دیوار پرده ای یا Curtain wall

3
1992
دیوار پرده ای
دیوار پرده ای

دیوار پرده ای : نمای دیوار پرده ای یا همان کرتین وال (Curtain wall) یکی از زیباترین نماهای مدرنی است که با توجه به کاربرد شیشه و آلومینیوم در آن از شرایط و ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار می باشد. فن آوری این نمای شیشه ای در نیمه دوم قرن بیستم در بازار جایی برای خود پیدا کرد و با گسترش استفاده از آنها رفته رفته نمونه و مدل های متنوعی از نماهای شیشه ای به بازار عرضه شد.

با ورود نماهای شیشه ای که در آنها از تیغه های عمودی استفاده شده بود و همچنین برای قاب بندی ها مفید بود و بعدها با ورود نیمه قاب کردن و بعد از آن بدون قاب کردن و در سالیان جدید با ورود نماهای شیشه ای اسپایدری رونق خاصی در استفاده از نماهای شیشه ای ایجاد شد و شفافیت نماها زیادتر گشت. با تولید شدن شیشه های رفلکس به  کارگیری  این گونه شیشه ها در نمای ساختمان های آسمانخراش و برجها متداول گشت.

 

انواع سیستم های معماری نمای شیشه ای کرتین وال

معماران و طراحان به طور کلی نمای شیشه ای دیوار پرده ای از نظر ظاهر به میزان خط و خطوط بصری نمایان و غیر نمایان به کار رفته در آن دسته بندی می کنند.

در ابتدا یک سری خطوط کلی معمارانه طراحی می شود و سپس طراحی فاز دو آغاز می شود. طراحی این فاز به دو عامل اصلی بستگی دارد. یک گزینه استحکام سازه ای نما و گزینه دیگر خطوط نمایان پیش بینی شده است. در نظر داشته باشید که اجرای این خطوط می تواند با درپوش و یا بدون درپوش صورت بگیرد. معماران معتقد هستند که نمای شیشه ای دیوار پرده ای باید به صورتی طراحی شود که هر بخش آن از بخش دیگر مجزا باشد یعنی طرح بندی که به کار می رود در وضعیت غیر متقارن قرار بگیرد .

یک نکته اساسی دیگری که در زمینه انواع نمای شیشه ای کرتین وال دیده می شود استفاده از نگهدارنده های دو بخشی است که البته می تواند در نهایت زیبایی ساختمان تأثیرگذار باشد. دقت نمایید که برای طراحی نمای شیشه ای دیوار پرده ای لازم است یک بخش مجزا در نظر گرفته شود و بخش دیگر بر روی بخش اصلی سوار باشد.

دیوار پرده ای
دیوار پرده ای
خطوط نمایان نما

خطوط نمایان نما از دسته موضوعات مهم در معماری نمای شیشه ای دیوار پرده ای محسوب می شود و البته گزینه هایی نیز وجود دارد که بدون خطوط نمایان محسوب می شود.

نماهای فریم لس به نمای بدون خطوط نمایان گفته می شود که به دو شکل یو و فریم دار دسته بندی می شود که هر یک ویژگی های مخصوص به خود دارند. یک موضوع مهم را مدنظر قرار دهید که عموماً هر بخش از طراحی با توجه به فضای ساختمان و محیط پروژه تعیین می شود.

یعنی اگر یک بخش از بخش دیگر مجزا باشد چه خوب است که دسته بندی صورت گرفته فضای دقیقی را پوشش دهد. عموماً در طراحی نمای شیشه ای دیوار پرده ای باید در ابتدا بررسی شود که فضای مانور نمای بیرونی ساختمان به چه شکل است.

آیا هر بخش می تواند از بخش دیگر مجزا در نظر گرفته شود یا خیر در صورتی که فضای بیرونی کمی در دسترس باشد نیاز است در ابتدا یک نمای کلی برای سیستم در نظر گرفته شود و به این ترتیب عملکرد سیستم در وضعیت نرمال قرار می گیرد. اینطور که شواهد نشان می دهد نمای شیشه ای کرتین وال برای ساختمان های بلند با عرض کم می تواند یک انتخاب بسیار هوشمندانه باشد. خوشبختانه این نما دارای استحکام بالایی است و از نظر کیفیت هیچ مشکلی برای آن دیده نشده است. به کارگیری نمای شیشه ای افزون بر زیبایی مخصوص به خود مصرف نور را نیز کنترل می کند. همینطور شیشه های دو یا سه جداره یک لایه عایق صوتی و حرارتی خوبی را پدید می آورند.

