نمای اسپایدری : یکی از نماهایی که در صنعت ساختمان سازی مورد استقبال ویژه ای قرار گرفته است نمای اسپایدری است. اگر بخواهیم یک تعریف کلی ارایه دهیم اسپایدر نوعی نمای شیشه ای مدرن است که در آن شیشه با اتصالات نقطه ای به سازه وصل می شود. شفافیت و روشنایی کلیدی ترین مزیت نمای اسپایدر یا نمای عنکبوتی است. اگر نگاهی دقیق تر به نمای ساختمان ها بیندازید؛ نمای اسپایدری را در ساختمان ها تجاری یا اداری مشاهده می کنید.
در سال های گذشته نمای شیشه ای اسپایدر در ساختمان های مسکونی نیز دیده می شود دلیل آن روشن است: نماهای شیشه ای اسپایدر یک دید عالی به ساختمان می بخشد همینطور جذب نور را بالا می برد.
نمای اسپایدری به دلیل جذابیت ظاهری و ایمنی بالا در معماری امروزی مورد توجه فعالان این صنعت واقع شده است. نمای اسپایدری را می توان یک نمای منعطف نامید چرا که طراحان می توانند توانایی های خود را به خوبی نشان دهند و انواع طرح ها را به نمایش بگذارند.
تلفیق شیشه های اسپایدر همراه با نماهای آلومینیومی یا نماهای کامپوزیت می تواند یک نمای مدرن مطابق با استانداردهای جهانی خلق نماید البته این تلفیق بدون استفاده از یراق آلات ممکن نیست؛ یراق آلات کمک می کند تا شیشه های اسپایدر با سایر نماها به خوبی تلفیق شود. اگر نگاهی به جدیدترین معماری های دنیا بیندازید نماهای چند وجهی نظر شما را جلب می کند.
نماهای زیبا و مدرن جذابیت خاصی به ساختمان می بخشد بنابراین اگر از این نما برای ساختمان تجاری خود استفاده کرده اید منتظر جذب مشتریان باشید. جالب است بدانید نمای اسپایدری در برابر تکان های شدید مانند زلزله بسیار مقاوم است پس اگر استحکام جز اصول طراحی شماست نمای اسپایدری را در الویت قرار دهید.
طراحی نمای اسپایدری
با افزایش پیچیدگی نماهای ساختمان در معماری مدرن طراحی و مهندسی سیستم های نوآورانه برای یک پروژه زمانی موفق است که در آن دقت طراحی فوق العاده ای اعمال گردد و اطمینان حاصل گردد که ساختمان آنها با عملکرد برتر و نیز هزینه ای رقابتی همراه است. قبل از مرحله اجرا، مسٔولیت ما تامین طراحی پیشرفته و خدمات مهندسی از جمله محاسبات ساختاری، تحلیل مدل حرارتی، پیش بینی نورپردازی و مهندسی آکوستیک می باشد.
انواع نمای اسپایدری
نمای اسپایدری به سه دسته کلی اسپایدر لوله ای , اسپایدر کابلی و اسپایدر فین گلس تقسیم بندی می شود و عمده تفاوت این سیستم ها، در سازه پشتیبان آنهاست و در اتصال یراق با شیشه تفاوتی بین آن ها وجود ندارد.
سازه اسپایدر چیست؟
سازه، ساختاری است که از طریق یک نقطه ثابت فضایی امکان نگهداری سایز قطعات نمای اسپایدری را فراهم میکند. یکی از مهم ترین نکات در نمای اسپایدری جنس، فناوری و نوع سازه است. سازه این نوع نماها اغلب دارای انواع مختلف هستند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
الف) سازه لولهای ساده: در این روش بار ناشی از باد، وزن و نیروی وارد شونده بر نما بر روی مقاطع پروفیلی تقسیم میشود متداول ترین مقطع، مقطع لولهای است.
ب) سازههای خرپایی: در این روش به کمک خرپا، بار ناشی از باد، وزن و نیروی وارد شونده بر روی نمای اسپایدری را تحمل میکند.
ج) سازه کابلی: در این روش کابلهای گالوانیزه و استیل به صورت شبکهای، توری و خرپا عهده دار تحمل وزن و انتقال بار به تکیهگاهها هستند.
د) سازه فضاکار: در این روش، فرمهای هندسی به صورت متحدالشکل در کنار یکدیگر قرار میگیرند. ترکیب ساختارهای فضایی امکان ساخت سازه به صورت پیش ساخته با تنوع بالا را فراهم میکند.
