از برآورد پارامتر های مختلف از جمله میزان فضا، تحمل وزن ساختمان و دیگر شرایط ساختمان شما، طرح و نقشه ای را متناسب با ساختمان شما طراحی نمایند. تیم متخصص طراحی روف گاردن مهندسی ساز متشکل از معماران، طراحان منظره و مهندسین عمران با تجربه، پس از بازدید و مشاوره و هماهنگی با کارفرما به طراحی پلان روف گاردن به صورت دوبعدی شروع به کار می نمایند. طراحی ها معمولا در قالب ۲ یا ۳ طرح با سبک طراحی متفاوت و با طیفی متفاوت به لحاظ هزینه ارائه می شود. با توجه به متراژ و سختی کار، هزینه طراحی روف گاردن به صورت دو بعدی ( پلان روف گاردن ) بر اساس متراژ طراحی می شود.
طراحی پلان روف گاردن
همانطور که ذکر کردیم، طراحی پلان روف گاردن بایستی براساس پارامتر های مختلفی توسط متخصصین معماری انجام گیرد. اما به طور کلی می توان گفت که برای طراحی یک پلان روف گاردن ؛ شما بایستی ابتدا با برآورد میزان فضای موجود در بام خود، فضای مورد استفاده را اندازه گیری نموده و با توجه به المان های مختلف، در محیط برنامه یا اپلیکیشن اتوکد، یک پلان مناسب را طراحی نمایید.
دقت کنید که در پلان طراحی شده شما بایستی علاوه بر توجه به فضا های سبزی که قرار است در آن گیاهان مختلف کاشته شوند، به سیستم لوله کشی و همچنین دیگر المان هایی که قرار است در فضای پشت بام خود طراحی کنید نیز توجه کرده و به دقت آن ها را پیاده سازی نمایید.
درواقع از جمله المان هایی که می توانید برای داشتن یک بام سبز شیک و زیبا در پلان روف گاردن ایجاد نمایید عبارت است از:
- استفاده از انواع کفپوش ها
- انواع دیوار پوش ها
- انواع آبنما
- آبشار سنگی
- چمن مصنوعی
- چتر
- آلاچیق
- پرگولا
- آبشار صخره ای
- مبلمانی همسو با نوع روف گاردن
به صورت کلی روف گاردن در ۵ تیپ متفاوت به لحاظ طراحی و هزینه به نام تیپ ساحلی، تیپ ارگانیک، تیپ مینیاتوری، تیپ رویایی و تیپ لاکچری تقسیم بندی می گردد. اقلام مصرفی در کلیه ۵ تیپ مذکور یکسان بوده و در یک سطح کیفی تولید می گردند، به همین دلیل تفاوت در تیپ های مذکور تنها در تعداد و نوع اقلام انتخابی توسط کارفرما می باشد و نه کیفیت آنها.
در طراحی روف گاردن توجه به مسیرهای اصلی رفت و آمد بسیار حائز اهمیت می باشد. به طور کلی در طراحی ها مسیرهای اصلی با دک چوب پلاست کف، فضاهای سبز با پلنترباکس و فضاهای باقیمانده با شن تزئینی و قلوه سنگ تزئینی تعریف می شود. وجود تجهیزاتی همچون آلاچیق، آتریوم، آبنما و یا تراکم فضای سبز و پوشش کف چوبی هزینه های اجرا را تغییر خواهد داد.
طراحی تیپ ساحلی روف گاردن
در این تیپ طراحی روف گاردن به صورت عمده، سطح بام را شن تزئینی پوشش می دهد. به صورت متوسط ۳۵ درصد سطح بام را پوشش گیاهی تشکیل داده و باقی آن را مسیرهای چوبی و سایر تجهیزات مانند نیمکت چوبی پوشش داده است.
طراحی تیپ ارگانیک روف گاردن
در این تیپ طراحی روف گاردن از درصد شن تزئینی کاسته شده و فضای سبز افزایش یافته است. همچنین مسیرهای چوبی و تجهیزات جانبی افزایش یافته است.
طراحی تیپ مینیاتوری روف گاردن
در این تیپ طراحی روف گاردن بیشتر سطح بام را فضای سبز پوشانده و تراکم سبزینگی بیشتر است. تجهیزاتی همچون پرگولا در این طرح ۱۵% فضا را پوشش می دهد.
طراحی تیپ رویایی روف گاردن
تیپ طراحی روف گاردن رویایی یک فضای رویایی روی پشت بام خلق می کند. به گونه ای که ۵۰ % سطح بام را فضای سبز و پوشش گیاهی و باقی فضا را آلاچیق، آتریوم و … پوشش می دهد. پوشش کف بیشتر چوب پلاست بوده و سطح کمتری شن تزئینی دیده می شود.