دیوار پرده ای
دیوار پرده ای
عملکرد نمای دیوار پرده ای دو پوسته

در حال حاضر نمای دیوار پرده ای دو پوسته بر روی برج شانگهای چین نصب شده است و پیشرفتی که در طراحی این نما دیده می شود سبب شده تا بررسی های دقیق از سوی پژوهشگران بزرگ صورت بگیرد. برای ساختن این نما از تیم های بسیار سختکوش و کاربلد استفاده شده است.

یکی از ویژگی های بسیار مهم نمای دیوار پرده ای دو پوسته این است که بین پوسته بیرونی یک سری فاصله های مختلف به نسبت کرتین های داخلی وجود دارد که شاید در کمتر پروژه ای چنین چیزی دیده شده باشد.

در طراحی نمای دیوار پرده ای دو پوسته وال داخلی و وال خارجی وجود دارد. سیستم دیوار پرده ای یک سیستم متشکل از لوله ها و تیرهای معلق هستند که به وسیله سازه های خرپایی آویزان شده است. میزان تحمل بار توسط سیستم های سازه ای اصلی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به طور کلی در نمای دیوار پرده ای دو پوسته دیوار پرده ای ها چندین طبقه بر روی یک سری تیرهای رینگ مانند سوار می شوند به این ترتیب از پشت به هسته سازه ای متصل هستند. این آویزان شدن به طور دقیق و اصولی فراهم شده است.

طراحی نمای دیوار پرده ای دو پوسته

در طراحی نمای دیوار پرده ای دو پوسته به طور کلی شکل نهایی شبیه به چرخ های دوچرخه هستند که دارای پره های مدور بوده و از کت هسته به بخش بیرونی رسیده اند. البته این طراحی آن طور که توضیح داده می شود پیچیده نیست و بر روی دیوارهای بیرونی قابل نصب هستند. در واقع در این مسیر هیچ نوع دال سازه ای وجود ندارد و لوله ها در وضعیت از پیش ساخته شده بر روی تیرهای سازه ای رینگ شکل محکم می شوند.

در نمای دیوار پرده ای دو پوسته ایجاد نقاط اتصال برای نصب و راه اندازی بسیار مهم است و نزدیک ترین نقطه در سازه های داخلی نیز به طور کلی دارای ساختار پیچیده غیر منطبق است. در واقع ساختار به کار رفته در این سازه یکی از پیچیدگی های مهم محسوب می شود و چالشی بزرگ پیش روی طراحان است.

 

انواع سیستم های دیوار پرده ای

دیوار پرده ای شامل سه سیستم اصلی است :

-محکم و چفت شده

-محافظ نفوظ آب

-مقاوم در برابر فشار

چفت شدن دیوارهای جلویی بستگی به انعطاف کامل بین واحدهای دیوار و قاب دارد. سیستم های مدیریت آب شامل رطوبت برای جلوگیری از نفوذ آب در ساختمان است. با این وجود، سیستم های کنترل شده برای آب ، مانع ورود هوا می شوند. این قوی ترین سیستم است که مقاومت قابل اطمینان در برابر هوا و آب را فراهم می کند.

دیوار پرده ای
دیوار پرده ای
مزایای دیوار پرده ای چیست؟

استفاده از دیوار پرده ای مزایای بسیاری دارد. به دلیل استفاده از مواد سبک وزن، سیستم های دیوار پرده ای یک گزینه مقرون به صرفه برای پوشش خارجی ساختمان است.

با توجه به توانایی سیستم کرتین وال در برابر نفوذ هوا و آب، باعث صرفه جویی انرژی می شود که هزینه های گرمایش، خنک سازی و نورپردازی ساختمان را کاهش می دهد. بنابراین علاوه بر صرفه جویی در هزینه ساخت و ساز، مزایای پس انداز بلند مدت را نیز دارد.

یکی دیگر از مزایای سیستم دیوار پرده ای که می توان آن را در واحد های کوچک یا بزرگ نصب کرد، بسته به نیازها و اولویت پروژه شیشه ها ممکن است از کف تا سقف فاصله داشته باشند یا در چند طبقه نصب شوند. این نوع پیاده سازی نما انعطاف پذیری در طراحی را بیشتر میکند. به دلیل تطبیق پذیری سیستم دیوار پرده ای، یک گزینه جذاب مدرن برای هر ساختمان بیرونی است.

 

ویژگی سیستم دیوار پرده ای چیست؟

اگر چه مشخصه ها بسته به نیاز پروژه متفاوت است، دیوار پرده ای ، عناصر مهمی را شامل می شود، از جمله، اثرات انقباض حرارتی، کاربری ساختمان و بازده حرارتی.