ه) سازه با تیغه شیشهای: سازه نگه دارنده این روش به جای فلز، شیشه است. تیغههای شیشهای از جنس لمینت بر روی صفحههایی قرار میگیرند که در پشت نمای کار واقع میشود. سپس پنجههای عنکبوتی بر روی آن نصب میشود
شیشه نمای اسپایدری
مهم ترین عنصر در این نما، شیشه اسپایدر است. شیشههای به کار رفته در نمای اسپایدری معمولا از جنس شیشههای سکوریت 10 میل یا لمینیت است. شیشههای لمینیت در مقایسه با شیشه سکوریت 10 میل از مقاومت و ایمنی بیشتری دارد، اما هزینه بالاتری را برای مشتری در پی خواهد داشت.
شیشهها در یک محور به وسیله یک اتصال دهنده به صورت شبکهای نصب میشود. به همین دلیل نیاز به قاب و فریم ندارد. معمولا این شیشهها در برابر صدا، حرارت و اشعه UV عایق هستند. شما میتوانید بر اساس نوع آب و هوای منطقه، نوع شیشه را انتخاب کنید. برای مناطق با هوای ابری از شیشههای لمینیت دو جداره شفاف بهره گرفته میشود. برای مناطق با آب و هوای آفتابی نیز از شیشههای مات و رنگی استفاده میشود. این شیشهها معمولا ضد ضربه و ضد گلوله هستند.
قطعات نمای شیشه ای اسپایدر
- دسته های اسپایدر (Spider Arms): این قطعات در واقع نگهدارنده شیشه در نمای اسپایدری هستند که با توجه به محل و نحوه قرار گرفتن شیشه، از نوع یک شاخ، دو شاخ، سه شاخ و یا چهار شاخ آن استفاده می شود. جنس دسته های اسپایدر با توجه به آب و هوای منطقه ای که قرار است نمای شیشه ای در آن ساخته شود انتخاب می شود.
- اتصال دهنده (Connector): اتصال دهنده ها که با نام آداپتور نیز شناخته می شوند، وظیفه اتصال اسپایدر به سازه اصلی را دارند. همچنین اتصال دهنده ها نیروی وارد شده بر مفصل ها را نیز به سازه اصلی نما انتقال می دهند.
- شیشه (Glass): همانطور که میدانید شیشه ها در واقع پوشش نمای اسپایدری می باشند. برای ساخت نمای اسپایدری باید از انواع شیشه ای استفاده شود که مقاومت بالایی در برابر فشار و دما داشته باشد. به همین دلیل معمولا از شیشه های لمینیت برای اجرای نمای اسپایدری استفاده می شود. همچنین گاهی اوقات به دلیل جلوگیری از اتلاف انرژی، از شیشه های دوجداره برای ساخت نمای اسپایدر استفاده می شود.
- اسکلت اصلی (Structures): اسکلت اصلی قطعه ای است که تحمل تمامی فشار های وارد شده به نمای اسپایدر را بر عهده دارد. ضخامت استراکچر ها با توجه به ابعاد سازه و وزن شیشه ها طوری تعیین می گردد که از وارد شدن نیروی اضافی بر شیشه ها جلوگیری شود.
- بست تثبیت کننده شیشه (Routel): در صورتی که برای اجرای نمای شیشه اسپایدر، از شیشه هایی با ضخامت زیاد استفاده شود، می توان از بست های تثبیت کننده برای نگهداری شیشه ها استفاده کرد. بست یا روتیل ها معمولا در سه نوع مفصلی، تک جداره و دوجداره استفاده می شوند.
یراق آلات نمای اسپایدر
- اتصالدهنده: معمولا اتصال دهندهها در نما از جنس استیل میباشند که با استفاده از جوشهای مخصوص استیل به سازههای لولهای متصل میشود. وظیفه اصلی اتصال دهنده، متصل کردن سازهی لولهای به پنجههاست.
- پنجه: به وسیله پیچ، پنجهها به اتصال دهنده و سازه اصلی متصل میشوند.
- نگه دارنده شیشه: وظیفه متصل کردن شیشه با سازهی اصلی را بر عهده دارد که دارای انواع مختلفی است و عموما جنس آن از نوع استیل انتخاب میشود.
- گل پیچ: گل پیچ یک قطعه صلیبی شکل است که کابل یا شیشه را در خود جای میدهد.