طراحی تیپ لاکچری روف گاردن
در تیپ لاکچری، علاوه بر استفاده از پوشش گیاهی عمده همچون انواع درخت، درختچه ، گل و گیاهان پوششی در کل سطح بام، امکان استفاده از تجهیزات جانبی همچون آلاچیق، پرگولا، آبنما، فضاهای نشستن و استراحت مانند میز و نیمکت و تخت آفتابگیری و … فراهم می باشد.
در ادامه سراغ مراحل طراحی نهایی و اجرا روف گاردن می رویم. در واقع پس از این که تمامی نکات و اطلاعات لازم برای طراحی پلان روف گاردن جمع آوری شد نوبت به طراحی و اجرای آن می رسد که مسلما در این مراحل نیز مواردی وجود دارند که باید لحاظ شوند در ادامه به بررسب این نکات می پردازیم. تیم تخصصی مهندسی ساز با در نظر گرفتن تمامی این نکات سعی در جلب رضایت تمامی مشتریان خود دارد و تمامی سعی خود را برای خرسندی مشتریان در پایان کار و پس از اتمام مراحل اجرایی پروزه، دارد.
طراحی روف گاردن
ظاهرا شباهت زیادی با طراحی فضای سبز و محوطه باغ و ویلا دارد، اما در باطن و زیر سازی کاملا با هم متفاوت اند، حتی عناصری که در بام استفاده می شوند و نوع گل و گیاهان نیز متفاوت است.
طراحی بام بسته به سلیقه افرادی یا فردی دارد که قرار است از آن استفاده کند، کارشناسان مهندسی ساز اطلاعات لازم و ابعاد و اندازه دقیق را به طراحان انتقال داده و کارفرما نیز خواسته های خود از فضا را بیان کرده و کار طراح شروع می شود.
عوامل موثر در طراحی روف گاردن
در بحث طراحی و اجرای روف گاردن یا بام سبز انتخاب یک پلان کاشت مناسب با توجه به گیاهان و نحوه چیدمان آنها و حتی جنس مصالح سقف از عوامل موثر در طراحی به حساب میآیند. از همین رو آشنایی با عوامل موثر در طراحی روف گاردن مهم هستند و باید آنها را در نظر گرفت.
عامل باد در طراحی روف گاردن
باد یکی از مشکلات اساسی و مشترک در طراحی روف گاردن است. بسیاری از گیاهان میتوانند باد را تحمل کنند، اما اگر بخواهید از فضا در تمام طول سال استفاده کنید، حتما باید از یک سایهبان استفاده کنید. به غیر از مواردی که فضای مورد نظر از طرف ساختمانهای دیگر مسدود شده باشد، استفاده از حفاظ صلب و سخت ایده خوبی نیست، زیرا هم دید فضا را مسدود میکنند و هم باعث ایجاد تونل باد میشوند. در عوض میتوانید از پارتیشنهای چوبی طرحدار افقی یا سازههای چادری سوراخدار استفاده کنید تا بتوانید از باد در حد نسیمهای ملایم استفاده کنید.
شیشه معمولاً به عنوان یک بالستیک و بافر بادی در تراسهای پشت بام و روف گاردن مورد استفاده قرار میگیرد زیرا دید انسان را محدود نمیکند. شیشه را در مسیر وزش بادهای غالب قرار ندهید، مگر اینکه چند سوراخ در شیشه وجود داشته باشد؛ در غیر این صورت نیروی آشفته باد قسمت بالا یا پایین شیشه را خواهد شکست. برای نصب شیشه یا انتخاب آن خود را درگیر نکنید. حتماً با یک متخصص و طراح در این مورد مشورت کنید. کاربرد گیاهان در طراحی فضای سبز تاثیر زیادی در زیبایی فضا دارد.
انتخاب یک تم برای طرح روف گاردن
تم ساده و یکرنگ بهترین انتخاب برای طرح روف گاردن است. دیگر سبکها زیاد محبوب نیستند. به دنبال یک طرح ساده و خطی با مصالح مدرن مانند سنگ جلا، دیوارهای رنگآمیزی شده و دیوارهای بتنی یا مصالح سنتی مانند روکشهای سفالی باشید. مصالحی را انتخاب کنید تا طرحهای موجود را تکمیل کنند و با رنگها و طراحی اطراف روف گاردن هماهنگی داشته باشند. هر نوع طراحی یا سبکی را انتخاب میکنید حتماً در نظر داشته باشید که به دید و منظره اطراف روف گاردن آسیبی وارد نکند و دید را محدود نکند. اگر دید و منظره شما به سمت خیابان پر سر و صدا یا بدنه دیگر ساختمانها است، میتوانید از مدلی استفاده کنید که کمی دید را محدود کند. اما اگر دید و منظره روف گاردن به سمت فضایی عالی و باصفا مانند دریا یا یک دید زیبا از شهر است، حتماً از این مناظر بهترین استفاده را ببرید.