شیشه های دیوار پرده ای را می توان با گزینه های چند قسمتی داخل، خارج و یا ساختاری نصب کرد. همچنین میتوان بجای پروفیل های آلومینیوم از چهارچوب چوبی برای تقسیم بندی پانل های کوچکتر با توجه به الزامات طراحی استفاده کرد. دیوار پرده ای با پروفیل چوبی دارای مقاومت کمتری هستند و عایق حرارتی نیستند.

شما همچنین می توانید بین انواع پوشش، شیشه ای را انتخاب کنید تا حداکثر کنترل بر زیبایی بیرون ساختمان را داشته باشید. از آنجا که می توان آنها را در هر اندازه و طراحی نصب کرد، می توانید نمایی منحصر به فرد و بصری خیره کننده ایجاد کنید.

دیوار پرده ای
دیوار پرده ای

اگر در اجرای نمای دیوار پرده ای سیلیکون غیر مهندسی در پروژه استفاده شود چه مشکلاتی به وجود خواهد آمد؟

مزیت اصلی سیلیکون خاصیت ارتجاعی و چسبندگی آن است و در عین حال می تواند در برابر اشعه تابش فرابنفش مقاومت خوبی داشته باشد. ولی بر عهده پیمانکار و کارفرماست که دقت کنند تا سیلیکون های کارتریجی موجود در بازار که به هیچ وجه برای کارهای دقیق تولید نشده اند را به کار نبرند. قابل تامل است این که وقتی چسب های کارتریجی در مصارفی مانند سرامیک و کاشی حمام و دستشویی به کار می روند چگونه می توانند در کار حساسی مثل دوجداره سازی شیشه نیز با همان کیفیت به کار روند در واقع باید دقت نمود تولید کنندگان این گونه چسب ها خودشان بر روی کارتن بسته بندی محصولاتشان مطلبی در خصوص دوجداره سازی شیشه عنوان نمی کنند و کاربرد های اصلی آن را در مصارف غیر حساس تری ذکر می نمایند.

 

اما یک چسب سیلیکون خوب چه برتری هایی نسبت به چسب های کارتریجی دارد و نشانه های آن چیست ونمای دیوار پرده ای و چسب سیلیکون با چه نسبتی بهترین منظره نما را حاصل می نمایند؟

  • چسبندگی قابل قبول به شیشه و فلز
  • مقاومت کششی خوب
  • جلوگیری از گذردهی گازهای تزریق شده بین شیشه ها مانند آرگون
  • مقاومت بالا در برابر تابش پرتو فرابنفش
  • مقاومت در برابر تغییرات دمایی
  • سیلیکون مهندسی پایه اسیدی ندارد (چسب های کارتریجی بوی تندی دارند که به دلیل پایه اسیدی بودن آن هاست)
  • طول عمر بالای ماده با حفظ ویژگی های ذکر شده

 

مراحل و نحوه اجرای نمای کرتین وال
دیوار پرده ای
دیوار پرده ای

کرتین وال سیستم استیک (Stick system Curtain wall)

متداول ترین جزئیات اجرای دیوار پرده ای روش استیک می باشد بدین صورت که اجزای مختلف استراکچر اصلی شامل پروفیل عمودی و افقی در محل پروژه برش کاری شده و به صورت مجزا برروی بدنه ساختمان نصب می شوند و سپس شیشه یا سایر مصالح پرکننده در داخل فریم های آلومینیومی قرار می گیرند. شاید بتوان گفت امروزه به دلیل صرفه جویی در هزینه حدود ۹۵ درصد پروژه های اجرایی در کشور به این روش اجرا می گردد.

 

دیوار پرده ای
دیوار پرده ای

کرتین وال سیستم یونیتایزد  (Unitized curtain wall systems)

در این روش تقریبا تمامی عملیات ماشین کاری و مونتاژ سازه اصلی نمای دیوار پرده ای و حتی مونتاژ اتصالات، یراق آلات و واشر ها و شیشه در داخل کارخانه صورت می گیرد و در قطعات کوچکتری که از نظر وزن و ابعاد قابل نصب باشد به صورت آماده به کارگاه محل نصب حمل می شود. مزیت این روش کنترل کیفیت اجرا به صورت مداوم می باشد و نتیجه بهتری در اجرای کار خواهد داشت.