نحوه نصب نمای شیشه ای اسپایدر
در نظر داشته باشید که برای نصب و راه اندازی نمای شیشه ای اسپایدر حتما قبل از نازک کاری در ساختمان پیمانکار نمای شیشه ای اسپایدر را انتخاب نموده و جهت انجام زیر سازی های اولیه هماهنگی های لازم جهت نصب شاسی های زیر سازی اقدامات لازم صورت پذیرد که کمترین تخریب در بخش نازک کاری صورت گیرد و نیز باعث صرفه جویی در هزینه های ساختمان گردد .
مراحل نصب شیشه های نمای اسپایدری
- اجرای شاسی کشی نگهبان سازه که باعث اتصال نمای اسپایدر به سازه اصلی ساختمان میگردد
- اجرای ستون های لوله ای یا باله های شیشه ای می باشد .
- اندازه گیری شیشه های نما بر اساس ستون های اجرا شده بر نما
- تهیه نقشه های شیشه نمای اسپایدر به صورت اجرای و اماده ارسال به کارخانه تولید شیشه
- نصب قطعات نمای شیشه ای اسپایدر بر روی ستون های نصب شده بر نما
- نصب شیشه های نما و رگلاژ و تراز نمودن آنها
- نصب اتصالات شیشه به زیر سازی نما اسپایدر
در نمای اسپایدر شیشه های نما باید از هم فاصله داشته و متاسفانه بسیاری از گروه های نصب غیر متخصص بر اساس دهنیت قدیمی شیشه های سکوریت آنها به هم چسبانده که این رویه متاسفانه در ذهن بسیاری از مهندسین مشاور و سازندگان ساختمان به اشتباه نقش بسته است . شیشه های نما اسپایدر به دلایل لرزه ای و … باید از هم فاصله داشته برای آبندی بین آنها توسط چسب های با بهترین کیفیت پر گردیده و در انتها بعد از خشک شدن به صورت یک لاستیک چسبیده شده به شیشه دیده میگردد .
حالا نما آماده بهره برداری است . میتوانید آن را تمیز نموده و از کیفیت بصری ان لذت ببرید.
شیشه های مورد استفاده در نمای شیشه ای اسپایدر چه ابعادی میتوانند داشته باشد ؟
شیشه های به کار رفته در نمای شیشه ای اسپایدر محدودیت خیلی خاصی ندراد و در بسیاری از موارد با تمهیداتی میتوانیم از بزرگترین شیشه های موجود در کارخانه های شیشه سازی در سراسر کشور استفاده نمود.
شیشه های جام ویژه در کارخانجات ایران میتواند در ابعاد ۲۴۰*۶۰۰ سانتی متر تولید گردید و در صورت عدم نگرانی از مبلغ آن میتوان بزرگتر نیز تولید گردد. در نظر داشته باشید به علت گران بودن قطعات اسپایدر ابعاد کوچک در ساختمان هزینه قابل ملاحضه ای را به پروژه اعمال می نماید و همچین بزرگ بودن ابعاد شیشه های نمای اسپایدر بسیار پروژه را شاخص می تواند بنماید .
نمای اسپایدر نیز مانند تمامی نماهای ساختمانی دارای مزایا و معایبی میباشد که کاربرد آن را در شرایط خاصی محدود میکند.
معایب نمای اسپایدر
- نیاز به کنترل مداوم جهت اجرای صحیح آب بندی. آب بندی کردن و بستن تمامی درز های موجود بین پانل های شیشه ای کاری بسیار سخت و دائمی است و گروه های مهندسی باید همواره دیواره های شیشه ای را برای نفوذ آب کاملا مورد بررسی های دقیق قرار دهند.
- نیاز به محاسبات سازه و کنترل توسط مهندسین عمران در مقایسه با سیستم های مشابه مانند دیوار پرده ای یا Curtain wall . این سازه ها برای اجرا و نصب نیاز به محاسبات بسیار دقیق دارند و در صورتی که حتی خطا های میلی متری در محسابات رخ دهد ممکن است نصب و اجرای نمای اسپایدری با مشکل رو به رو شود.
مزایا نمای اسپایدر
- وزن کم سازه و اتصالات. به دلیل استفاده از شیشه های با وزن کم و همچنین فلزات سبک وزن کلی سازه ها بسیار سبک است.
- شفافیت یکپارچه نما. یکی از اصلی ترین مزایای نمای اسپایدری همین نمای یکپارچه شیشه ای است که به ساختمان بخشیده می شود و موجب جذابیت ساختمان می شود.
- مقاومت در برابر نیروی زلزله از طریق امکان جابجایی پایه نما. نمای اسپایدری از پایه ای جدا برخوردار است و وابسته به پی و پایه های اصلی ساختمان نیست. به همین دلیل مقاومت این سازه ها بسیار بیشتر از ساختمان اصلی است و این سازه ها و شیشه ها به راحتی می توانند در مقابل زمین لرزه ها و ضربات سنگین مقاومت کنند.
- صرفه جویی در انرژی. استفاده از یک دیوار شیشه ای بزرگ موجب ورود کامل نور خورشید به داخل ساختمان می شود و همین عامل موجب می شود در روز نیازی به نیروی خورشید نباشد. از طرف دیگر این شیشه ها عایق حرارت نیز هستند و از هدر رفت انرژی جلوگیری می کنند.
- امنیت بالای سازه و شیشه ها. معمولا تمامی شیشه های بکار رفته در نمای اسپایدری نشکن هستند و به همین دلیل از امنیت بسیار بالایی نیز برخوردارند.
قیمت نمای اسپایدری
در نمای اسپایدری نمی توان قیمت ثابتی مشخص کرد. با توجه به انواع مدل ها در نمای اسپایدری می توان قیمت های متفاوت را داشت. قیمت نمای اسپایدری جزء ساختارهایی است که هزینه نهایی آن تابع فاکتورهای گوناگونی است.
به همین جهت نمیتوان تعریف قطعی از قیمت شیشه اسپایدر داشت و باید حتماً بر اساس شکل و ساختار نمای ساختمان ابتدا طراحیشده و سپس با آنالیز طرح بهدستآمده و با در نظرگیری شرایط مالی پروژه قیمت نهایی به دست آید. میتوان گفت قیمت
نمای اسپایدر بر اساس میزان مصرف است.
بر شکل و ساختار پروفیلها قیمت تاثیرگذار است.
و همین طور می توان بر اساس فریم لس، یوچنل و نوع شیشه بکار رفته در نما دانست.
به طور کلی، این نما با توجه به کاربری ساختمان، بارگذاری و میزان بودجه تعیین شده در انواع مختلف قابل اجراست. در واقع، با توجه به شرایط محیطی و کاربری نما میتوان بهترین طراحی را برای ساختمان تعیین کرد. امروزه استفاده از نمای اسپایدر در ساختمانهای اداری و تجاری روند رو به افزایشی پیدا کرده است؛ اما برای پروژههای مسکونی بزرگ نیز از نمای اسپایدر استفاده میشود.
[…] نمای اسپایدری را می توان با استفاده از انواع سازه های فلزی و کابلی ایجاد کرد و با توجه به هزینه در نظر گرفته شده برای انجام کار، شرایط محیطی و نوع کاربری ساختمان جنس شیشه و سایر قطعات سازه را انتخاب کرد. از جمله مزایای این نوع نمای ساختمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد: […]
[…] نمای اسپایدری از طلق و شیشه ی سکوریت ساخته شده است. نمای اسپایدری در هایپر مارکت ها و در نماهای تجاری استفاده می شود. نمای شیشه ای اسپایدر، حداکثر میدان دید با مینیمم استفاده از فریم و فلزات را امکان پذیر کرده است. ایمنی و عایق بندی این دسته از نماهای شیشه ای منحصر به فرد است. […]
[…] نمای اسپایدری در حقیقت شیشه های دو جداره ۶ میلی متری هستند و یک لایه پلاستیکی ۴۰ میلی متری در بین این دو لایه شیشه قرار می گیرد. این نوع نما در فروشگاه ها و نماهای ساختمانی تجاری کاربرد بسیاری دارد. این نماها به صورت خود ایستا هستند که بصورت اتصالات نقطه ای به سازه نمای متصل می شوند. علت نامگذاری نمای اسپایدری این است اتصالاتی که صفحات شیشه را به هم وصل می کند حالت عنکبوتی دارد. اگر شما می خواهید قطعات بزرگ شیشه را بدون نیاز انصالات فلزی برای یک دهنه بزرگ مغازه نصب کنید نوع اسپایدر بهترین نوع اتصال است. قیمت نمای اسپایدر تابع شرایط مختلفی مانند شکل و ساختار پروفیل، نوع سیستم مانند فریملس ، فیس کپ و غیره و میزان مواد و لوازم مصرفی است. […]