نورپردازی مناسب میتواند یک انتخاب عالی و جذاب برای روف گاردن شما باشد. حتماً به نورپردازی اهمیت ویژهای بدهید زیرا جلوه روف گاردن را بسیار تغییر میدهد. یک طرح خاص و متفاوت برای نورپردازی انتخاب کنید و از نورپزدازی بیهدف و بدون برنامه دوری کنید. اطمینان حاصل کنید که چراغها و دیگر لوازم نورانی محکم و استوار در جای خود قرار گرفتهاند، در این حالت دیگر با وزش باد شدید برای نورپردازیها اتفاقی نمیافتد.
اقدامات لازم برای طراحی روف گاردن
ساخت روف گاردن پیش از هر اقدامی نیاز به بررسی شرایط ساختمان توسط کارشناس و طراح روف گاردن دارد تا منجر به ایجاد خطر و هدر رفتن وقت و هزینه شما نشود. طراحان روف گاردن فکر همه چیز را کرده، مناسب با شرایط فیزیکی ساختمان، شرایط آب و هوایی و جغرافیایی منطقه تمهیدات لازم را اتخاذ میکنند. شرکتهای معتبر سازه که در زمینه ساخت روف گاردن نیز فعالیت میکنند تجربه کافی دارند و میتوانند آن را بدون دغدغه فضای خانه، در اندازههای بزرگ و کوچک برای شما طراحی کنند تا به راحتی بتوانید در منزل با طبیعت ارتباط گرفته و آرامش داشته باشید. گرفتن مجوزهای لازم از شهرداری و همسایهها هم یکی از مراحل ابتدایی احداث روف گاردن است . محاسبه وزنی که ساختمان با بارش برف و باران متحمل خواهد شد، یکی دیگر از مواردی است که بررسی میشود. همچنین در ساخت روف گاردن باید نهایت دقت را در کفسازی به خرج داد تا از تجمع آب زیر لایهها جلوگیری شود. انتخاب گیاه برای روف گاردن باید بسیار علمی و هوشمندانه نسبت به شرایط محیطی و آب و هوایی منطقه صورت گیرد. پوشش گیاهی در بام سبز یا روف گاردن باید در برابر شرایط محیطی، گرمای خورشید، سرما و یخزدگی دوام کافی را داشته باشد. ایمن بودن ساختمان، نحوهی کاشت گیاهان روف گاردن برای سالم نگهداشتن خاک، انتخاب صحیح گیاهان، مدل آبیاری، زهکشی و زیرساخت، وزن مصالح به کار رفته در ساخت، بررسی شیب بام و طراحی پلان روف گاردن از مواردی است که کارشناس باید با استفاده از تجربه و دانش فنی خود تحت عوامل آب و هوایی طبیعی و فرهنگ شهری به بهترین شکل ممکن پیاده سازی کند.
اقدامات لازم برای نگهداری از روف گاردن
پس از طراحی و ساخت روف گاردن رشد علف های هرز و هرس کردن آنها، آبیاری گیاهان، انتخاب مبلمان مناسب فضای باز، شستشوی روف گاردن، کود دهی به گیاهان و درختان و مواردی از این قبیل اهمیت پیدا میکند و برای رفع این دغدغهها نیز میتوان از تدابیر کارشناس استفاده کرد. طراحان روف گاردن تدابیری اندیشیدهاند که معایب و سختیهای روف گاردن را تا حد ممکن رفع کنند. بعنوان مثال برای برطرف کردن مشکل علفهای هرز از گیاهانی استفاده میکنند که علفهای هرز در آنها کمتر رشد میکنند و یا از مالچپاشی استفاده میشود. مالچ به جلوگیری از رشد علفهای هرز، تعدیل رطوبت خاک و تعدیل دمای خاک کمک میکند. استفاده از سیستم آبیاری اتوماتیک یا قطرهای نمونه دیگری است که در آبیاری گیاهان روف گاردن کاربرد دارد.
نمونه هایی از طراحی پلان روف گاردن
در این قسمت برای شما چندین نمونه پلان روف گاردن را ارائه نموده ایم تا شما بتوانید با توجه به آن ها، ایده هایی را برای بام ساختمان خود در نظر گرفته و آن ها را با توجه به سلایق خود شخصی سازی کرده تا بام خود را به مکانی برای استراحت و گذراندن اوقات فراغت به زیبایی تزئین نمایید.
قیمت طراحی پلان روف گاردن
در نهایت با توجه به نکاتی که گفته شد قیمت نهایی طراحی پلان روف گاردن وابسطه به خیلی از مواردی است که ذکر کردیم بنابراین برای اطلاع دقیق از هزینه طراحی پلان روف گاردن خود با شماره تماس بالای صفحه تماس بگیرید.