 

نگرانی های طراحی کرتین وال
  1. بار باد
  2. بار لرزه ای (زلزله)
  3. بار برف
  4. بار حرارتی
  5. بار انفجار
  6. نفوذ هوا
  7. نفوذ آب
  8. استحکام (سختی مواد آن و مقاومت در برابر حداکثر نیروی تنش وارد شده در ساختمان)
  9. معیارهای حرارتی (آلومینیوم نسبت به سایر اجزای ساختمان، دارای ضریب انتقال حرارت بالا است، به این معنی که آلومینیوم منتقل کننده بسیار خوبی برای گرما می باشد . این باعث از دست دادن حرارت بالا توسط دیوار پرده ای آلومینیوم می شود. روش های متعددی برای جبران این تلفات گرما وجود دارد، شایع ترین روش افزودن معیارهای حرارتی است. مانند استفاده از پلی وینیل کلراید این شکستها باعث کاهش قابل توجه هدایت حرارتی کرتین وال می شود).
  10. بار مرده (به عنوان وزن عناصر ساختاری و ویژگی های دائمی ساختار تعریف شده است مانند پیچ و مهره و دیگر اجزای ساختاری کرتین وال ، و همچنین وزن مواد تشکیل دهنده آن).

 

 

مزایای استفاده از نمای دیوار پرده ای

  • سبکی وزن سازه و در نتیجه کم شدن میزان بار مرده ساختمان
  • استفاده از مدولاسیون سازه با ابعاد بزرگ و در نتیجه ایجاد چشم انداز مناسب
  • استفاده از بازشوهای مخفی
  • مانع شدن از ورود هوا و رطوبت
  • مقاومت در برابر نفوذ آب
  • کنترل جهت میزان صوت ورودی به داخل ساختمان
  • انتقال نیروی تابشی ناشی از نور خورشید توسط شیشه ها و استفاده از نور طبیعی
  • حفظ دمای محیط
  • استفاده از انواع رنگ های پودری الکترواستاتیک (ساده و سمباده ای) – آنادایز (مات، براق خش دار) و طرح چوب برای زیبایی بخشی هر چه بیشتر به فضا
  • صرفه جویی در مصرف وسایل سرمایشی و گرمایشی
  • انتقال بارهای افقی باد به طبقات
  • نیاز کم به تعمیرات در دراز مدت
  • کاهش زمان نصب

 

دیوار پرده ای
دیوار پرده ای
نمای کرتین وال به صورت فریم دار و درپوش دار

سیستم های فریم دار به طور کلی از نظر استحکام در وضعیت بسیار عالی هستند و در این سیستم ها شیشه ها می بایست در کارخانه تولید شیشه بر روی فریم های آلومینیومی سوار شود. پنل های آماده بر روی مدول ها سوار می شود و لامل ها به شکل افقی و عمودی هستند. در نظر داشته باشید که مدول ها به بازشوهای مخفی نیز تبدیل خواهند شد.

یک نوع دیگر از اجرای نمای کرتین وال به شکل درپوش دار است. در این سبک به طور کلی خطوط به صورت نمایان طراحی شده اند. سیستم های درپوش دار خود به دو بخش نیمه درپوش دار به صورت افقی و عمودی و یا درپوش دار کامل تقسیم می شود که البته مدل کامل آن نیز به صورت عمودی و افقی فراهم شده است. در این سیستم ها عموماً لامل ها پس از نصب شیشه ها توسط زهوارهای مخصوص برای نظم بهتر تنظیم می شود. استفاده از درپوش های هرگز پروفیل در این سیستم ها سبب می شود که اجرای نمای کرتین وال برای نمای ساختمان در وضعیت خطوط عمودی و یا افقی قرار بگیرد. لاستیک درزگیری آب بندی و هوابندی در این مسیر بسیار مهم بوده و باید مورد ارزیابی قرار بگیرد. استفاده از نمای کرتین وال درپوش دار به نسبت روش های استیک نوپا تر هستند و به طور کلی مزایای بیشتری دارند.

 

3 نظرات

  1. […] نمای دیوار پرده ای یا Curtain wall یکی از انواع نماهای شیشه ای ساختمان با سیستم پوشش با سازه خود ایستا است. در واقع نمای کرتین وال بهترین نمای شیشه ای ساختمان به لحاظ مسائل سازه در ارتفاع محسوب می شود. این نوع نما معمولا از مصالح سبک بویژه ترکیب آلومینیوم و شیشه ساخته می شود. در واقع نمای کرتین وال از دسته نماهای خشک؛ نماهای تهویه شونده محسوب می شود که زیبایی خاصی نسبت به نسل قبل از آن نمای فریم لس روی آهن دارد (سیستم فریم لس روی آهن سیستم قدیمی که مشکلات آب بندی و هوابندی متعددی داشت) […]

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید